СОУПНЕ Фридрих Шилер - гр. Русе

 

 

 

 

 

 

 

BG DE EN

Отиди на съдържание

 

 

 

                                                                             Изследователски проект

 

По повод освобождението на град Русе от османска власт на 21 февруари 2017 г. в медиотеката на СУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ – гр. Русе, бяха представени резултатите от изследователски проект на тема: „Наименованията Приста/Пристис в топонимията на град Русе“. В работата участваха учениците от X клас: Виктор Личев, Диляна Христова, Екатерина Банчева, Кристиана Митрофанова, Никол Боянова, Михаел Праматаров и Хрисияна Маринова, под ръководството на учителя по история - господин Николай Чакъров.
Като гости присъстваха: директорът на СУПНЕ - госпожа Искра Иванова, заместник-директорите: госпожа Стоянка Тодорова и госпожажа Олга Георгиева; госпожа Петя Лазарова - ст. експерт в РУО – Русе, госпожа Юлияна Митева, госпожа д-р Наталия Иванова, господин Веселин Додев и господинн Теодор Пеев от „Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Русе”, господин Живодар Душков - русенски общественик.

Снимки...

 

 

 

 

 

                                                            

Днес, 27 февруари, в СУПНЕ „Фридрих Шилер” се проведе Ден на народната носия. За втора поредна година организатор на тази инициатива е Галина Панова-ст.учител по изобразително изкуство, с активната подкрепа на Донка Варамезова-ст.учител по изобразително изкуство. В деня след Сирни Заговезни бе пресъздаден обредът на празника-ученици, с ръчно изработени кукерски маски, прескачаха символичен огън и гонеха злите сили. Учители, ученици и родители, облечени в пъстри народни носии, извиха кръшни български хора под съпровода на фолклорни ритми, изпълнени на живо от музиканти. Този празник стана възможен с подкрепата и съдействието на Училищното настоятелство.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

                                                     СУПНЕ „Фридрих Шилер“ участва в състезанието Spelling Bee 2017

 

rАрзу Мехмед се класира на първо място в училищния кръг на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 25 февруари 2017 в СУПНЕ „Фридрих Шилер“  Русе. Арзу Мехмед спелува правилно думата millennium и победи Денислав Христакиев, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 1 април 2017 г. в Разград. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 6 май 2017 в София.

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6600 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 304 училища в страната  от 25 февруари  до 2 март 2017 г. Участниците се подготвяха по предварително подготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победители в миналогодишното състезание са  Никол Петрова от СОУ „Иван Вазов“ гр. Плевен и Владимир Живков от СОУ „Св. Кл. Охридски“, гр. Ловеч.  

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.

 

Снимки...

 

 

 

 

 

 

                                                                                    Предстоящи събития

 

 

                                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 20 февруари 2017 година директорката на Дойче шуле връчи наградите на победителите в конкурса "От теб з@ависи".

Снимка...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По повод 144 години от обесването на Васил Левски, III E клас отбеляза годишнината чрез открит урок в медиотеката. Г- жа Т. Даневска чрез презентация и интересни факти запозна учениците с великото дело и революционната дейност на Апостола. Учениците бяха подготвили стихотворения, които изрецитираха. Казани бяха и мисли на великия българин, валидни и днес. Урокът премина интересно и запомнящо се.

Снимки 1, 2, 3, 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 17.02.2017 г. децата от II"А" клас гледаха презентация  по случай обесването на Васил Левски.Тя се състоя в Медиотеката на СУПНЕ "Фридрих Шилер" подготвена от г-жа Даневска .
Учениците от II"А" клас бяха подготвили стихотворения за Левски.

 

Снимки 1, 2, 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 16 февруари 2017 г. се проведе състезание по правопис на български език "Буквоплет" в СУПНЕ "Фридрих Шилер", гр. Русе. В аулата на училището 18 второкласници демонстрираха своята грамотност в три кръга. Компетентно жури оценяваше  участниците, като всички получиха грамоти. Алекс Ташев  от 2. д клас и Никола Трифонов от 2. в клас се класираха на първо място и ще представят училището на общинския кръг. "Буквоплетът" е надпревара,  в която се оценяват уменията на малките ученици от втори клас по буквуване и правопис на български език. Има за цел да фокусира общественото внимание върху необходимостта от повишаване на грамотността и да развива умения за представяне пред публика.
Гост на състезание беше г-ца Елия Алахверджиева, представител на "Лайнс Клуб" Русе.

 

Текст: Валентин Лилов

 

Снимки....

