СОУПНЕ Фридрих Шилер - гр. Русе

 

 

 

 

 

 

 

 

BG DE EN

Отиди на съдържание

 

От 1 август 2016 г. директор на Дойче шуле е госпожа Искра Иванова. Тя е преподавател по БЕЛ и бивш помощник-директор по учебната дейност в училището. По случай постъпването на новата длъжност госпожа Иванова получи поздравителнен адрес от кмета на град Русе господин Пламен Стоилов.

 

 

 

 

 

На 18.06.2016г. учениците от 10б клас Александрина Пенчева, Веселина Влаева, Габриела Иванова, Лили Дечева Ресмие Незирова, Делян Аджамов, Калоян Дончев, Кристиян Божанков, Ивайло Велев и Михаил Енчев с ръководител г-жа Евгения Касабова, старши учител по немски език, участваха в Русенския карнавал с немски народен танц ПОЛКА. Василена Георгиева от същия клас беше хореограф и двигател в подготовката и репетициите на танца.
Танцьорите играха с ентусиазъм, завладяха публиката и тя бурно ги аплодира.

Трудът им бе оценен и от организаторите на карнавала и нашият танц получи награда от 80лв и грамота.

Снимки 1, 2, 3, 4, 5

 

 

 

 

 

 

 

 

На 9 юни 2016 г. началникът на РИО-Русе господин Димитър Райнов лично връчи наградите "Неофит Рилски" на господин Николай Чакъров, старши учител по история и цивилизация и на господин Пламен Иванов - директор на Дойче шуле.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 24 май 2016 г. г-н Николай Чакъров, учител по история и цивилизация, присъства, по покана на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, на тържествен прием в Националния исторически музей по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, където бе отличен с награда "Неофит Рилски".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 24 май 2016 година директорът на Дойче шуле господин Пламен Иванов присъства на приема на Президента, където му бе връчена награда "Неофит Рилски".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

На 11 май 2016 г. Николай Чакъров, учител по история, на XIX Национален конкурс на Синдиката на българските учители бе удостоен със званието "Учител на годината - 2016 г.", направление "Хуманитарно".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки от тържеството за 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

 

 

                                  

 

 

 

 

 

                                                                           

 

 

 

 

                                                                                                   Немска езикова диплома

 

На 13 май 2016 г. в Конферентната зара на хотел Рига тържествено бяха връчени на 26 зрелостници от Дойче шуле немските езикови дипломи за ниво С1 от Европейската езикова рамка. Гости на събитието бяха г-н Станимир Станчев - заместник областен управител,  г-н Страхил Карапчански - заместник кмет на Русе, а от немска страна г-н Йорг Каснер - главен консултант на Централната служба за училищно дело в чужбина към посолството на ФРГ у нас и г-жа Бригите Вайсьортел - преподавател по немски език, родители и възпитаници на училището. В приветствието си г-н Станимир Станчев пожела на абитуриентите да са здрави, да успяват във всички свои начинания и да следват мечтите си, защото добрата подготовка в Дойче шуле и тези дипломи им отварят много възможности у нас и в чужбина.

Снимки....

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                    Ден на отворените врати в Дома на Европа

 

 

През декември 2015 г. ученици от 10 клас на Дойче шуле с ръководители г-жа Ирина Няголова и г-жа Нели Праматарова взеха участие в регионално състезание "Евроскола", организирано от Европейския парламент.

В резултат на доброто представяне на възпитаниците ни през месец май те бяха поканени за участие в Деня на отворените врати в Дома на Европа в София. Събитието бе организирано съвместно от Информационното бюро на Европейския парламент и представителството на Европейската комисия в България.

Група от 24 ученици и двама преподаватели присъстваха на 9 май 2016 г. на Деня на отворените врати в Дома на Европа в София. Самия ден те бяха посрещнати от членовете на Младежкия екип "Европа" и в сградата на Европарламента бяха забавлявани с любопитни презентации, различни дейности и забавни игри с награди. На всеки ученик бяха предоставени печатни материали на европейска тематика.

Снимки....

 

             

 

 

 

 

                     

                                                                    Годишен концерт на Дойче шуле

 

Всеки празник е повод за удовлетворение от постигнатото и доказателство за усилията, които полагаме в израстването на на нашите възпитаници.

За поредна година учениците от Дойче шуле с изпълненията си в годишния концерт на училището, състоял се на 22 април 2016 г. в залата на Русенската опера, показаха завидни умения и таланти. Със своите изпълнения те създадоха атмосфера наситена с много емоции и настроение. Поздравления бяха поднесени от името на СБУ, областния управител, Община Русе, Министъра на образованието и науката и Туристическа агенция "Йека '91 Еуродата" ООД.

Снимки...

 

 

 

 

                                

 

 

 

 

 

 

Дойче шуле изпрати Випуск 2016.

 

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                         Новина по Дело №46/2016 г.

 

Определение №5246 от 04.05.2016 г. на Върховния Административен съд на Република България - Седмо отделение                                        

 

 

 

 

 

      

 

 

 

На 23 април 2016 г. Виктор Друмев и Николай Петров от XI "а" клас участваха в Национална историческа конференция "140 г. от Априлското въстание", провела се в гр. Кърджали, с реферат на тема: "Никола Обретенов - хъш, революционер, политик, общественик".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           22 Април - Международен ден на планетата Земя


 

Във връзка с честването на Деня на Земята, ученици от Vа,Vб, Vв ,Vг клас работиха по проект, ентусиазирани от идеята за опазване на нашия дом - планетата ни. Убедени, че вместо да я пазим чиста я пренебрегваме, децата заедно съчиниха текст за песен по темата. „Всеки може да даде своя принос за решаване на най- важния проблем пред човечеството”- смятат децата от СОУПНЕ.


