СОУПНЕ Фридрих Шилер - гр. Русе

 

 

 

 

 

 

 

 

BG DE EN

Отиди на съдържание

2015/2016 учебна година

Дойче шуле и госпожа Донка Варамезова, преподавател по изобразително изкуство, бяха наградени от Община Благоевград и Общински съвет Благоевград с грамоти за участие и оригинално представяне в конкурса за превенция на наркоманите в две теми: "Моят любим и национален герой" и "Човекът - свободен и независим".

 

 

 

 

 

Наградена творба на ученик от ІV б клас


 

 

 

 

 

 

 

 

От 9.05. до 11.05. 2016 г. в гр. Сливен се проведе ХVІІІ-тия Национален фестивал на детската книга. Част от дейностите на събитието беше конкурсът за детска творба на тема: „Тайната на един продавач на мечти“. В надпреварата се включиха повече от 800 произведения на деца от цялата страна. В раздел поезия във втора възрастова група бе отличено стихотворението на Ивелин Мариянов Крумов от ІV б клас на СОУПНЕ „Фридрих Шилер“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

1

 

 

 

 

 

 

За голяма радост на г-жа Ц.Маркова, дебютът на нейната вокална група "Камбанките" в конкурса за руска песен “Вернисаж” - с II място! Честита купа на Влади, Вики, Евгения, Николета, Симона и Тея от VI А , на Теодора и Николета от VI Б, Никол Георгиева от VI В, Калина от V В, както и на Адриана и Ирина от VII В клас!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ученик от Дойче шуле отличен за екопъзел

 

Витан Василев, ученик в СОУ с преподаване на немски език, е победител в групата до 12 години в конкурса за проект за пъзел, обявен от РИОСВ - Русе. Конкурсът бе посветен на Световния ден на влажните зони, за него бяха изпратени 106 творби от училищата в областите Русе, Разград, Силистра, София и Велико Търново.

 

Източник вестник Утро, брой 31 от 09.02.2016 г.

 

 

 

 

 

Шестима ученици с награди от конкурса "1000 стипендии"

 

  

 

През ноември излязоха резултатите от традиционния конкурс на фондация "Комунитас" - "1000 стипендии". Както и предишни години, СОУПНЕ може да се похвали с деца, постигнали поощрителна или основна стипендия в различни области.
Основна стипендия за изобразително изкуство в размер на 700 лв. получиха седмокласниците Михаела Цанева, Джем Мустафа и Онур Нури. Поощрителна стипендия за изобразително изкуство в размер на 200 лв за книги печели Полина Христова от 11 клас. Основна стипендия за литература печели Габриела Григорян от 11 клас, а също такава за фотография - Вероника Панайотова от 11 клас. Поощрителна стипендия за театър печели Инна Георгиева от 10 клас, която макар в момента да учи в друго училище, кандидатства като наша ученичка и е все още член на ученическата театрална трупа "Патиланско царство".

Като учители наставници фондация "Комунитас" награди и учителите Донка Варамезова, Галина Панова и Цветелина Цветанова за грижите им за учениците, за подготовката им за конкурса и съпътстващата през годината индивидуална работа, която е планувана.

Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

 

 

Национален конкурс за творческо писане
 „Моето невероятно лятно приключение“


На 13 септември, на специална церемония в Книжен център „Гринуич” в София, бяха обявени победителите в националната  кампания  „Забавното лятно четене“, инициирана от българския детски портал Az-deteto.bg и Столична библиотека. Част от кампанията бе конкурсът за творческо писане „Моето забавно лятно приключение.“  Победител във възрастовата група от 10 до 14 години стана десетгодишният Ивелин Крумов от  IV Б клас на СОУПНЕ „Фридрих Шилер“. Той спечели литературния конкурс със стихотворението си „Оцеляване през нощта“ / http://www.az-deteto.bg/otselyavane-prez-noshtta/13478/view.html/.
Наградата – грамота за I  място, електронен четец и книги, му бе връчена от детския писател Иван Раденков, член на журито.