 

 

 

 

 

 

Денят за безопасен интернет се  отбелязва всяка година във втория вторник на февруари. В СУПНЕ г-жа Дарина Русева и г-жа Елена Токова  организираха седмица на безопасен интернет. Учениците активно се вкючиха в конкурса „От теб з@виси”, изработвайки презентации, рисунки, табла, макети, а петокласникът Ивелин Крумов написа стихотворение „Безопасно ли е в Интернет”. Трима шестокласници – Десислава, Виктория и Габриел подготвиха невероятен клип, в който ясно личи отношението им към необходимостта да се осигури на младите хора по-безопасна онлайн среда.
Учениците от петите класове под ръководството на г-жа Русева и  г-жа Токова  проведоха интерактивен час, в който под формата на  образователна игра „Знам и мога в интернет“, децата се запознаха с различни рискови ситуации, свързани с тормоза в интернет и усвоиха успешни стратегии за справяне с тях. С  VI А клас бе проведен открит тематичен урок, в който учениците, разделени на две групи, разиграха казус и отговариха на въпроси, свързани с него. Всяка група получаваше жокер и напътствия от двама ученици от 8 Б клас – Боян и Кристиян. Използвайки критическо мислене, всички се ориентираха как  могат да разберат дали една информация е вярна или  подвеждаща, дали можем да се доверим, или не. Така се стигна до извода, че е важно да проверяваме преди да решим на какво да се доверим.
Важно е да имаме безопасна онлай среда, за да се възползваме от възможностите, предоставяни от Световната мрежа без големи рискове.
Да бъдем любознателни и съвестни!

Снимки от игровия урок с петите класове

 

Снимки от открития урок с VI А клас

 

 

 

 

 

 

 

 

На 25.01.2017г с учениците от 6”В” клас, с класен ръководител Дарина Русева се проведе час на тема  „Светът е различен - аз съм различен, ти си различен,  ние сме приятели”. Те разбраха защо хората са различни и не мислят по един и същи начин. Както хората имат различни възприятия, различен начин на живот, така и животните са различни по нрав, по предпочитания за храна, по начин на живот. Всеки ученик избра по едно животно(костенурка, лъв, орел, хамелеон), което би искал да е за един ден.

 

          

 

 

Разделени на четири екипа те попълниха в таблица причините, поради които искат да бъдат това животно и защо не искат да са останалите. След обсъждане на резултатите от задачата се стигна до извода, че всеки има силни и слаби страни, но обединени можем да постигнем и невъзможното, да превъзмогнем слабостите си. Тайната на добрия екип е той да бъде изграден от хора с различни способности и умения.
Адриана Балтич, Венелина Соколова, Кристияна Лесичкова прочетоха своите есета на тема: „Аз съм различен, ти си различен,  ние сме приятели”.
                                                               Различията помежду ни всъщност ни сближават!

Снимки....

 

 

 

 

 

 

 

 

На 20 януари 2017 г. от 14.00 ч. в Зала "Европа" на Доходното здание на церемонията по награждаване на деца с изявени дарби за 2016 г. г-н Сашо Щерев връчи грамоти на 15 ученици от СУПНЕ „Фридрих Шилер”:
Александър Любомиров Тодоров - 7. А
Анатоли Димитров Проданов - 11. А
Велизар Валериев Велизаров - 11. А
Владислава Дамянова Димитрова - 7. А
Гергана Валери Николова - 6. Б
Евгения Свиленова Мирчева - 7. А
Ивайло Иванов Велев - 11. Б
Кристиан Мирославов Барбов - 9. А
Кристиан Андреанов Иванов - 8. А
Магдалина Маринова Шаханова - 4. Б
Мартин Михаилов Георгиев - 5. Д
Николай Емилов Джамбазов - 9. А
Николай Ивайлов Иванов - 7. Б
Преслава Петрова Петрова - 7. А
                                                     Симона Стефанова Минкова - 6. В
                                                     Тонислав Данаилов Симеонов - 6. А

                                                                                                                                        Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                Коледно матине


На 23. ХII. 2016 година в Огледална зала се състоя  Коледно матине на  вокалните групи „Дойче шуле” с ръководител г-жа Албена Анчева - изобилие на прекрасни песни, поезия, закачки, коледни вкусотии и много нежност, доброта, любов и красота! Истинският вълшебен дух живее постоянно в нашите сърца и мислите на всички хора, които вярват в радостта да дават на другите. Истинският дух на Коледа се превръща в това, което можем да дадем, вместо в това какво можем да получим. Когато осъзнаем това и то стане част от нас, Коледа се превръща в нещо още по-вълшебно.

Водещи на матинето бяха Ивелин Крумов и самата преподавателка, а участниците – ученици от пети до дванадесети клас. По традиция се включиха и бивши наши възпитаници, вече студенти в различни университети в Германия, Румъния и България- Адриана Ганчева, Кристина Маринова, Габриела Тодорова, Камелия Кръстева и Валентина Илиянова.

Скъпи гости бяха директорът на училището госпожа Искра Иванова, зам. директорите г- жа Теодора Иванова, г- жа Пепа Балкова, г-жа Людмила Спасова, г-жа Теменужка Даневска, много учители, родители, приятели  и съученици.

Снимки...

 

 

 

 

Днес, 21 декември 2016 г., в 12.40 часа в медиотеката на училището се връчиха сертификати "Благотворец Храбър" на учениците, включили се в дарителска акция на Сдружение "Еквилибриум" - Русе. В присъствието на директора на училището госпожа Искра Иванова, ЗДУД Теодора Иванова и класните ръководители на учениците от начален и прогимназиален етап, участниците бяха приветствани за включването им в тази благотворителна инициатива.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

Днес,19.12., в присъствието на ръководството на училището, класния ръководител, педагогическия съветник, председателя на училищното настоятелство и ученици от училищния парламент бяха отворени двете кутии със средства,събирани в подкрепа на Петя от 3"е" клас.
Общата сума, събрана от благотворителната кампания и от Коледния концерт е на стойност 4 463 лева. Средствата ще бъдат внесени по банковата сметка на майката на Петя!