                „Нашата земя”
            текст V ”а,б,в,г” клас


      Да помогнем! Да опазим!
      Ний Земята да запазим! /2
      1.Слушай ме, помисли и                   пести водата!
                  Докога ще рушим                   нашата Земя?
                  Не пали! Посади и щади                   гората!
                  Запази, прегърни                   нашата земя!
               2.Посади едно дърво                   гората опази!/2
                  Ти на нашата планета,                   моля помогни!
                  За живота на децата,                   моля помисли!
                  Грижи се, грижи се! /2

 

 

 

 

 

                                                          Малките спортисти на СОУПНЕ „ ФРИДРИХ ШИЛЕР“

 

На 17 април в зала „Дунав“ се проведе вътреучилищен турнир по Народна топка. Участници в него бяха учениците от седемте паралелки на третите класове, които премериха сили в спортната надпревара на принципа всеки срещу всеки.

Съдийството беше ръководено от класните ръководители, а главен съдия бе Мариета Мирчева-Коева, учител по физическо възпитание. По време на играта отборите бяха подкрепяни от своите преподаватели, съученици, родители и приятели. Малките спортисти показаха умения, спортсменство и игра в екип, но като на състезание, в очите на децата имаше и радост от победата, и малко тъга от загубата. Съдиите бяха коректни и определиха победителите.
След оспорвани и емоционални двубои на трето място се класира отборът на III-„ж“ клас, а на второ- III-„д“ клас, победители в турнира станаха учениците от III-„е“ клас, с класен ръководител Габриела Иванова. Имаше награди и грамоти за всички отбори, които бяха връчени от директора на училището г-н Пламен Иванов.
Един спортен празник направи нашите ученици още по задружни, отговорни и уважаващи проявите на нашето училище.

Снимки...

 

 

                                                              

 

                                                            Един необикновен урок по математика

 

               Математиката е най-доброто и дори единственото въведениев изучаването на природата. (Писарев)

 

 

Задачите от движение са едни от най-специфичните и интересни задачи. Как се пресмята скоростта на движение по течението и срещу течението на река? Скоростта на движение във вода различава ли се от тази на движение във въздуха?
Това бяха задачите на практическия урок, който г-жа Д. Русева проведе с учениците от 5 „В“ клас. Петокласниците чрез няколко измервания изчислиха скоростта на р. Дунав. Всички те разбраха, как  по зададени компоненти скорост, път или време се намира неизвестната величина.
Задачи с необикновен сюжет, подстрекават любопитството на ученика, пораждат въпроси,  които водят към задълбочаване на знанията и любопитството, естествено прераства в любов към знанието.
Надявайки се, да е убедила своите ученици в необходимостта да се изучава математиката, г-жа Русева разкрива по всякакъв начин нейната сила и красота.

Снимки 1, 2, 3, 4, 5

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                Карнавал в училище

 

Учениците от IV А, IV Г и IV Е клас организираха на 23 март хубав пролетен празник. Под ръководството на преподавателите по немски език г-жа Ани Цветкова и г-жа Юлияна Иванова децата представиха драматизация на приказка, стихове и песни на немски език. Конкурсът за маски и костюми привлече вниманието на всички. Най-добрите получиха като награда малки подаръци.
Гости на тържеството бяха класните ръководители на IV А и IV Г клас, г-жа Цецка Маркова, преподавател по музика и колеги, преподаващи немски език.

Снимки....

 

 

 

 

 

 

 

Учениците от III А и III Г клас с класни ръководители Пламенна Токаджиева и Маргарита Петрова поздравиха децата от ЦДГ "Зора" с настъпването на пролетта. Третокласниците бяха приготвили ръчно изработени картички и цветя и пожелаха на децата здраве и пролетно настроение. Възпитаниците на детската градина, от своя страна, поздравиха с пролетен танц учениците на Дойче шуле.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За часа по история учениците от V В и V Г клас изработиха исторически книжки, посветени на бележити личности от епохата на Българското средновековие.

Снимки 1, 2, 3, 4

 

 

 

 

На 10.03.2016 г., по повод годишнина от заповедта за отмяна на депортацията на българските евреи, в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" се проведе открит интердисциплинарен урок по история и немски език, озаглавен "Никой не е забравен, нищо не е забравено", с ученици от XI клас.

На занятието бяха апробирани учебни материали по темата за холокоста, които г-н Н. Чакъров е получил по време на обучителен семинар в гр. Йерусалим. Учениците анализираха и дебатираха по предоставените документи на български и немски език под ръководството на учителите Николай Чакъров, Звезделина Рангелова и Петя Великова.