 

 

2014/2015 учебна година

 

         Конкурс „Защитените територии в близост до родния край”

 

Във връзка с отбелязване на Международния ден на биологтичното разнообразие 22 май –Министерството на околната среда и РИОСВ – Русе организираха конкурс за изработване на релефно пано на тема „Защитените територии в близост до родния край”. Участващите ученици бяха разделени в три възрастови групи. От СОУПНЕ”Фридрих Шилер” – Русе се включиха ученици от втора възрастова  група – 14 – 16 години.Релефните пана бяха изработени  с помощта на художествена техника и размер по избор на участниците. Класираните творби представиха защитените територии с характерните им особености и бяха оригинални и интересни.
          Журито оцени и класира:
              Ина Рохас – 9 а  клас - първо място
              Тедислава Василева – 10 а клас – първо място
              Вероника Панайотова – 10 а клас – специална награда
              Веселина Влаева  9 б  клас – поощрителна награда
Наградените ученици получиха грамоти и предметни награди.

 

 

 

 

Вокална група ”Приста”

 

 

 

Децата от вокална група ”Приста” към ОМД – Русе  извоюваха своя ПЪРВИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ  на ХI-я  Национален конкурс за музикално изкуство „Орфеева дарба” – София 2015 г. Учениците от СОУПНЕ”Фридрих Шилер” – Русе, Петра Пламенова Минчева -  2б клас, Хана Светлинова Велчева - 2 б клас, Мадлен Миленова Димова - 3 е клас, Ева Деянова Денева - 3 е клас са  участници в групата спечелила  първото място. Снимки 1, 2, 3, 4.
Честито на чаровните и талантливи деца !

 

 

 

 

 

 

2013/2014 учебна година

 

Национален конкурс „Бог е любов”

 

На 9 юни във Варна се проведе награждаването на лауреатите на националния конкурс „Бог е любов” на Министерството на образованието и науката, който се провежда вече 13 години. Тази година конкретната тема на ученическото творчество беше „Нашите небесни покровители”, а домакин на събитието стана Варненска и Великопреславска митрополия в сътрудничество с РИО – Варна.  Ученици от цялата страна се събраха в курорта „Св. Константин и Елена”, за да получат грамоти и специални награди, осигурени от Министерството на образованието. На официалното награждаване на националните лауреати на конкурса „Бог е любов” присъства митрополит Йоан, членовете на националната комисия: проф. Иван Желев, Коста Костов, старши експерт в МОН, Ваня Станчева, старши експерт в РИО – София град, Росица Георгиева, старши експерт в РИО – Русе, Илиян Чолев, старши експерт в РИО – Разград, както и началникът на РИО – Варна Венцислава Генова и старши експертът Румяна Лазарова. Журито отличи 25 творби в различни категории, като връчи също една голяма награда и две специални. 
В словото си при награждаването на талантливите деца митрополит Йоан отбеляза, че то се случва в един емблематичен ден, какъвто е празникът на Светия Дух – Източник на всяка благодат и истинско творческо вдъхновение. С топлота бяха поздравени и учителите, вдъхновили и подкрепяли малките творци в тяхното развитие, изява и стремеж към усъвършенстване. В конкурса „Бог е любов” участват ученици от цялата страна, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност, независимо от това, дали изучават религия или не. През тази година 9 от 25 наградени творби са на ученици от Русе, което беше отбелязано от проф. Желев. С първо място за рисунка във възрастова група III и IV клас заслужено беше отличена Милица Пламенова Иванова- ученичка от IV “а”клас в СОУПНЕ” Фридрих Шилер” през настоящата учебна година.

 

 

 

 

Фотоконкурс "Моето любимо място в Русе"

 

 

 

 

 

 

Богдана Петрова от 11 в клас спечели второ място и сребърен медал във фотоконкурса "Моето любимо място в Русе", обявен за гимназистите от русенските училища от Общински Младежки дом - Русе. Най-добрите фотоси на участниците са подредени в изложба.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фотоконкурс "НЕ НА ЦИГАРИТЕ!"