Снимки...

 

 

 

 

 

 

На 16 декември 2016 г. (петък), в аулата на СУПНЕ „Фридрих Шилер” се състоя благотворителен концерт в подкрепа събирането на средства за лечението на Петя Димитрова от 3. Е клас, която страда от остеоасарком феморис декстра.
Концертът е изцяло по инициатива на ученици от ХІ класове. Чувството на съпричастност, което изпитват към Петя и нейното семейството, ги събира и заедно решават да организират тази благородна инициатива. Към тяхната кауза, като участници в концертната програма, те привличат и други ученици от ІІІ, ІV, ІХ и ХІ класове. Най-емоционалният момент в концерта беше видео-посланието, с което Петя благодари на всички, които й помагат да оздравее и да се върне отново в училище.
Благотворителният концерт в подкрепа на Петя бе посетен от много възпитаници на училището, учители и от директора, г-жа Искра Иванова, която лично поздрави всички участници, гости и организаторите на инициативата.
Средствата от продажбата на билети за концерта, се събираха от организаторите в специално подготвена за целта кутия. По тяхна информация, всички билети са продадени. По желание на част от закупилите билети, те са дарявали стойността на билета без да го вземат.
На 19 декември 2016 г. (понеделник), в присъствието на организаторите на конкцерта, ръководството на училището, класния ръководител на Петя, педагогическия съветник на училището, председателя на училищното настоятелство и ученици от ученическия парламент, се състоя преброяване на средствата от благотворителния концерт. Събраната сума е в размер на 398,13 лв. Средствата ще бъдат преведени по дарителската банкова сметка за Петя от председателя на Училищното настоятелство, г-н Мирослав Стойчев.

Организаторите на концерта изказват своята благодарност към всички участници в концертната програма, както и на тези, които се включиха с дарения, за да се върне усмивката на едно дете.

Организатори и участници:
Дамяна, Веселина и Димитър от 11.Б кл.
Виктория, Светослав и Александър от 11. В кл.
Адриана Витанова от 9.Б кл.
Петра, Йоана и Витан от 4. Б кл.

БАНКОВА СМЕТКА:
BG05UBBS83411061608011
BIC КОДА НА БАНКАТА Е: UBBS BGSF
На името на Пламена Петкова Димитрова

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 16.12.2016г.в град Русе се проведе географско състезание под мотото "Ден на географията". В него участваха отбори от 10 русенски училища. Отбор "Ератостен" на СУПНЕ "Фридрих Шилер" в състав: Цветелин Киров - 5.Г, Денислав Димитров - 6.А, Преслава Петрова - 7.А (капитан) и Александър Тодоров - 7.А, с ръководител г-жа Цецка Маркова завоюва първо място с 18 от максималните 20 точки. Благодарим за ентусиазма, с който се включихте в състезанието, за отличното представяне и за интереса Ви към географията! Гордеем се с Вас, деца! Благодарим и на групата ученици от "Дойче шуле" подкрепили отбора!

Снимки: Диляна Иванова 9.Б

 

 

 

 

 

 

 На 14.12.2016 г. за първи път СУПНЕ „Фридрих Шилер“ организира Благотворителен бал ,,Коледни мечти“. Събитието успешно осъществи целта си – да приобщи към една благородна кауза цялата училищна общност. Инициативата стана възможна с помощта на училищното настоятелство в ресторанта на хотел „Дунав Плаза“. Присъстващите на бала на Дойче шуле получиха специално ръчно изработени покани и имаха възможост да участват в благотворителния търг на картини, рисувани от ученици на СУПНЕ, както и на творби на професионални художници. Родителите и гостите на бала проявиха щедрост и участваха активно, като закупиха всички предложени картини и коледни артикули. Събраните средства са на стойност над 6 600 лева. Благодарим най-искрено за подкрепата на всички, приели присърце идеята и участвали в реализацията ѝ! Благодарим на учениците Венелина Соколова от VI клас, Стефан-Алехандро Рохас Калинов от VIII клас, Аслъ Мехмед от XII клас, Ина Рохас Калинова от XI клас, Джем Мустафа от VIII клас, Арзу Мехмед от VII клас, Андреа Дилянова IX и художниците - Цветан Симеонов, Валентин Токаджиев, Светла Станева, които дариха своите картини за благородната кауза - да съберем средства за подпомагане на нашите ученици! Специален поздрав за всички гости беше празничната програма, изпълнена с много коледно настроение, песни и танци. Истински коледари гостуваха, наричаха, пожелаваха здраве, берекет и добро. Най-малките участници изпълниха сърцата на присъстващите с щастие и надежда. Всички преживяха своята коледна мечта заедно. Благодарности на всички родители и колеги, които присъстваха на събитието, специални благодарности за всички участници в програмата (Александра Клименко, Ина от XII А, Димитър, Веселина, Бернан, Делян от XI Б, Ана, Анатоли, Давид, Евгени, Екатерина, Зорница, Ина-Франсиска, Николай, Теодор, Михаела, Виктория от XI А, Радостина, Полина Дудева, Полина Павлова, Хрисияна, Станимира, Кристина, Теодора от X Б, Василена от IX А, Звездослав от III клас, Йоана, Петра и Витан от IV клас, Мартин Велизаров от V клас) и на водещата г-жа Десислава Николова, на председателя на училищното настоятелство - г-н Мирослав Стойчев, на членовете на Училищното настоятелство и не на последно място на екипа на Дойче шуле, без който тази инициатива нямаше да се осъществи - г-жа Сияна Мандажиева, г-жа Галя Панова, г-жа Венета Станкулова, г-жа Донка Варамезова, г-жа Албена Анчева, на организаторите - Иван Димитров - XII Б, Симона Николова - XII Б, Александра Божинова - XI А, Светослав Любенов-XI В.                                                                               

