СУПНЕ "Фридрих Шилер" - гр. Русе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BG DE EN

Отиди на съдържание

 

2016/2017 учебна година

 

 

 

 

10 години заедно

 

“Austausch” е обмен на ученици с цел опознаване на нова култура, създаване на приятелства и подобряване знанията на чужд език. В нашето училище всяка година традиционно повече от 10 години се провеждат такива проекти, в които учениците имат възможност да участват, да се изявят и да развият своя езиков потенциал, да опознаят културните особености на страните- партньори. Тази година ние, учениците от X LK и XI LK, имахме честта да станем част от такъв обмен.
На 29.09, след дългото очакване, най-сетне имахме удоволствието да се срещнем с връстниците ни от Германия. Посрещнахме ги сърдечно с типичното българско гостоприемство. На следващия ден им представихме с презентация малка част от красивите кътчета в България, нашия град Русе и нашето училище .
Директорът на Дойче шуле г-жа Искра Иванова поздрави всички с добре дошли и ни пожела приятни емоции и хубави спомени от съвместния обмен , а след това направихме панорамна обиколка на града . Тази година г-жа Мандажиева и г-жа Великова, ръководители по проекта, бяха подготвили „градско рали”под формата на куиз- игра и така успяхме да научим не само интересни факти за родния ни град, но и да преоткрием много от архитектурните ни паметници. Освен това имахме възможност да задаваме въпроси и да обясняваме любопитната информация на немски език на нашите нови приятели.
Но нямаше как всичко да мине гладко и -типично по български -изгубихме ценно време в търсене на служители, които да обменят валута, защото „служителите” от Райфайзенбанк категорично отказаха да обменят пари на партньорите ни.
В събота прекарахме чудесен ден сред природата в местността Липник. След дългата разходка из Текето си направихме пикник с много храна и музика. А вечерта имахме обща вечеря за добре дошли в “Кралска закуска”, където храната и обслужването бяха на ниво. След вечерята ги запознахме с нощния живот на Русе.
В неделя инициативата поеха нашите родители и така нареченият семеен ден премина с много впечатления за гостите– разходки по плажа и опознаване на красивите планински местности бяха част от маршрутите, които организирахме.
В този проект беше включена и нашата тридневна екскурзия до Казанлък и Стара Загора, като вечерите прекарахме в село Ягода. Тази инициатива беше част от проектната ни работа, посветена на темата „Естетическа наслада”. В Казанлък посетихме Музея на розата и Казанлъшката гробница. Научихме любопитни и интересни факти, свързани с добиването на розово масло от специален вид роза Дамасцена. Също така имахме свободно време за опознаване на града. Вечерта прекарахме заедно около басейна на комплекс “Ягодите“ в смях и забавления.
На втория ден се разходихме из Стара Загора. Красив град с ценни артефакти, свързани с нашата култура и древните народи , обитавали нашите земи.
Но не всичко е забавление. На българските и немските ученици бяха възложени различни задачи, свързани с темата ни. Написахме статии и реклами на български и немски език, обменихме опит, снимки и идеи, презентирахме .....
Всичко хубаво си има край. Въпреки малкото време заедно, създадохме трайни приятелства и много хубави спомени.

Очакваме с нетърпение нашето посещение през юни в град Гьопинген!

Снимки...

Брошура

 

 

 

 

2015/2016 учебна година

 

Проект на тема “Професионално развитие на учителите по английски език
в СОУПНЕ”Фридрих Шилер”

с рег. № 2014-1-BG-01-КА101-000750
по Програма Еразъм +
Ключова дейност 1: Образователна мобилност на училищния персонал

 

                                             Начало на проекта 01.12.2014 г.                               Край на проекта    01.12.2015 г.