Гости на урока бяха г-н Димитър Райнов, началник на РИО-Русе, г-жа Радостина Николова, гл. експерт по история и цивилизация в МОН, г-жа Петя Лазарова, ст. експерт в РИО-Русе, г-н Пламен Иванов, директор на СОУПНЕ, помощник-директори в СОУПНЕ, учители от гр. Русе.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За участието ни в "Българската Коледа" получихме Сертификат и благодарствено писмо от Кабинета на Президента на Република България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                 

                    

 

 

 

 

По повод 3 март - Национален празник на Република България, учениците от VI клас изработиха постери. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                  ЗА  ТАЛАНТИТЕ ОТ  3 Б КЛАС

 

       Талантливите деца от 3 б клас с класен ръководител г-жа Красимира Стойнова са много и ни радват с успехите си.
       

       Ученикът Витан Василев е ПОБЕДИТЕЛ в конкурса за проект за екопъзел обявен от РИОСВ – Русе . Конкурсът бе посветен на Световния ден на влажните зони.

 

        Талантливата певица Хана Велчева бе втора в престижния международен конкурс „ GALA STAR MELODY „ в Румъния.Третокласничката развива музикалните си способности във вокална група „ Приста „ към Общински младежки дом Русе.
       Второ място в Четвъртия национален конкурс„ Път към славата„
провел се в София , зае ВГ „Приста „ при ОбМД – Русе. Част от групата са ученичките от 3 б клас Хана Велчева и Петра Минчева. С
много артистизъм и вокална прецизност те представяха своите песни.

 

      Добрият спортист Явор Добромиров Георгиев – спечели трето място в състезание за купата на България за деца , трениращи карате шинкиокушин в град Шумен.

 

      Поздравяваме  децата за постигнатите резултати и им пожелаваме още по-добри успехи в любимите  занимания.

Снимки 1, 2, 3

 

 

 

 

 

 

 

                                                      Стипендиантки на "1000 стипендии" с изложба в София

На 20 февруари 2016 фондация "Комунитас", организатор на конкурса "1000 стипендии" създаде за пореден път с ВИЖ фест истински празник за своите стипендианти. Повече от 50 млади творци участваха в националното изложение на таланти в музикална къща "Борис Христов". От Русе единствените участнички бяха художничките Михаела Петрова от VII а клас, Полина Христова от XI б клас и Вероника Панайотова XI а клас, участвала с фотография. Трите момичета са от Дойче шуле и техните картини и фотоси бяха изложени в залите на музикална къща "Борис Христов". Михаела Петрова бе придружена от г-жа Варамезова, художник и учител-наставник на "1000 стипендии", а към картините на седмокласничката прояви интерес и БНТ, която снима кратко интервю.
Фестът включваше интересни семинари - среща с успели млади художници, които показаха на стипендиантите как с изкуство се печели, среща с криминални психолози на тема:"Как да разпознаем лъжата", литературно четене, музикални изпълнения, следваха творчески задачи за стипендиантите от различните области на науката и изкуството.
с ВИЖ феста фондация "Комунитас" обявява десетото юбилейно издание на конкурса "1000 стипендии", в което Дойче шуле всяка година има наградени с основна стипендия ученици в областите литература, езикознание, изобразително изкуство и театрално изкуство.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 29 февруари 2016 г. (понеделник) от 14.00 ч. в Медиотеката на СОУПНЕ “Фридрих Шилер” бяха представени резултатите от ученическо изследване на тема “Войнишки паметници в Област Русе”, осъществено под ръководството на г-н Николай Чакъров, учител по история и цивилизация в училището. Гости на събитието бяха г-н Димитър Вълков - председател на регионален съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса - Русе, г-н Веселин Добрев и г-н Иван Иванов - офицери от запаса.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Българско национално радио - Интервю на Ася Пенчева - кореспондент на БНР в Русе с господин Пламен Иванов - директор на СОУ с преподаване на немски език "Фридрих Шилер", гр. Русе. /в аудиофайла/

 

Интервю на господин Пламен Иванов в новините по Нова ТВ /след 12-тата минута/.

 

Съд спря наказание на ученик заради дрога - вестник Утро, бр. 38 от 17.02.2016 г.

 

Марихуана докара до съд училище и родители - вестник Бряг, бр. 38 от 17.02.2016 г.

 

 

 

 

На 26 февруари 2016 година в Медиотеката на СОУПНЕ “Фридрих Шилер” – Русе се състоя прожекция на филма “Подслон” на режисьора Драгомир Шолев за ученици от 7-те класове в училището.
Филмът разглежда отношенията между родители и деца в трудната възраст на израстването, отчуждението между поколенията и търсене на пътища за преодоляването му.
Филмът гостува с подкрепата на Сдружение “Европейски пространства 21” – страна партньор на Българско кинообщество с основанието на мобилен киноклуб “Синята къща” и с любезното съдействие на г-н Илия Деведжиев и г-жа Цвета Ненова.
“С гостуването в Дойче шуле се надяваме да добавим още една киноточка в нашия град” – казват организаторите.
Филмът е номиниран за най-добър филм в международния конкурс на София Филм Фест ,11.

Снимки...