Снимки...

 

 

 

 

 

 

Днес, 13 декември 2016 г., ни гостува Тансел Зекерие - тя завърши нашето училище точно преди 10 години и беше моя ученичка от първия ми клас. Днес Тансел се срещна с учениците VIII а и с някои изявени по история ученици на г-жа Юлияна Митева от IX до XI клас, защото 10 години по-късно тя има какво да разкаже на следващите млади хора в Дойче шуле. Тя има това основание, защото тази година се дипломира в Неаполитанския университет с бакалавърска степен по "Източни и африкански езици", както и с магистратура по "Източни изкуства и култури" към специалността Ориенталистика. Освен че разбира от религия, изкуство, архитектура и история, Тансел говори 6 езика - български, турски, немски, италиански, английски и арабски и дипломната й работа е изследване за живота на Мидхат паша по време на принудителния му престой в Неапол. Днес тя показа много снимки от Неапол, постави акцент върху историята и религиозните храмове в Италия, а след това накратко говори и за напредничавия Мидхат паша, чиито качества в ролята му на велик везир стават причина султанът да се страхува от компетентността му и да поръча след време убийството му. Като дългогодишен учител и по-късно приятел на Тансел, аз се радвам безкрайно на нейните постижения, но й отправих тази покана, за да видят настоящите ни ученици колко широки врати отваря училището за онези, които вярват в себе си и следват мечтите си.

Снимки....

 

 

 

 

 

 

 

 

Във връзка с новите учебни програми и изисквания за наблюдения в часовете по музика, учениците на госпожа Анчева от пети клас бяха домакини на Държавна опера- Русе. Образователният концерт – лектория на 7. 12. 2016 год. бе на тема „Фигаро харесва Моцарт и Росини”. В аулата на училището преживяхме емоционална среща, в която ни разказаха за Моцарт и Росини, Фигаро ни направи прически, докато изпълняваше арията си, чухме любовния дует на котките, дуета на Папагено и Папагена и още много други известни мелодии от опери на великите композитори. Прекрасните оперни артисти ни подариха любимите рецепти на Моцарт и Росини, пренесоха ни в отминали епохи, позволиха ни да снимаме представянето им, а в края на концерта ни „премениха” с перуката на детето- чудо Моцарт. Ние останахме силно очаровани, а гостите изказаха комплименти, че сме чудесна публика!

Снимки...

 

 

 

 

 

 

    

                                                                              Интердисциплинарен урок

 

На 30 ноември 2016 г. преподавателите госпожа Сияна Мандажиева и господин Николай Чакъров проведоха открит интердисциплинарен урок по Свят и личност и История и цивилизация с учениците от 12.Б клас, озаглавен: „Ролята и мястото в обществото на затворените институции”.
Почетни гости на проявата бяха директорът на СУПНЕ „Фридрих Шилер” - госпожа Искра Иванова, зам.-директорът - госпожа Стоянка Тодорова, както и колегите: госпожа Гинка Кръстева,
госпожа Наталия Иванова и госпожа Цецка Маркова.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

С гордост и огромна радост Ви съобщаваме, че излязоха резултатите от Националния кръг на многоезичното състезание, което се проведе в гр. Габрово на 26.11.2016г. 
Румен Стефанов Димитров от 11 А клас с преподавател госпожа Веселка Симеонова е класиран на трето място, което означава, че е трети в България!

Румен представи отлично класа си, училището си и града ни! Желаем му още много такива успехи занапред! 


 

 

 

 

 

 

 

На18 ноември Николай Чакъров участва в Международна научна конференция "Историческото образование и предизвикателствата през XXI в.", провела се във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий". На форума той представи доклад на тема: "Извънкласната работа по история и цивилизации като част от учебно-възпитателната работа в училище".

Снимки 1, 2

 

 

 

 

 

 

                                                                                           ЗОВ ЗА ПОМОЩ

Петя Тодорова Димитрова е на 9 години от IIIE клас и страда от остеосарком феморис декстра.

 

 

Заболяването е открито през месец декември 2015 година. Проведени са редица изследвания, четири химиотерапии, една операция за отстраняване на бедрена кост и две стави и четирипостоперативни химиотерапевтични курса в град София в различни болници. Открити са и наличие на метастази в белите дробове, при които се наблюдава обратно развитие.