 

Участници:

                                             1. Емилия Атанасова Георгиева, старши учител по английски език

                                              Семинар на тема: Курс по креативна методология към Оксфорд Хаус Колидж, Лондон, Великобритания

                                              Продължителност - две седмици

 

                                             2. Александър Парашкевов Колев, учител по английски език

                                              Семинар на тема: Курс по креативна методология към Оксфорд Хаус Колидж, Лондон, Великобритания

                                              Продължителност - две седмици

 

                                             3. Бабек Мехмедов Раифов, старши учител по английски език

                                              Семинар на тема: Курс по креативна методология към Оксфорд Хаус Колидж, Лондон, Великобритания

                                              Продължителност - три седмици

         

                                             4. Пепа Ненова Балкова, помощник-директор по учебната дейност и преподавател по немски език

                                             Семинар, проведен в град Порто, Португалия, на тема: Мениджмънт на европейски проекти за

                                             междукултурен обмен, организиран от Институт за европейска квалификация на учителите,

                                             със седалище град Хамбург, Германия.

 

 

Популяризиране на резултатите от обучението:

 

                     Пепа Балкова - презентация и материали по Управление на проекта

 

 

 

Презентации на Александър Колев

 

 

Презентации на Емилия Георгиева

                                                                 

 

 

 

 

                     Сайт на проекта http://www.daskalo.com/soupne000750/

                     Отзиви в пресата - RuseInfo.net

                                                     вестник Утро, бр. 285 от 10.12.2015 г.

 

2013/2014 учебна година

 

           Заключителна среща по проект „Коменски“

От 24 до 28.03.2013 г. В СОУПНЕ се проведе заключителния етап от многостранния проект на тема „Глабализацията в моето ежедневие” по секторна програма Коменски: Учене през целия живот. Учениците от Дойче шуле и техните партньори от Полша, Италия и Германия представиха презентации на тема  „Обратът“ За Германия това е падането на берлинската стена, за България и Полша – падането на комунизъм, а за Италия този период е свързан с голямото земетресение през 1976 г. Друга задача от програмата беше представянето на традиционни ястия. Всяка една от страните приготви по една типична гозба, учениците направиха снимки и собственоръчно изготвиха по една готварска книжка.
Учениците презентираха създаването и развитието на телефона, подготвиха електронен фотоалбум и презентация на тази тема
Освен работа имаше и забавления – разходка из града, посещение на дискотека, боулинг и екскурзия до морската ни столица - Варна.
Всичко за проекта може да прочетете в http://globalisierung13.wordpress.cоm

 

Пресата за нас - RuseInfo.net

Пресата за нас - Клуб 50+

Телевизията за нас - БНТ2

 

 

„Глобализацията в нашето ежедневие“

 

От 16.02 до 21.02.2014г. ученици от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, заедно с техните учители – Нели Праматарова и Анна Цветкова и  директора на училището – господин Пламен Иванов, посетиха Хамбург, Германия по проект „Коменски“ с тема „Глобализацията в нашето ежедневие“, по който заедно с България и Германия участват още Полша и Италия.
По време на осъществената мобилност се изпълниха няколко задачи;  всяка група представи  икономиката и търговията на  държавата си, ролева игра, в която се представиха различни професии и бе направен анимационен филм, който показва дългия път на производство на един български продукт. Имаше и забавления,  разбира се. Децата и техните учители посетиха хамбургската „тъмница”, музея на подправките както и пристанището  на града. Всички останаха много доволни и получиха поздравления за работата и уменията си по немски език.
Сега с нетърпение  СОУПНЕ „Фридрих Шилер“ очаква идването на своите гости от Германия, Полша и Италия  в седмицата от 23 до 29.03.2014.

 

 

 

 

 

„Глобализацията в нашето ежедневие“

 

 

От 02.11. до 09.11.2013г. група от 6 ученици и 3 учители от СОУПНЕ „Фридрих Шилер” бяха на  планирано посещение в град Джемона дел Фриули, Италия, заедно с групи от Полша и Германия по проекта  „Глобализацията в нашето ежедневие“ по секторна програма Коменски.
Седмицата беше изпълнена както с работа, така и с нови, незабравими изживявания.
Първия ден децата прекараха в училище, като групите от четирите държави представиха доклади и презентации, които бяха подготвили по-рано. Имаше и групови задачи, които дадоха шанс на учениците не само да подобрят езиковите си знания, но и да работят с техни връстници от други държави.Вторият ден беше отделен за разходка из Венеция, където децата имаха шанса да се возят на емблематичните за града гондоли, като цялото преживяване остана приятен спомен за всички. Останалите дни отново бяха запълнени с работа по проекта и среща с кмета на Джемона дел  Фриули. Всички участници в тази мобилност получиха сертификати.  
Следващото посещение по проекта е в Германия през месец февруари.