 

 

 

 

                                                                    Урок по родолюбие във ІІ "Д" клас


С нетрадиционен урок по родолюбие отбелязаха годишнината от обесването на Васил Левски учениците от ІІ "Д" клас с класен ръководител Даниела Станева. На 18.02. 2016 година в медиотеката на СОУПНЕ „Фр. Шилер“  учениците Екатерина и Моника      от IX "А"  и Васил от XII "А" влязоха в ролята на учители на второкласниците.  Катя представи чрез презентации   факти от живота и революционната дейност на Апостола. Васко им  разказа как българските държавници показват уважението си към делото и личността на Левски.
Моника прочете любимите си стихове за Левски. В четенето спонтанно се включиха и малките ученици, които бяха научили стихотворение по избор.
Второкласниците седнаха на стола на знаещите в играта „Стани отличник“. За тях бяха подготвени 15 въпроса с нарастваща трудност, на които те отговориха без затруднения и не допуснаха грешки. В края на играта за победители бяха определени всички участващи, които показаха сериозни знания за живота и делото на Васил Левски.
Гости на урока бяха г-н Пламен Иванов, г-жа Стоянка Тодорова, г-жа Юлияна Митева, г-жа Теменуга Даневска. В края на часа г-н Иванов разказа на малките ученици неизвестни за тях моменти от живота на Апостола, а г-жа Митева отправи предизвикателство да открият кое е било любимото прозвище на Левски.
Всички второкласници получиха грамоти и оценка отличен в час по родолюбие.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

                                                                                  ПОКЛОН ПРЕД ТЕБ, АПОСТОЛЕ !

 

   

Час на класа посветен на Апостола на свободата Васил Левски проведоха в медиотеката учениците от  II E , III A и III Б класове с класни ръководители Татяна Стоянова, Пламенна Токаджиева и Красимира Стойнова .
Децата, с помощта на библиотекарката г-жа Теменуга Даневска, чрез интересна презентация и изложба на книги се запознаха с живота на Левски. Те усетиха и разбраха , че бродейки из дебрите на историята, животът на Апостола е винаги вълнуващ, неизвестен, пълен с предизвикателства. Личността на Левски остава и до днес неповторима, човешкото му обаяние очарователно, а тайните му пътища и приключения впечатляващи и незабравими.

Снимки 1, 2, 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Моника Валентинова Иванова от IXА клас получи от кмета на град Русе господин Пламен Стоилов грамота за високи постижения в областта на образованието, изкуството, културата и спорта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Скъпи, съученици, учители и приятели,  Сестра ми се нуждае от вашата помощ!

  Теди е бивша ученичка на нашето училище, випуск 2009. През 2013 година и беше поставена диагноза меланома /вид рак на кожата/ и в момента се лекува в Турция. Лечението е непосилно за нас, нейното семейство, затова се обръщам към вас.

 

Благодаря предварително на всеки, който помогне!

И помнете, не е важно колко, важен е жестът! Нека победим тази болест заедно! Нека бъдем единни в момент на нужда!

 

Ако имате нужда от допълнителна информация, може да посетите страницата във Фейсбук "Един за всички, всички за Теди" или да ме потърсите на следния номер 0897653563

 

Ваша съученичка,

Габриела Тодорова от 12А

 

Даритгелски сметки:

BGN - BG98BUIB98881045496500                           Теди завинаги ще остане в сърцата ни!

USD - BG45BUIB98881145496500

EUR - BG80BUIB98881445496500

BUIBBGSF

на името на Теодора Тодорова Тодорова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 14 януари 2016 г. в Зала 1  на Областна администрация - Русе, участниците от 11. клас в клуб "Родолюбие" Виктор Друмев, Андрей Иванов, Петя Панчева, Кристин Кьосева, Кристияна Колева, Тихомир Мусков, Иван Димитров, Момчил Колев и техният ръководител Николай Чакъров бяха поздравени и наградени по повод успешно приключил проект на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Русе, озаглавен "Мъдрост и младост - една памет, едно Отечество", от заместник областния управител на Област Русе г-н Явор Янчев, г-н Димитър Вълков и г-н Веселин Додев, ръководители на проекта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 20 ноември 2015 г. Николай Чакъров, учител по история, участва с доклад в работата на Национална историческа конференция: "България в Голямата война - 100 години по-късно", провела се във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                             Дойче шуле събра 2500 лв. за 14-годишната Бонелия

 

  Около 2500 лева събраха ученици, технитеродители и учители от Дойче шули за 14-годишната Бонелия Цветомирова Лазарова, която се бори с тежко заболяване. Набирането на средства се осъществи чрез кутия за дарения в училището, която ще остане на разположение на всички хора с големи сърца, които искат да помогнат на момиченцето. Преди коледните пазници бяха проведени и редица благотворителни инициативи, сред които концерт на децата от шестите класове, коледен базар, търг с ръчно изработени картички, лакомства и сладкиши.

  В Бяла, откъдето са родителите на Бонелия и където самата тя е учила в началните класове, също ще има благотворителни прояви.

  От немската гимназия имат идея да организират и няколко външни концерта в подкрепа на осмокласничката. Всички, които искат да помогнат на Бонелия да се завърне при своите съученици и приятели, могат да се включат с дарения и на банковата сметка на майката Милена Георгиева Лазарова

ТБ ОББ

IBAN BG25UBBS80021039360240

BIC UBBSBGSF

 

Източник на статията: в. Утро, бр. 300 от 30.12.2015 г.