 

От месец август 2016 година лечението продължава в град Варна. Налага се да се извършат още десет постоперативни химиотерапии и да се приемат скъпоструващи лекарства.

 

Семейството е затруднено финансово и имат нужда от нашата подкрепа.

 

Молим за вашата човещина и съпричасност!

 

Да подадем ръка и изразим нашата доброта и големи сърца!

 

Коледа наближава!

 

Нека дарим едно българско семейство с топлота, вяра и надежда, че стават чудеса!

 

БАНКОВА СМЕТКА:

BG05UBBS83411061608011

 

BIC КОДА НА БАНКАТА Е: UBBS BGSF

 

На името на Пламена Петкова Димитрова

 

 

 

 

 

 

На 21 ноември в Часа на класа учениците от IVА клас с класен ръководител Пламенна Токаджиева отбелязаха Деня на християнското семейство.

Гости на празника бяха госпожа Искра Иванова - директор на Дойче шуле, госпожа Стоянка Тодорова - заместник-директор и госпожа М. Маринова - актриса. Госпожа Маринова разказа на децата за християнския празник Въведение Богородично, а часът беше съпроводен с презентация, литературна игра, много разкази и приказки, свързанис празника.

Няма път, който да не започва от къщата, казват мъдреците. Пак от нея започва и пътят към вярата, която през годините е успяла да сахрани българщината. А семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините.

Децата прочетоха съчиненията си "Моето семейство", а пъстрите им рисунки бяха подредени на изложба, свързана с темата.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

На 18 ноември 2016 г. ученици от VIII-мите класове на СУПНЕ "Фридрих Шилер" участваха в среща-разговор с инж. Н. Генчев. От увлекателния разказ на Николай Генчев, съпроводен с представяне на лични фотографии, децата научиха интересни и непознати факти за река Дунав.

Така по един нетрадиционен начин бе провеведен от госпожа Наталия Иванова, час по география на тема: "Водите на Европа".

Снимки...

 

 

 

 

На 5 ноември 2016 година в зала "Дунав" се проведе общоучилищно състезание по баскетбол IV-XII клас. Отборът на момичетата от IVА клас извоюваха първо място на баскетбол "три по три". Отборът на момчетата спечели III място.

Честито на победителите!

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 4 ноември 2016 г.преподавателите Юлияна Митева и Петя Великова заедно с учениците от XI Б клас проведоха интегриран урок по история и немски език на тема "Студената война".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Цветелина Цветанова е един от петимата учители по български език и литература в Русе, които станаха посланици на свободния дух в училище. В Деня на народните будители се срещаме с нея и учениците и, които са убедени, че г-жа Цветанова, освен съвременен будител, е и техен вдъхновител."

http://news.bnt.bg/bg/a/edin-svremenen-buditel-i-vdkhnovitel

 

 

 

 

 

 

На 31.10.2016 г. на тържествена церемония в зала "Европа" на Доходното здание връчиха наградите от конкурса „Посланик на свободния дух в моето училище“, организиран от Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“.
Учениците от СУПНЕ „Фр. Шилер“ Русе номиниранха шестима учители от НАШЕТО УЧИЛИЩЕ:
- г-жа Цветелина Цветанова;
- г-жа Марияна Георгиева
- г-жа Нели Праматарова;
- г-жа Катя Паскалева;
- г-жа Гергана Кръстева;
- г-жа Веселка Симеонова;
Всички те получиха цветя, грамоти и ваучери за книги за своята работа и признателността на учениците, които са ги номинирали.
Г-жа Цветанова стана ностиел на приза „Посланик на свободния дух“, връчена й бе статуетка и получи таблет.

 

 

 

 

 