 

Васил Илиев от 10б клас спечели първо място във фотоконкурса "Не на цигарите!", обявен за гимназистите от русенските училища. Най-добрите фотоси на участниците са подредени в изложба във фоайето на Пленарна зала на Общината, а наградите връчи д-р Елка Юстиниянова от РЗИ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Компютърната подготовка - мерило за цивилизоваността на един народ

 

На 09.05.2014 г. за 28-ми път се проведе конкурс под девиз "Компютърната подготовка - мерило за цивилизоваността на един народ!". В него се включиха ученици от 9 до 12 клас с преподаватели Пенка Тончева и Милена Николова. В направление Компютърна текстообработка призовите места заеха учениците Христо Валериев Костов - 2 място и Адриана Светлозарова Ганчева - 3 място. В направление Компютърен машинопис Момчил Ивайлов Колев зае 3 място, а Недко Красимиров Чулев - 4 място. Аделина Свиленова Атанасова зае 6 място в направление Компютърна презентация. Поздравяваме ги за успеха!

 

 

 

Kонкурс за най-красиво великденско яйце

 

По повод  великденските празници в СОУПНЕ „Фридрих Шилер” – Русе бе организиран конкурс за най-красиво великденско яйце. Той е традиционен за училището и се провежда всяка година в навечерието на Великден. В него се включиха ученици от І до ІV клас. Всички деца участваха с голямо желание, но най-ентусиазирани бяха  най-малките от първи клас. Красиво боядисаните и аранжирани яйца бяха подредени на изложба във фоайето на училището. Показани бяха изключително красиви и оригинално украсени яйца. Тричленното жури в състав: Галина Панова и Донка Варамезова- учители по изобразително изкуство и   Теменуга Даневска-библиотекар   се затрудниха при определянето на победителите, но бяха отличени 21 деца. На 27.04.2014 год. в медиотеката на училището господин Пламен Иванов, директор на СОУПНЕ „Фридрих Шилер” – Русе, награди класираните ученици. Те получиха грамоти за участие в конкурса „Най-красиво великденско яйце“  и малки подаръчета, осигурени от Училищното настоятелство. Снимки...

 

 

 

Силата на водата

"Всяка капка си струва. Малките крачки Днес, водят до големите промени Утре!" бе мотото на конкурса организиран от РИОСВ – Русе на тема "Силата на водата" по повод 22 март – Световния ден на водата.Ученици от 7, 9 и 10 класове от СОУПНЕ ”Фридрих Шилер” – Русе активно се включиха в обявените конкурси. Те изработиха и изпратиха рисунки и видеоклипове по темата.
Грамота за рисунка получи Кристиана Митрофанова -  7 в  клас, а грамоти за видеоклипове получиха :
- Мартина Грозева – 9 б клас
- Тедислава Василева – 9 б клас
- Ива Попова – 9 б клас
- Петя Панчева – 9 б клас
- Айджан Фаиков – 9 б клас
- Станислав Станчев – 10 а клас
- Десислав Пеев – 10 а клас
Специалната награда на РИОСВ – Русе бе присъдена на ученичката Диана Великова от 10 а клас.

 

 

 

 

Валентинки

В обявения от Общински младежки дом конкурс за ВАЛЕНТИНКА на тема "Приказния свят на любовта" с много желание се включиха малките ученици от 1 Д клас и се класираха съответно на:

1-во място Никол Николаева Цветанова

2-ро място Антония Цветанова Атанасова

3-то място Валентин Светлозаров Минчев

А в категория "Фотовалентинка" Богдана Петрова от 11 в клас завоюва 3 място.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Световен конкурс за детска рисунка BANSKO

 

В Световният конкурс за детска рисунка BANSKO, BULGARIA - 2013 са отличени със ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЕФРОСИНА СИМЕОНОВА СИМЕОНОВА  - 8 бклас и ДЖЕМ ДЖЕВАД МУСТАФА - 5 г клас. В конкурса участваха 7500 рисунки. Желаем им нови творчески успехи и победи.