 

 

 

 

 

 

 

На 17 Декември 2015 год.  в Огледална  зала се състоя традиционното Коледно матине на учениците на госпожа Анчева. С приповдигнато настроение, широки усмивки по лицата на присъстващите и бурни аплодисменти след всяко изпълнение премина тържеството на певците от четвърти, осми, девети, единадесети и дванадесети клас. Гости на събитието бяха госпожа Олга Георгиева, госпожа Стоянка Тодорова, госпожа Жулиета Иванова, госпожа Теменуга Даневска, много преподаватели, бивши и настоящи ученици. Разбира се, мероприятието не се размина и без сладка почерпка - коледни изкушения за малки и големи.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

                                                                                   ЗОВ ЗА ПОМОЩ

 

14 годишната Бонелия Лазарова се бори с тежкото заболяване Нехочкинов лимфон, медиастален, III клиничен стадий, и има спешна нужда от средства, за да се радва на щастливо детство. Страшната диагноза на талантливото момиченце, което участва в Школата по народно пеене към Общинския детски център за култура и изкуство и еученичка в осми клас в Дойче шуле, е поставена преди месец. Веднага в клиниката за деца с онкохематологични заболявания в София се започва лечение с химиотерапии и медикаменти, което според предоставената етапна епикириза ще продължи около една година. През това време се налага Бонелия и родителите и да пребивават в София, а лекарствата, които трябва да се закупуват, са доста скъпи.

Набирането на средства се осъществява чрез кутии за дарения. Те са поставени в ресторант "Слънчевата къща" на ул. "Олимпи Панов"23, в четирите магазина "Доналд Дък" - в блок "Колос" в квартал "Родина", блок "Воден" в квартал "Възраждане", градинката на пазара до блок "Енергетик" в квартал "Здравец" и блок 10 в квартал "Дружба"; в пощата и в хранителен магазин в квартал "Средна кула"; във фирма "Монтюпе"; в хранителен магазин в квартал "Дружба 1"; във фризьорски салон "Мила" на ул. "Плиска"; в бившето лятн кино "Аврора" на ул. "Хан Аспарух" 27 и в магазини "Кауфланд".

Всички, които искат да помогнат на Бонелия да пее красивите български народни песни и да ес завърне при своите съученици и приятели, могат да се включат с дарения и по банковата сметка на майката Милена Георгиева Лазарова

ТБ ОББ

IBAN BG25UBBS80021039360240

BIC UBBSBGSF

Източник на статията: в. "Утро", бр.296 от 23.12.2015 год.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 18.12.2015 г. в Парк хотел Москва госпожа Теменуга Даневска, секретар на СО на СБУ при СОУПНЕ "Фридрих Шилер", гр. Русе, за постигнати високи резултати, личен принос, всеотдайност и професионализъм в синдикалната дейност и организационното укрепване на СБУ през 2015, стана носител на Грамота Синдикалист на годината - 2015 и на Златната значка на Синдиката на българските учители.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 15.12.2015 г. в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" се проведе учебна евакуация на ученици, учители и служители от училището. Тя бе организирана в съответствие с плановете, разчетите и правилата за действие при бедствия, аварии и катастрофи и извънредни ситуации.

Мероприятието бе проведено по време и на първа, и на втора смяна.

Всички организирано напуснаха сградата на училището, след което учебните занятия продължиха по разписание.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учениците от Дойче шуле събраха и дариха средства в кампанията Българската Коледа

 

Снимки....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Темата на кампанията тази година от Националния център за безопасен интернет е темата за популярността в социалните мрежи и връзката й с ранната сексуализация сред учениците. На 10 декември 2015 год. учениците от 5„в“ клас с кл асен ръководител Даринка Русева проведоха в часа на класа урок „Искам да съм популярен като другите“. Темата за популярността е изключител но важна за формирането на здрави представи за успешните стратегии за добиване на популярност в училище и в интернет. За да се впишат в желаната група, тийнейджърите дръзко изпробват границите на позволеното и се противопоставят на установените от родители и учители норми. По този начин, те изграждат своите собствени ценности и правила.
Подреждането на стаята в кръг засили контакта между учениците. Работата по групи, в двата екипа,  даде шанс за повече идеи, за по-добри анализи и обобщения сред учениците да осъзнаят потенциалната заплаха от контактите в нета, да се развият умения за оценка на действията, да осмислят необходимостта от спазване на  етични норми и правила онлайн. Повечето ученици използват ежедневно платформи като Фейсбук, Инстаграм и Ask.fm, в които са обект на все по-силен натиск да се представят по атрактивен за другите потребители начин. Описаните от учениците поведения за набиране на популярност бяха първо, реалистични, второ, разнообразни. Най-дискутираните поведения бяха вредните и дали чрез тях ще станат наистина популярни, а не иронизирани личности.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

Елеоноре Беньовски, доброволка от Германия по програма КУЛТУРВАЙТ, е родена на 5.12.1996г. в Карлсруе.
От 15.09.2015г. е при нас в СОУПНЕ ”Фридрих Шилер”, за да помага на нашите ученици да овладеят немското произношение, да се запознаят с традициите и обичаите, със забележителностите и особеностите на живота в Германия. Задачите, които й поставя програма КУЛТУРВАЙТ са: помощ на учителите в часовете по  немски, помощ при изготвянето на проекти и предлагане на свои проекти, планиране и провеждане с учениците на театрални представления, говорене с учениците на немски.
За краткото време, през което е в България, Елеоноре организира викторина по случай 3.10.- Денят на обединението на Германия, помага при провеждането на Седмицата на Шилер на 11-те класове с идеи, планиране и събиране на информация, по случай денят на Свети Мартин направи театър на сенките с 10б клас, участва в шествието на Св. Мартин в начален етап. За да усвоят учениците автентичното немско произношение, в определен ден от седмицата тя чете текстове за слушане с разбиране в 7кл, помага на учениците от 7б клас в зъбирането на информация и представянето на проекти на различни теми, помага в начален етап/3.и 4. кл./ за усвояване на немско произношение.
Извън училище Елеоноре се среща с приятели, пътува и изучава България, помага във Фондация Елиас Канети, чете книги.