 

 

 

Глобализацията в нашето ежедневие

 

 

От 22.09. до 28.09.2013г. група от  6 ученици и 3 учители от СОУПНЕ „Фридрих шилер” бяха на първото си планирано посещение в град Кросшенко над Дунайцем, Полша, заедно с групи от Италия и Германия. по проекта „ Глобализацията в нашето ежедневие“ по секторна програма Коменски.
Седмицата беше изпълнена както с работа, така и с нови, незабравими изживявания.
Още първия ден, след официалното посрещане, всички групи посадиха по едно дърво като символ на приятелството между държавите и нарекоха това „Алеята на приятелството“. След това срещата продължи с обсъждане на резултатите от проведената предварително анкета на тема „Как пестиш енергията в твоя дом“ и презентации на тема „Околна среда“в съответната държава. Учениците работиха върху предложения за това, как да пестим енергията. Като краен продукт ще бъде изготвена книжка с тези съвети на български и немски език.
Следваха презентации на учениците за града и тяхното училище, както и различни предложения за лого на проекта, като накрая бе направена  фотоизложба и чрез състезание бе избрано и логото на проекта.
През тази седмица, освен работа, имаше и много забавления. Групата посети курорта Закопане и се вози на лифт до  Каспрови Верх, разгледа забележителностите на Краков и се разходи из града, плава със сал по река Дунайец. Всички посетиха и концентрационния лагер Аушвитц.
Следващото посещение по проекта е в Италия през месец октомври.

 

 

 

Oбмен на ученици с гимназия Freihof

 

От 13 до 20 окт. група от ученици от 11 клас,  с ръководители П. Великова и С. Мандажиева участваха за пореден път в обмен на ученици с гимназия Freihof,  град Гьопинген, Германия. На този обмен за поредна година учениците имаха възможност да се запознаят с немската култура, обичаи и особенности свързани с немският начин на живот. Всички успяха да посетят часове по различни учебни дисзиплини в гимназия Freihof.
Този път визитата съвпадна с межднародна среща на всички училища партньори на гимназията. Най–емоционалната част на посещението бе свързана с блестящо организиран, от домакините есенен бал. На това събитие българската група се представи особенно успешно с изпълнение на традиционен български народен танц и всички гости на бала имаха възможността да предстаят презентаци и песни и др.
Особенна гордост за нас е спечелената титла от Богдан Мирчев (11 в) „Крал на бала“, той успя с изключителна харизма и чар да впечатли публиката и да грабне приза. Тук може да видите снимки от събитието - 1, 2, 3, 4.

 

 

 

 

 

2012/2013 учебна година

 

 

Приключва работата по проект „Семейството – минало,настояще и бъдеще”

 

През изминалата 2012 – 2013 учебна година започна заключителната фаза на двустранния международен проект  към секторна програма „Коменски” на програмата на европейската комисия „Учене през целия живот”. Екипът от учители и ученици бе на планирано посещение през месец март 2013 г. в партньорското училище в град Бурса, Р. Турция. Освен това в СОУПНЕ и в турската гимназия по туризъм се проведе анкета на тема „Семейството през погледа на младите хора”. Резултатите от нея бяха обработени, систематизирани, анализирани и онагледени, чрез изработването на графики. Като следващ етап бяха изследвани статистики за разводите в районния съд и броя на сключените бракове в гражданската служба през минали години и в наше време, а резултатите отново бяха онагледени посредством статистики. Учениците проведоха интервюта с хора принадлежащи към различните модели на семейство – традиционен, алтернативен, както и хора отглеждащи сами децата си. Предстои издаването на книжка, която ще представи неуморния двегодишен труд на участниците в проекта.