 

 

"Живот без тютюнев дим"

 

 

 

 

Йоана Иванова от 7 в спечели трето място клас с изработения от нея колаж на тема "Не на цигарите". Обявеният конкурс е по проект "Живот без тютюнев дим", финансиран от СЗО и организиран от РЗИ - град Русе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012/2013 учебна година


„Шилер – полет на мисълта”

 

Филмът „Шилер – полет на мисълта”, продукция на група ученици от 10ти DSD клас, участва в четвъртия международен фестивал за алтернативно  кино „Дунав – реката на Европа”, който се проведе в Русе от 19.06 до 22.06.2013 в Русе. В конкуренция с над 30 филма от различни  филма, международното жури присъди на филма първа награда за дебют и специалната награда на журито.

 

 

“Моята потребителска кошница”

РИОСВ - Русе обяви конкурс за ученици от основния, средния и гимназиален курс на обучение от училища в областите Русе, Разград и Силистра по повод Световния ден на околната среда – 5 юни. Темата на конкурса беше “Моята потребителска кошница” с мото “Мисли. Яж. Спаси”. Желаещите да се включат трябваше да наблюдават в рамките на седмица какво пазаруват техните родители. Купуват ли повече храна, правят ли списък, посягат ли към стоки, които не са толкова необходими, позволяват ли си да изхвърлят хранителни продукти. Наблюдението трябваше да се фокусира и върху вида на опаковката и потребителските навици. Учениците можеха да представят своите идеи под вида на постер, рисунка, комикс, колаж, реферат “мини проект” или да се използват компютърни програмни приложения. Участие в конкурса взеха и наши ученици. Победители са Ина Франсиска Рохас – Калинова от VII a клас, с първо място в категория – колаж. Мирослав Дончев, Станислав Станев и Кристиян Влаев от IX б клас, с трето място в категория – компютърни програмни приложения. Кристина Маринова и Диана Великова също от IX б клас, с поощрителна награда в категория – компютърни програмни приложения.

 

 

 

 

Най-красиво писано яйце

 

 

И тази година в нашето училище бе организиран конкурс „Най-красиво писано яйце”. Много ученици участваха с голямо желание. Показани бяха изключително красиви и оригинално украсени яйца. Класирането се извърши в три възрастови групи: І гр. - І и ІІ клас, ІІ гр. - ІІІ и ІV клас, ІІІ гр. – V и VІ клас. Журито в състав г-жа Галина Панова и г-жа Донка Варамезова бяха изключително затруднени при определянето на победителите. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

Класирани бяха следните ученици:


І група
І място – Константин Георгиев Начев – І д
ІІ място – Серкан Сердар Ибрям – І д
ІІІ място – Румен Бориславов Рахнев – І г

 

І място – Венелина Цветанова Соколова - ІІ д, Теодор Дилянов Атанасов - ІІ б
ІІ място – Виктория Викторова Димитрова - І І б
ІІІ място – Андрей Русев Андреев - ІІ а, Анакин Али Ърфан - ІІ б


ІІ група
І място – Калина Георгиева Митроева - ІІІ г, Виктория Павлова Кръстева - ІІІ г, Николета Калоянова Димитрова - ІІІ г
ІІ място – Никола Кирилов Кирилов – ІV в

 

ІІІ група
І място - Андреа Дилянова Атанасова – V б
ІІ място – Александра Димитрова Торлакова VІ г

 

Специална награда получиха:

1. Адреана Сеад Балтич - ІІ а
2. Христина Свиленова Чобанова – І в
3. Веселин Бориславов Великов - ІІ г
4. Мария Иванова Иванова – V б
5. Мая Стефанова Петрова - VІ г

 

Наградите са осигурени с любезното съдействие на „Стилмрамор” ЕООД и магазин “FRESH” – родители на ученици от І в клас с класен ръководител Елена Иванова.

Честито на победителите!

 

Ръководството на училището пожелава на всички ученици и учители весели великденски празници!

 

 

 

 

Конкурс "Жените в Космоса"

 

Националният конкурс "Жените в Космоса" бе посветен на 50-годишнината от полета на първата жена в Космоса – Валентина Терешкова. В надпреварата се включиха ученици от 5 до 12 клас, като са получени над 60 работи от различни краища на страната.В презентациите си те трябваше да разкажат за първата жена, полетяла в Космоса две години след като това стори Юрий Гагарин. Само мъжка ли е професията на космонавта, много ли са жените в Космоса и какви рекорди са поставили, бяха част от въпросите, на които трябваше да отговорят в своите творби. Журито е поощрявало тези от проектите, които съдържат малко известна и любопитна информация.