 

 

 

 

СОУПНЕ ,,Фридрих Шилер“- Русе отбеляза Световния ден на
възпоменание  за  жертвите на пътнотранспортните произшествия – 15.11.2015 година.


В изпълнение на писмо № 9105-348/06.11.2015 г. на Министерство на образованието и науката и в съответствие с решенията на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, както и според  Резолюция на Общото събрание на ООН, всяка трета неделя от месец ноември е определена за Световен ден на възпоменание за жертвите на пътнотранспортните произшествия. Тази година този ден е 15 ноември. 
Отдаваме дълбока почит към жертвите на пътнотранспортни произшествия и изказваме нашите съболезнования на техните близки.   
Не забравяме да изкажем и нашата благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите и всички, подали ръка за помощ на пострадали при пътнотранспортни произшествия.  
Учители и ученици изразиха своята съпричастност с жертвите на пътя, участвайки активно в много  инициативи.Отново бяха запалени свещички от учениците в памет на жертвите на ПТП.
Проведен бе тест по БДП 2-4 клас и Викторина по БДП. На родителските срещи бяха  дадени практически препоръки на родителите за опазване живота и здравето на децата и юношите от пътнотранспортни произшествия.
Изключително интересно премина беседата разговор с наши ученици, чиито семейства са били участници и потърпевши  в ПТП.  
Традиционно бе подредено табло с рисунки на тема “Уличното движение и опасностите, които ни дебнат“. 
През седмицата бе представена презентация, съобразена с възрастовите особености на учениците от 1-12 клас.
Бяха проведени и съответните мероприятия в часовете на класа със съответният снимков и мултимедиен материал.

    На 10 и 11 ноември се проведе дискусия с дванадесетите класове на тема ,,Не шофирай пиян, спаси живот!”, подета от МОН  предходната учебна година. Инициативата е част от кампанията, посвететена на жертвите от ПТП. Дискусията се организира от представители на УС при СОУПНЕ ,,Фридрих Шилер”.
Учениците от 9 и 11 клас подготвиха презентация по темата, с информация за броя на жертвите по пътищата от последните години за страната и за гр. Русе. Участниците се състезаваха по групи и отговаряха на въпроси, свързани с познаване на основните пътни знаци, отнемане на предимство и др. Дискусията беше насочена към повишаване вниманието на младите хора и формиране на чувство за отговорност. В края на срещата бъдещите абитуриенти благодариха на своите съученици за положените усилия.

    От контролния лист за първокласника, в който участваха малките ученици, се стигна до извода, че придвижването от дома до училище е проблемно заради паркирани автомобили около и на пешеходните пътеки, задръствания от насрещно движещи се или спрели за престой превозни средства.
Съвместната работа между родители и учители доведе до следните предложения:

    1. Да се ограничи минималната скорост по улиците „Измаил” и „Котовск” чрез още пътни неравности.
    2. Улица „Измаил” да стане еднопосочна.
    3. Да се забрани спирането на отсечката пред училището с изключение на наложителни товаро-разтоварни дейности, касаещи учебното заведение.
    4. Да се поставят необходимите камери на кръстовищата със СОУПНЕ.

    Училищната ТВ медия излъчи подбрана информация по темата във вид на видоеклипове и презентации, а колегите по изобразително изкуство организираха конкурс за рисунка и изложба на тема „Спаси живота на децата”.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

На 08.12.2015 г. в аулата на СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - Русе началник сектор Криминална полиция при II РУ на ОДМВР - Русе Явор Димитров връчи на Пламен Ангелов Ангелов - ученик от VIII Б клас Грамота от Министерството на вътрешните работи - Областната Дирекция на МВР - Русе за доблестната му постъпка предаване на намерен портфейл, съдържащ лични документи и сумата от 440 лв.

 

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 11.11.2015 г. в аулата на СОУПНЕ "Фридрих Шилер" учениците от X Б клас:

1. Димитър Панайотов

2. Габриела Иванова

3. Александрина Пенчева

4. Атанас Малакчиев

5. Димитър Петров

6. Виктория Иванова

под ръководството на госпожа Ирина Няголова и съвместно с доброволката Елеоноре Беньовски представиха "Театър на сенките". Представлението разказва за живота на Св. Мартин. Интересни бяха коментарите с публиката след края на представлението.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Коледно парти за герои – 2”


 

Учениците от 2 д клас се включиха в благотворителната инициатива „Коледно парти за герои - 2”, която има за цел да зарадва децата, които се борят за живота си в трите онкохематологични клиники в страната. С много любов  учениците изработиха коледни картички.  Заедно с тях, второкласниците изпращат  своята позитивна енергия и силната си вяра в оздравяването на малките герои.

Снимки от събитието...