На 25.10.2016 г. г-жа Искра Иванова поздрави и връчи на учениците от 11 Б и 11 В клас удостоверения за постигнатите високи резултати от проведеното Национално онлайн оценяване на дигитални компетентности - самостоятелно ниво на владеене по европейската реферетна рамка за оценяване.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С пищни карнавални костюми и маски учениците от IV А клас отбелязаха празника Хелоуин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учениците от ІІІ-ти до ХІ-ти клас, участващи в ученическото самоуправление в нашето училище, днес избраха за председател на Ученическия парламент Диана Мутафова от ХІ „В” клас.
Това се случи по време на първата сбирка на Парламента, състояла се в присъствието на директора, г-жа Искра Иванова, педагогическия съветник, г-жа Жулиета Иванова и учениците от ХІІ „А” и ХІІ „Б” клас, членове на Ученическия съвет, който досега се развиваше в училище, но изтече в края на учебната 2015/2016 г. От тази година, дванайсетокласниците ще имат менторски функции и ще подкрепят и подпомагат дейността на новата ученическа структура на самоуправление.
Сбирката на Ученическия парламент се състоя с участието на председателя и заместник-председателя на всяка паралелка, избрани от учениците, които са част от състава на Ученическия съвет на паралелката. На ниво паралелка, освен председател и заместник-председател, в състава се включват и членове. На това ниво, дейността на Ученическия съвет на паралелката ще се подпомага от съответните класни ръководители (от ІІІ до ХІІ клас), а дейността на Ученическия парламент ще се координира и подпомага от педагогическия съветник, г-жа Жулиета Иванова и от един представител от Училищното настоятелство.
В началото на срещата, г-жа Ж. Иванова запозна учениците с предмета на дейност на ученическото самоуправление и с участието им в живота на училищната общност, които са разписани в Правилника за дейността на училището. За работата на ученическата структура разказаха Симона и Александра от ХІІ „Б” клас и Ива от ХІІ „А” клас. Именно те номинираха трима ученици, от които останалите трябваше да направят своя избор за председател. Номинираните ученици бяха Александър Мицов от Х „В” клас, Ирен Вълчева и Диана Мутафова от ХІ „В” клас.
За да се постигне информиран избор от останалите ученици, всеки от тримата номинирани се представи на „избирателите” и разказа за своите интереси и посоката, в която ще работи в Парламента, ако бъде избран за негов председател. Останалите ученици имаха възможност и да задават въпроси на номинираните, след което отразиха направения от тях избор върху подготвената за целта „бюлетина”, написвайки едно от тези три имена и упражниха своя вот, поставяйки го в прозрачна урна. С помощта на учениците от ХІІ клас и в присъствието на учениците от всички „А” паралелки, се извърши преброяване, което с 34 гласа определи Диана Мутафова за председател на Ученическия парламент в нашето училище. Ирен Вълчева получи 24 гласа, а Александър Мицов – 23 гласа.
Благодарим на г-жа Сияна Мандажиева, която до края на учебната 2015/2016 г. подпомагаше дейността на ученическата стуктура в училище и допринесе за развитието й.
Пожелаваме успешен старт на всички членове на новия Ученически парламент и атрактивни училищни, извънкласни и извънучилищни дейности, които да обогатят училищния живот в СУПНЕ „Фридрих Шилер”!

Снимки...

 

 

 

 

 

 

                                                                                                       "Фортисимо Клас" вече е при нас

 

 

С много усмивки и добро настроение започнаха днес часовете по музика за учениците от IV клас.

Развълнувани, децата посрещнаха известния цигулар Хари Ешкенази, който лично постави начало на програмата "Фортисимо Клас", целяща да разнообрази традиционните часове по музика. Благодарение на нея, през учебната година учениците ще се запознаят с основните музикални инструменти от състава на симфоничния оркестър чрез образователни и увлекателни игри.

Основен акцент е активното участие на децата в учебния час.

Днес, 18 октомври 2016 година, под ръководството на Хари Ешкенази и цигуларката от Русенската филхармония Димитрина Димитрова, учениците имаха възможност да се докоснат до цигулката и да усетят нейните необятни възможности и приложения в различните музикални жанрове.

Програмата ще завърши със заключителен симфоничен концерт, на който ще присъстват всички деца, техните учители и родители.

 

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                           

 

 

 

С хубаво време, ведро настроение и много усмивки посрещна своите гости поредното издание на кампанията "Чети смен!" в СУПНЕ "Фридрих Шилер". И тази година за децата бяха организирани забавни ателиета за четене, рисуване и дискусии. Празникът постави емоционален завършек на Националната седмица на четенето, която се проведе от 10 до 14 октомври. За доброто ни настроение се погрижиха поетесата Ники Комендвенска, композиторът Хайгашод Агасян, проф. д.ф.н. Клео Протохристова, актьорът Илия Деведжиев и младите писатели и поети на град Русе.

 

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                              10 години заедно

 

“Austausch” е обмен на ученици с цел опознаване на нова култура, създаване на приятелства и подобряване знанията на чужд език. В нашето училище всяка година традиционно повече от 10 години се провеждат такива проекти, в които учениците имат възможност да участват, да се изявят и да развият своя езиков потенциал, да опознаят културните особености на страните- партньори. Тази година ние, учениците от X LK и XI LK, имахме честта да станем част от такъв обмен.
На 29.09, след дългото очакване, най-сетне имахме удоволствието да се срещнем с връстниците ни от Германия. Посрещнахме ги сърдечно с типичното българско гостоприемство. На следващия ден им представихме с презентация малка част от красивите кътчета в България, нашия град Русе и нашето училище .
Директорът на Дойче шуле г-жа Искра Иванова поздрави всички с добре дошли и ни пожела приятни емоции и хубави спомени от съвместния обмен , а след това направихме панорамна обиколка на града . Тази година г-жа Мандажиева и г-жа Великова, ръководители по проекта, бяха подготвили „градско рали”под формата на куиз- игра и така успяхме да научим не само интересни факти за родния ни град, но и да преоткрием много от архитектурните ни паметници. Освен това имахме възможност да задаваме въпроси и да обясняваме любопитната информация на немски език на нашите нови приятели.
Но нямаше как всичко да мине гладко и -типично по български -изгубихме ценно време в търсене на служители, които да обменят валута, защото „служителите” от Райфайзенбанк категорично отказаха да обменят пари на партньорите ни.
В събота прекарахме чудесен ден сред природата в местността Липник. След дългата разходка из Текето си направихме пикник с много храна и музика. А вечерта имахме обща вечеря за добре дошли в “Кралска закуска”, където храната и обслужването бяха на ниво. След вечерята ги запознахме с нощния живот на Русе.
В неделя инициативата поеха нашите родители и така нареченият семеен ден премина с много впечатления за гостите– разходки по плажа и опознаване на красивите планински местности бяха част от маршрутите, които организирахме.
В този проект беше включена и нашата тридневна екскурзия до Казанлък и Стара Загора, като вечерите прекарахме в село Ягода. Тази инициатива беше част от проектната ни работа, посветена на темата „Естетическа наслада”. В Казанлък посетихме Музея на розата и Казанлъшката гробница. Научихме любопитни и интересни факти, свързани с добиването на розово масло от специален вид роза Дамасцена. Също така имахме свободно време за опознаване на града. Вечерта прекарахме заедно около басейна на комплекс “Ягодите“ в смях и забавления.
На втория ден се разходихме из Стара Загора. Красив град с ценни артефакти, свързани с нашата култура и древните народи , обитавали нашите земи.
Но не всичко е забавление. На българските и немските ученици бяха възложени различни задачи, свързани с темата ни. Написахме статии и реклами на български и немски език, обменихме опит, снимки и идеи, презентирахме .....
Всичко хубаво си има край. Въпреки малкото време заедно, създадохме трайни приятелства и много хубави спомени.