 

 

 

„Глобализацията в нашето ежедневие“Представяме Ви екипът от ученици от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, които участват в двугодишен многостранен проект на тема „Глобализацията в нашето ежедневие” по програма Коменски, заедно със своите ръководители г-жа Нели Праматарова,  г-жа Анна Цветкова и директора на училището г-н Пламен Иванов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Втора международна среща в град Бурса

 


На трети март 2013 година за турския град Бурса замина групата от ученици и учители работещи по проекта „Семейството – минало, настояще и бъдеще” по секторна програма „Коменски”.  Там участниците прекараха две, изпълнени с работа и нови преживявания, незабравими седмици. Там те срещнаха стари и откриха нови приятели.
Работата по проекта по време на визитата бе насочена основно към сравнение и обсъждане на резултатите от направените в двете страни статистики, проведените анкети и интервюта. Учениците обмениха информация за структурата на семействата в България и Турция, за ролята на семейството в исляма и християнството и направиха сравнение между тях. Бяха подбрани материали по темата (плакати, макети, снимков материал) и бе направено изложение в един от големите търговски центрове в гр. Бурса – „Кентмейданъ”. А най- накрая участниците подбраха и обработиха материали за издаването на книжка по проектната тема.
По време на посещението си в турския град, българската група бе посрещната от Мустафа Дюндар, кмет на район „Османгаази”- най- големият в град Бурса и четвърти по големина в Р. Турция. Дюндар обясни, че тази област с население в момента от 800 хил. души носи името на основателя на 600-годишната Османска империя Осман I. По негово време град Бурса е столица на империята, а самият султан е починал и погребан също там. Дюндар каза още, че събирането на децата по проекта и обсъждането на тяхното бъдеще е важно не само за двете държави, но и за мира в целия свят.
Учениците и учителите от СОУПНЕ, заедно с турските си домакини посетиха и началника на инспектората на образованието в град Бурса Атила Гюлсар. Той каза, че проблемите засягащи Турция са проблеми и на другите, в т.ч. и съседска България. Днес в света границите изчезват, а темата на проекта звучи, според него, доста сериозно, защото броят на разрушените семейства по света се увеличава. Към учениците се обърна със следното: „За един хубав живот, трябва много да се пътува и да се учи. Човек трябва да се запознае с различните култури и техния живот. Ако искаме един щастлив свят, трябва да се познаваме и да се научим да живеем заедно.”
Българската група гостува и в местната телевизия „Олайтиви”, където посети шоуто „Тюркю дийенлер” с  гост-певец Серкан Кая. Освен това учениците разгледаха и редица забележителности в Бурса, пътуваха до планината Улуда, където се возиха на лифт и  караха шейни, разходиха се около езерото Гьолйазъ и един цял ден посветиха на разходка в Истанбул. Двете учителки Раиса Петкова и Есим Яхя, съпроводени от директора г-н Пламен Иванов се срещнаха със стари приятели в лицето на Аслъхан Сари (бивш директор на Гимназията по туризъм и действащ директор на Икономическата гимназия) и Мехмед Башай (бивш учител в Гимназията по туризъм и настоящ секретар на учителския синдикат в гр. Бурса).
Повече информация за проекта може да намерите тук:  www.ednevnikpr.wordpress.com

 

 

 

 

 

„Глобализацията в нашето ежедневие“

 

 

 

От 17.02. до 20.02.2013 г. включително директорът на училището г-н Пламен Иванов и преподавателите по немски език Нели Праматарова и Анна Цветкова, работещи по международен многостранен проект „Глобализацията в нашето ежедневие”- секторна програма Коменски; Учене през целия живот, бяха на първоначална работна среща в град Джемона дел Фриули, Италия. По този проект партньори са училища от Полша, Германия и Италия. Работата ще продължи две години. Предстои посещение във всяка от страните, работещи по проекта. Учениците ще се запознават с културата и бита на посетените държави. Участниците са на възраст 16-17 години. Следващата работна среща е през септември в Полша.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Глобализацията в нашето ежедневие“