 

 

 

 

 

 

 

 

По случай Въведение Богородично – 21 ноември, празник, който църквата е приела и за Ден на християнската младеж и семейство, в нашето училище се състоя тържество с ученици от І „д” и І „е” клас. Организатор на тържеството, под чиято инициатива се проведе то, бе педагогическият съветник на училището, г-жа Жулиета Иванова. То се състоя в петък, 20 ноември, в Аулата на училището.
Гостите, присъствали на тържеството, имаха възможност да съпреживеят вълнението на учениците, които изпълниха програма, подготвена специално за този ден. С въодушевление те рецитираха стихчетата, изпълниха песни за семейството и представиха артистичните си качества в драматизация на приказка, подготвени от техния възпитател, г-жа Мюжген Ахмедова.
Част от това тържество беше и подготвената фотоизложба пред Аулата, на тема „Нашите семейни моменти”, чрез която всички семейства на учениците, участвали в тържеството, се включиха в празника като предоставиха семейни снимки, отразяващи важни житейски събития.
В края на тържеството, помощник-директора по учебната дейност, г-жа Стоянка Тодорова, поздрави учениците и родителите, както и екипа, работил по подготовката на празника. Разказа притча за основата в живота на всяко семейство и отправи пожелание за светло посрещане на празника.
Госпожа Жулиета Иванова сподели, че основната й цел за реализирането на тази инициатива е участието на родителите в училищния живот. Според нея, общото въодушевление и радостта от общуването чрез децата са най-безценното изживяване, което ни сближава.

Снимки от събитието...

 

 

 

 

 

 

 

На 11 ноември 2015г в късния следобед, учениците от четвъртите класове при СОУПНЕ “Фридрих Шилер“, със собственоръчно изработени фенери и пеейки традиционните за случая песни, обиколиха двора на училището, пресъздавайки традицията свързана с деня на Свети Мартин в Германия. Събитието беше интересно и приятно не само за учениците, техните преподаватели по немски език и класните им ръководители , но и за родителите на децата, които бяха дошли да ги посрещнат след края на учебния ден. В шествието се включи и доброволката от Германия – Елеоноре Беньовски.

Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По инициатива на РИО - гр. Русе, за втора поредна година Дойче шуле стана домакин на старта на кампанията "Чети с мен". В тази връзка на 7 ноември 2015г. в училището беше подготвена програма с дейности, стимулиращи общуването с книгата - срещи с творци, актьори, издателства и родители. По покана на РИО гостуваха ученици и учители от област Русе.

Кампанията беше открита от госпожа Елена Филипова експерт от РИО. В Аулата учениците се срещнаха с поета с китара Борислав Мирчев. За по-малките имаше приказно четене с Илия Деведжиев, Четящо дърво с Даниела Станева, "Чуй и нарисувай приказка" с Галина Панова и Донка Варамезова. За по-големите ученици в Медиотеката беше организирана среща с поетесата Мария Донева, кака Ива и беше осъществен видеомост от Париж с писателката Велина Маркова, която по атрактивен начин представи новата си книга.

Всичко това се случи, благодарение на перфектната организация на преподаватилети по БЕЛ Цветелина Цветанова и Марияна Георгиева.

Снимки от събитията...

 

 

 

 

 

 

 

На 17 октомври 2015г. в двора на училището се проведе спортен празник. Директорът господин Пламен Иванов и учителите по физическо възпитание и спорт Венцислав Колев, Бисер Мандажиев, Мариета Коева и Петър Костов бяха организирали турнир по баскетбол. Участие взеха учениците от V, VI и VII клас. Всяка среща се игра в продължение на около 10 минути.

 

Резулатите при момчетата са:

VII А - VII Б 0:8            VI А - VI Б 3:4            V А - V Б 2:12

VII В - VII Г 6:0            VI А - VI В 4:6            V В - V Г 4:0

                                    VI Б - VI В 4:6

 

Резултати при момичетата:

VII А - VII Б 8:6            VI А - VI Б 12:2            V А - V Б 10:12

VII В - VII Г 2:4            VI А - VI В 9:0              V В - V Г 4:2

                                    VI Б - VI В 0:14

 

Финалите при момчетата се играха между VII Б и VII В с резултат 2:13, VI Б и VI В с резултат 4:6 и V Б и V В с резултат 3:0.

При момичетата на финал се срещнаха VII А и VII Г с резултат 2:0 и V Б и V В с резултат 12:6.

 

Крайното класиране е:

- при момчетата:                                                              - при момичетата:

I място VII В, VI В и V Б                                               I място VII А, VI А и V Б

II място VII Б, VI Б и V В                                               II място VII Г, VI В и V В

III място VII А, VII Г, VI А, V А и V Г                            III място VII В, VII Б, VI Б, V А и V Г 

 

Училищното Настоятелство беше осигурило награди за всеки клас - баскетболни топки. Те бяха връчени в края на празника от госпожа Анета Димитрова, член на Настоятелството.

Снимки...

 

 

На 5 октомври 2015 год. се проведе кръгла маса на тема: "Река Дунав и град Русе". Със съобщения участваха Николай Генчев, доц. Добрил Христов, Димитър Вълков, д-р Наталия Иванова.

В хода на форума бяха представени резултатите от проучване на тема: "Река Дунав в топонимията на град Русе", проведено под ръководството на г-н Николай Чакъров с участие на ученици от XI клас.

Снимки...

 

 

 

 

 

Международен ден на музиката

 

"Музиката е морален закон. Тя дава душа на вселената, крила на ума, полет на въображението, чар и празничност на живота и на всичко."