Очакваме с нетърпение нашето посещение през юни в град Гьопинген!

Снимки...

Брошура

 

 

 

 

 

 

 

                                                                           5 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ

 

 

 

 

По повод 5 октомври - международният ден на учителя ученици от Дойче шуле под ръководството на госпожа Венета Станкулова поздравиха с празника своите учители.

 

Снимки 1, 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                             Международен ден на Музиката

 

На 30 Септември учениците на госпожа А. Анчева – Попова отбелязаха Международния ден на Музиката. Във фоайето беше подредена традиционната вече изложба на тетрадки, реферати и проекти на ученици от пети до девети клас, подготвени в часовете по музика. В Дойче шуле има много талантливи деца. За тях винаги е необходимо вдъхновение! Преподавателката и нейните учениците от пети и шести клас проведоха „открита” хорова репетиция в огледалната зала. Скъпи гости на събитието бяха госпожа Искра Иванова, директор на СУПНЕ и бившата ни ученичка, вече студентка в Мюнхен – Ана Попова.

„Всеки ден трябва да послушаш поне една песен, да погледаш хубава картина и ако е възможно, да прочетеш поне едно мъдро изречение." – Йохан Волфганг Гьоте

Снимки...

 

 

 

 

 

На 26.09.2016г. Европейския ден на езиците 48 ученици от Х клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ получиха своите първи Немски езикови дипломи – ниво1. Госпожа Петя Великова поздрави възпитаниците на Дойче Шуле и техните преподаватели за високите резултати. Дипломите бяха връчени лично от директора на СУПНЕ госпожа Искра Иванова, която отправи приветствие към учениците за изключителния успех и им пожела благополучно представяне и на следващия етап от обучението за Немска езикова диплома – ниво 2.
На 09.03.2016г. на изпит за Немска езикова диплома – ниво 1 се явиха 48 ученици и успешно го издържаха. Писменият изпит по правило е съставен от три части – четене с разбиране, слушане с разбиране с по пет задачи към тях, както и съставяне на писмен текст – читателско писмо или статия. Устният изпит се състои от две части – разговор върху ежедневни теми и изнасяне на доклад по предварително подготвена от ученика тема.
Немска езикова диплома – ниво 1 се признава и е валидна в цял свят, осигурява предимство при кандидатстване за следване в немскоговорящите страни, освен това, успешното полагане на изпита е критерий за прием на учениците в специалните класове по подготовка за Немска езикова диплома – ниво 2 (Leistungsklasse) в СУПНЕ „Фр.Шилер“.


Тази година изпитът ще се проведе отново на 09.03.

Да си пожелаем успех!

Снимки...

 

 

 

 

На 26.09 с учениците от 10В клас,се проведе час по английски език,посветен на Деня на езиците.Учениците представиха проекти за езиковото разнообразие и дискутираха теми свързани с важността на ученето на чужд език.

Снимки...

 

 

 

                                                                                     

С тържество под наслов „Езиците откриват врати” ученици от седми, десети и единадесети клас отбелязаха Европейския ден на езиците, провъзгласен от Съвета на Европа през 2001 година с цел да поощри изучаването и усвояването на различни езици, както в училище, така и извън него, през целия живот. Освен презентация и викторина за Германия и Великобритания, в които учениците демонстрираха знанията си за тях, звучаха песни на няколко чужди езика: английски, немски, руски и японски, изпълнени от вокална група „Камбанките”, а за финал гостите имаха възможност да опитат вкусните немски сладкиши, приготвени от кулинарите на седми „Б” клас.

 

Ц.Маркова- Енчева, ст. учител по музика и география и икономика в СУПНЕ "Фридрих Шилер"

Снимки от тържеството...