                                             

    

Темата за глобализацията в нашето ежедневие става все по-актуална с развитието на технологиите и търговския обмен. Това ще анализират ученици от русенското Средно общообразователно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ заедно със своите връстници от Полша, Италия и Германия. Това ще стане възможно благодарение на проект, разработен по секторна програма “ Коменски“, учене през целия живот -  многостранни партньорства, с тема „Глобализацията в нашето ежедневие“. Учениците ще изследват различните измерения на глобализацията и нейното отражение в ежедневието ни, като използват при общуването си своите знания по немския език, художествените си и компютърни умения. Проектът е предвиден за 2 години – 2012-2014 и по него ще се осъществят срещи в Полша, Италия, Германия и България.

 

 

 

 

 

 

2011/2012 учебна година

 

 

Ученици от Дойче шуле ще работят заедно с техни  връстници от турския град Бурса

 

                                                                                       

 

Още през  август  2011 г. СОУ ПНЕ „Фридрих Шилер” започна работа по проект  към секторна програма „Коменски” на програмата на Европейската комисия „Учене през целия живот” по дейност „Двустранни партньорства”. Финансира се от  ЦРЧР – Националната агенция на България. Темата на проекта е „Семейството – минало, настояще и бъдеще” и предвижда партньорство с професионалната гимназия по туризъм в гр. Бурса, Турция. Сътрудничеството  при подготвянето на проекта започна с комуникация по имейл между немскоговорящите учители и със среща в Турция. Координатор е нашето училище, а работният език е немски език. Целта на проекта е да се анализират ролята и значението на семейния живот, тъй като през последните десетилетия мястото на семейството в нашия живот се промени. Все повече пред традиционния семеен начин на  живот се предпочитат алтернативни на него форми, като особено в някои общества тази тенденция е силно изразена.  И в двете страни  съществуват проблеми като нарушена комуникация между родителите и децата, нетолерантност към различните култури, недостиг на любов и респект между децата и родителите, изгубено чувство за отговорност  при децата и родителите. Всичко това се отразява негативно на светогледа на младите хора. В рамките на проекта се осъществява съвместна работа с учениците, при което се изяснява  и за тях значението на семейния живот и неговото място в обществото.
Ръководители на двугодишната работа ще бъдат директорът на училището г-н Пламен Иванов и учителките по немски език г-жа Есим Яхя и г-жа Раиса Петкова. В проекта ще вземат участие 12 ученици, а именно:


Тео Парашкевов - 9 в клас                     Александър Пейков - 9 в клас
Богомил Пейков - 9 в клас                     Александра Попова - 10 а клас
Ива Иванова - 10 а клас                          Йоанна Иванова - 10 а клас
Мария Димова - 10 а клас                       Мерел Бейти - 10 а клас
Симона Йонкова - 10 а клас                   Страхил Димитров - 10 а клас
Кристина Христова - 11 в клас               Виктория Иванова - 11 в клас


Вече  започна курсът по турски език под ръководството на г-жа Есим Яхя, който е част от работната програма на проекта. Всички участници бяха въодушевени от непознатия за тях чужд език и вече се радват на предстоящото обучение по турски. Снимки...

Текст:
Снимки:
Публикация:

Раиса Петкова

Раиса Петкова

Елена Токова

 

 

 

 

 

 

 

Ученици от СОУПНЕ участваха в международен проект:”Екологията гради мостове. Млади европейци в диалог” и  посетиха град Гьопинген, Германия за трети пореден път

 

  Учениците от XI клас заедно със своите преподаватели г-жа Петя Великова и г-жа Сияна Мандажиева посетиха град Гьопинген, Германия.
Визитата е част от международния проект ,,Екологията гради мостове”, в който участват още седем държави. Проектът се осъществява под патронажа на президентството на Германия и фондация DBU.