                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                    Платон

На 1 октомври 2015 г. във фоайето на СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - Русе бе представена изложба по случай Международния ден на музиката. Ученици и учители разгледаха с огромен интерес прекрасни реферати, изготвени от десетокласниците ни. Снимки...

 

 

 

 

На 2 октомври 2015 година вокална група Камбанка с ръководител госпожа Цецка Маркова и дванайсетокласничките Адриана, Габриела и Кристина посетиха Каолин АД в град Сеново, за да поздравят с кратка музикална програма работещите в немския завод по случай националния празник на ФРГ 3 октомври. Сърдечно бяха посрещнати от господин Иво Василев - директор на отдел Човешки ресурси и госпожа Нели Стойчева - служител в отдел Човешки ресурси. Господин Василев увлекателно запозна учениците с историята и продукцията на фирмата. След това нашите възпитаници изпяха няколко немски и български песни. Залата беше пълна. Домакините почерпиха децата и им подариха подаръци.

Снимки...

Още снимки с любезното съдействие на госпожа Нели Стойчева.

 

 

 

 

Европейската седмица на движението и спорта MOVE Week, провеждана с цел да насърчи по-мащабното участие във физически дейности и спорт и да допринесе за 100 милиона повече физически активни европейци до 2020 г., тази година  се проведе от 21 до 27.09 във всички държави, членки на ЕС.
     На 26.09.(събота)  се проведе крос - поход „Русенско Поломие 2015” по маршрут с. Кошов – м. Грамовец - Ивановски скални църкви.  РУ „Ангел Кънчев” и СТПД „Академик” – Русе ", с подкрепата на Община Русе и на други спомоществователи, тази година организират събитието. Учениците от  СОУПНЕ „Фридрих Шилер” за трета поредна година се включват в крос–похода, водени от г-жа Д. Русева,                     г-жа М. Георгиева,  г-жа Ц. Маркова и г-жа Г. Панова,  извоюваха отличие първа степен. Преминаването на маршрута бе с нормално, с ускорено ходене и с пробягване. Успешното преминаване на маршрута се удостоверява с перфорации в контролните пунктове. На финала всеки участник, успешно преминал маршрута, получи възпоменателен знак – гривна и стикер, а някои и предметни награди. Учениците от СОУПНЕ „Фридрих Шилер” посетиха и Ивановски скални църкви.
          Благодарим на организаторите за изживените мигове! С радост ще се включим и в крос–похода през 2016г.!

Снимки...

 

 

 

Писмо от режисьора Даниел Вайсброт до господин Пламен Иванов, директор на СОУПНЕ "Фридрих Шилер"

 

  Многоуважаеми, скъпи г-н Иванов,

Още веднъж искам сърдечно да Ви благодаря за прекрасния ден във Вашето училище, който имах възможност да преживея. Голяма чест беше за мене да бъда ваш гост на първия учебен ден и много съм впечатлен от превъзходното, отлично качество на обучението, от интелекта на учениците, от отговорността за себе си и за другите, от креативността и взаимното уважение във Вашето училище, от нивото на обучението по немски език, което способста за това, учениците да водят изключително претенциозни разговори почти на нивото на немски език като майчин. Освен това много съм впечатлен и от усвояването на произведенията на Шилер и от знанията на учениците, които биха били достойни за студенти по литературознание в немски университет.
Срещата с Вас, с учителите и с учениците от Вашето училище, ми направи огромно впечатление и съм благодарен, че се запознах с всички Вас.
С голямо удоволствие прочетох историята на Вашето училище и научих много от нея. Това е много интересна и полезна книга, а особено много ми харесаха ученическите есета накрая.
Много и сърдечно благодаря, поздравете моля Вашите учители и ученици най-сърдечно от мен и се надявам, че пак ще се видим! Когато дойда следващия път в Русе – макар че още не знам, кога ще стане това – на всяка цена ще дойда и на улица “Измаил” и ще посетя Вашето училище!

С уважение

Ваш

Даниел Вайсброт

 

 

 

На 15.09.2015 г. на официалното откриване на новата учебна година в 10.00 часа г-н Маркус Хаас, ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите“ в Посолството на Германия в София връчи на първокласниците и първокласничките дългоочакваните училищни торбички. Режисьорът Даниел Вайсброт представи филма си „Международна обиколка по Дунав“ (Die Tour International Danubien, die TID).

 

 

 

 

 

Новина от страницата във Фейсбук на Deutsche Botschaft Sofia

 

На 15.09.2015 г. посещаваме гимназията „Фридрих Шилер“ в дунавския град Русе. В рамките на официалното откриване на новата учебна година в 10.00 часа г-н Маркус Хаас, ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите“ в Посолството на Германия в София ще връчи на първокласниците и първокласничките дългоочакваните училищни торбички. В 15.00 часа сте сърдечно поканени на прожекцията на документалния филм „Международна обиколка по Дунав“ (Die Tour International Danubien, die TID) в училището. Режисьорът Даниел Вайсброт ще Ви вземе в своето кану на виртуално пътуване до Черно море и след края на филма ще бъде на разположение за въпроси от Ваша страна. Ние се радваме заедно с Вас да видим завладяващи дъха природни пейзажи и да изживеем увлекателните истории на едно от най-вълнуващите пътешествия по вода в света!

 

 

 

 

Новините от изминалата 2014 - 2015 учебна година са преместени в архива.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyrighted © by Deutsche Schule Ruse 2011

Назад към съдържание | Назад към главно меню