Във възрастовата група 5-8 клас  първото място спечели Елена Таракова от Петрич. Презентацията на възпитаника на хасковско училище  Христо Христозов грабна втората награда. A трето място спечели шестокласничката Моника Иванова от СОУПНЕ „ФР. Шилер“ – гр. Русе.

 

 

 

 

Две седмокласнички от СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - Ина Рохас от 7 а клас и Ефросина Симеонова от 7 б клас, бяха сред четиримата ученици, допуснати до финалния кръг на конкурса на INGOT център, който се проведе на 23.03.2013 г. в гр. София. Това е конкурс за свободно използване на информационните и комуникационните технологии. Той се проведе в два кръга, като в първия участваха над 800 участници от цялата страна, разпределени в 4 категории. Само 10 участници от категория бяха допуснати до финалния кръг. Учениците от СОУПНЕ се представиха в две категории - Ина Рохас в категория В1 "Фотоколаж и презентиране", а Ефросина Симеонова в категория В2 "Свободна рисунка и презентиране". За представянето си нашите участници получиха сертификати за свободно използване на информационните технологии.

 

 

2011/2012 учебна година

 

Ученичка от Дойче шуле печели стипендия от 1000 лв в конкурс на Пощенска банка

 

 Приключи конкурсът на Пощенска банка "Моят силен старт за България". Ученици от 11 клас, работещи по проекта "С болка по изчезващата родина" писаха есета, в които предлагаха конструктивни идеи за подобряване на живота в България. Моника Тодорова от 11 а клас на СОУПНЕ "Фр. Шилер" - Русе е сред наградените със стипендия 50 ученици от цяла България. Успехът е много голям, защото стотици са участниците в конкурса. Ръководител на проекта е Цветелина Цветанова, учител по български език и литература.

Текст: Цветелина Цветанова
Публикация:

Елена Токова

 

 

 

 

 

 

 

Ученици от СОУПНЕ “Фридрих Шилер” под ръководството на
преподавателите по изобразително изкуство Г. Панова и Д. Варамезова взеха участие в организирания от ОМД-Русе, Конкурс за валентинка.
Награди получиха:


Първа възрастова група /I-IVклас/  
Андрея Атанасова - 4б
Симона Кабакчиева - 4б
Ванеса Джелепска - 4а

Втора възрастова група /V-VIIклас/
 Мария Няголова - 7в

Текст: Ина Рохас
Снимки:
Публикация:

Ина Рохас

Елена Токова

 

 

 

 

 

 

 

 

Текст: Ина Рохас
Снимки:
Публикация:

Ина Рохас

Елена Токова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • На VІ-я национален конкурс за литература - поезия и проза, и за компютърна рисунка „Морето, морето, морето...”, Варна 2011 година Яна Ивайлова Иванова от ІV „Б” клас, с класен ръководител госпожа Мариела Тодорова, спечели първа награда с творбата си „Морето и аз”(есе).Снимка 1, снимка 2, снимка 3 и снимка 4.
Текст:
Публикация:

Искра Иванова

Елена Токова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010/2011 учебна година

 

 

 

 

 

 

Gramota

 

Ученичката Радостина Ванева от IV клас с класен ръководител госпожа Антоанела Черкезова , зае второ място в конкурса "Българският език - знания, обич, богатство", който се проведе на 21 ноември 2010 г. в ПОУ "Отец Паисий" - гр. Русе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gramota

 

 

Ученичката Адриана Витанова от III В клас с класен ръководител госпожа Елена Иванова, зае първо място в конкурса "Българският език - знания, обич, богатство", който се проведе на 21 ноември 2010 г. в ПОУ "Отец Паисий" - гр. Русе.

 

 

 

 

 


Copyrighted © by Deutsche Schule Ruse 2011

Назад към съдържание | Назад към главно меню