  Българската група участва в инициативите, организирани от нейния партньор по проекта, гимназия Фрайхоф. В периода от 12X.- 19X. гостуваха представители от още пет държави – Украйна, Италия, Япония, Тайланд и Франция.
Всички посетиха кметството на града, получиха специални поздравления от кмета и от г-н Рос, директор на гимназия Фрайхоф.
На 16.X. всички присъстваха на ежегодния есенен бал на гимназията.Този път той се превърна в интернационално събитие с много изяви както на домакините, така и на чуждестранните гости.  

  Нашите ученици и техните домакини имаха възможността да посетят фирма “Щорер” Тази година темата за проучване беше свързана с нанотехнологиите и тяхното приложение.Съдружниците във ф-мата г-н Курле и г-н Майер запознаха групата със спецификата на производствения процес, разясниха и показаха чрез презентации  основаването на фирмата,сътрудничеството и с руски фирми за производство на диамантени частици, същността на създаване на наночастиците, тяхното приложение и ефективност. Бяха подчертани и важни предпазни мерки, свързани с опазване на околната среда.

  Групите посетиха химическата лаборатория, където в реална обстановка бе показан химическия процес за създаване на нанослоеве, както и  производствения цех на предприятието, където автомобилните части се наслояваха с диамантени частици за по добра функционалност.Клиенти на фирмата са автомобилопроизводители като БМВ, Порше, Мерцедес, както и фирми като Бош и състезателни фирми от Формула 1.
  Всички осъзнаха отговорностите, които стоят пред екипа, нуждата от прецизност, както и от 100 процентов професионализъм.
  Учениците имат за задача да напишат статии по поставената тема, които ще бъдат публикувани във в-к ,,Труд”.
Презентация...

Текст:
Презентация:
Публикация:

Сияна Мандажиева

Учениците от XI клас

Елена Токова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010/2011 учебна година

През м. октомври учениците от XI клас взеха участие по проект на тема „Екологията гради мостове”. Проектът е международен и стартира миналата учебна година. Заедно със своите ръководители Петя Великова и Сиана Мандажиева, единадесетокласниците посетиха гр. Гьопинген – Германия и продължиха партньорството с гимназия Фрайхоф.
Основна тема тази година е „Биосферният резерват и центъра за екология и туризъм" в гр. Мюнсинген. Проектът представя на участниците екологично съобразния добив на биопродукти и ефективната реклама в туризма.
След завръщането си в България, учениците ще подготвят статии по темата, които ще бъдат публикувани във вестник „Труд”. Снимки...

 

 

 

 

2009/2010 учебна година

Ученици от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, гр. Русе, участваха от 03.11. до 10.11.2009г. в международен проект на тема „Екологията гради мостове – млади европейци в диалог”. Училището е избрано като едно от 40-те училища от Германия, България, Румъния, Унгария и Хърватска. Проектът се реализира от Германската федерална екологична организация (DBU) и Института IZOP.
Групата се състои от 16 ученика от XI Лайстунгсклас с ръководители Есим Ниязи Яхя (преподавател по немски език) и Сияна Веселинова Мандажиева (преподавател по философия). По време на престоя си учениците бяха настанени в семействата на своите партньори от гимназия Фрайхоф, гр. Гьопинген, Баден Вюртемберг. Участвайки в съвместния проект, учениците имаха възможност да опознаят страната и ежедневния живот на хората там.
Във връзка с темата за опазване на околната среда, те посетиха фирма „Dr. Laure Plazmatechnologie GmbH”, където придобиха задълбочени знания в сферата на най-новите плазмени технологии. Участниците имаха възможност, работейки по групи, да видят практическото приложение на едни от най-модерните технологии като:

  • Плазменият метод в автомобилостроенето
  • Покрития в солеротермията
  • Високоефективен плазмен метод за производство на силиций за соларни клетки.

В края на съвместната си работа те имат за задача да напишат статии, които да бъдат публикувани във вестник „Труд”. По този начин учениците изпълняват ролята на посланици не само на екологичните принципи, а и на европейската идея. Снимки...


Copyrighted © by Deutsche Schule Ruse 2011