 

 

 

 

 

 

Да можеш да общуваш на един език е задължително в 21-ви век, но да можеш да се разбираш и да говориш на няколко езика - това е предизвикателство и удоволствие! Вие, скъпи ученици, го можете и го доказвате всеки ден от вашето пътешествие в това училище.
Поздравления!
Скъпи мои ученици,
Преди четири години ние заедно тръгнахме по пътя на знанието и осъзнаването на английския език. Учителят отваря вратата на познанието, а ученикът сам избира дали да последва пътя. Вие ми се доверихте и ето - днес сме заедно в този невероятен празник. Аз Ви благодаря! Защото Вие ми повярвахте и не се поколебахте да следваме ръка за ръка пътя към усъвършенстването. С изключително професионално и личностно удоволствие днес седя пред Вас! Учениците трябва да изпреварят учителя си и Вие го направихте! Учител - в превод от английски език - означава да знае три пъти повече от учениците си! Е, Вие ме направихте достатъчно щастлива с резултатите ви от изпита на Университета "Кеймбридж". Благодаря Ви! Днес Вие сте последователите на това училище, което за пета поредна година ще връчи сертификатите за владеене на английски език в ниво С1, което е международно признато ниво за владеене на езика и е валидно за цял живот! С истинско удовлетворение изказвам благодарност към ръководството на училището и възможността ние да сме изпитен езиков център на Университета "Кеймбридж" от 2015 година. Попътен вятър, уважаеми зрелостници! Носете се волно по вълните на Вашата професионална кариера!
Даниела Симеонова, ст. учител по английски език в СУПНЕ „Фридрих Шилер

Снимки от раздването на сертификатите...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 26 септември в Медиотеката на Дойче шуле преподавателите Петя Великова и Емилия Георгиева заедно с учениците от X А клас проведоха мултидисциплинарен урок по английски и немски език, посветен на Деня на езиците.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                    „Стара хартия за нова книга”

 

На 18.09.2016 г. в Русе се проведе кампанията „Стара хартия за нова книга”, организирана от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ и съдействието на община Русе и регионалната библиотека „Любен Каравелов”.
Учениците и родителите от ІІІ д клас с класен ръководител Даниела Станева се включиха активно в инициативата. Събраха и предадоха около 150 кг хартия, като с това помогнаха да се спаси дърво от изсичане. Децата се насладиха на празника и концерта, учстваха в игрите, получиха награди, а срещу предадената за рециклиране стара хартия получиха 20 нови книги, с които обогатиха класовата си библиотека.
Благодарение на акцията, те ще се насладят на четено и през тази учебна година.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

През тази учебна година стартира проектът "Твоят час".

За повече информация посетете http://tvoiatchas.mon.bg/

 

 

 

 

 

 

                                       

                                Командирът на българската полярна база в Антрактида – гост на СУПНЕ „Фр. Шилер”

 

Инж. Йордан Йорданов, командир на българската полярна база в Антарктида, бе гост на Дойче шуле на 17.09.2016, за да проведе семинар с учители по география, биология, химия и физика, но най-вече да се срещне с учениците и да разкаже за живота на българската експедиция в близост до Южния полюс.
Срещата се проведе при огромен интерес, защото инж. Йорданов предостави на учениците възможност да пътуват виртуално, разглеждайки десетки снимки от полярната ни база на о. Ливингстън, като им разказваше на достъпен и забавен език как е изградена базата, как изглежда като удобства, с какво се пътува до там, как се разтоварват провизиите, кои са първите изследователи. Най- въодушевени бяха реакциите на децата към животинските и растителни видове. Инж. Йорданов разказа, че 6 месеца в годината от 15 години той и неговият екип живеят в полярната база, и подари на училището късче скала с два биологични вида – „нещо средно между водорасло и гъба”, както обясни той. Подаръкът е на стотици хиляди години и е частица от „края на света”, което сега ще бъде обгрижвано от учениците.
Срещата бе по покана на г-жа Цветелина Цветанова, а инж. Йорданов с радост и вълнение се отзова, защото сподели ,че политика в научната общност е да се дава гласност на научните достижения в световен мащаб и сред ученици, за които са предвидени международни конкурси за запознаване с Антарктида. Той предостави и свои снимки и презентации на учителите, за да ги използват в часовете по география и биология.
заедно с него гост бе поетесата Мария Донева, която на 16.09.2016 г. получи награда „Светлоструй” за поезия.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

                                                       Откриване на учебната 2016-2017 година в Дойче шуле

 

 

 

В септемврийското утро на 15 септември моето училище широко разтваря вратите си и зазвънява звънец.

Добре дошъл! - ми казва и ме посреща за пътуване в света на знанието.

 

Нека новата учебна година да бъде успешна за всички!

 

Моменти от тържественото посрещане на празничния ден...

 

Поздравителен адрес от директора на Дойче шуле госпожа Искра Иванова

 

 

 

 

 

 

 

 

От 1 август 2016 г. директор на Дойче шуле е госпожа Искра Иванова. Тя е преподавател по БЕЛ и бивш помощник-директор по учебната дейност в училището. По случай постъпването на новата длъжност госпожа Иванова получи поздравителнен адрес от кмета на град Русе господин Пламен Стоилов.

 

     


Copyrighted © by Deutsche Schule Ruse 2011

Назад към съдържание | Назад към главно меню