СОУПНЕ Фридрих Шилер - гр. Русе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BG DE EN

Отиди на съдържание

 

 

2007/2008 учебна година

 

2008/2009 учебна година

 

2009/2010 учебна година

 

2010/2011 учебна година

 

2011/2012 учебна година

 

2012/2013 учебна година

 

2013/2014 учебна година

 

2014/2015 учебна година

 

2015/2016 учебна година

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014/2015 учебна година

 

 

Седмокласникът Николай Джамбазов е сред първите десет на Националната олимпиада по география 2015 г.
Николай Джамбазов от VII”В” клас е поредният ученик на г-жа Ц. Маркова, който пребори конкуренцията и се класира на първо място в областта. Той се представи успешно и зае десето място на XI Национална олимпиада , която се проведе в град Враца от 1 до 3 май .
Поздравление за достойното представяне!
За пореден път наши възпитаници премериха географски знания с ученици от областта и достойно  се представиха, като заеха :
  

 5 клас – Ц. Маркова

7 клас- Ц. Маркова

9 клас-  Н. Колева

10 клас- Н. Колева

1 място- Селин Али

1 място- Николай Джамбазов

2 място  -  Васил Петров

1 място- Андрей
Иванов

2 място - Преслава Петрова

2 място- Ваяна
Пламенова

 

 

3 място- Владислава Димитрова

 

 

 

 

 

 

 

ПУШКИНОВА ВЕЧЕР В ДОЙЧЕ ШУЛЕ

 


 

Необикновено събитие преживяха ученици и учители в СОУПНЕ „Фр. Шилер” на 26.06.2015 г. По идея на директора на училището Пламен  Иванов в аулата  се състоя поетична вечер, посветена на 216-годишнина от рождението на  великия руски поет Александър Пушкин. В задушевната атмосфера на залата  прозвучаха стихове на Александър Пушкин за любовта – една вълнуваща драматизация на слово, звук, картина и танц. Руският език в словото на учениците  беше  благодатен резултат на тяхното старание и обичта им към  твореца. Скъп гост на събитието беше г-жа Татяна Грушко – генерален консул на Руската федерация в Русе. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

Гражданска защита

 

 

 

 

На 26.06.2015 година, в двора на СОУПНЕ”Фридрих Шилер” – Русе от 8,30 часа се проведе практическо занятие за действия при бедствия, аварии и критични ситуации, с ученици  от 10 а и 10 б класове. Учениците проиграха, групирани в два отбора, занятие за симулативни действия при бедствия и различни аварии. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сертификати на Университета Кеймбридж

 

 

На 25.06.2015 г в медиотеката на училището се връчиха сертификатите на Университета Кеймбридж. Събитието се провежда за трета поредна година. През учебната 2104/2015 г. бяха обучени ученици от 10, 11 и 12 клас в четири групи с ръководители Даниела Симеонова  и Веселка Симеонова. На изпита, който се ппроведе на 24.04.2015 г. се явиха 9 кандидата.., които успешно получиха сертификати за международно владеене на английски език. След доказанато качество на подготовка за изпита на учлището беше връчен сертификат за подготвителен изпитен център издаден от Университета Кеймбридж. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Връчване на свидетелства за основно образование

 

 

 

 

На  24.06.2015г. в медиотеката на СОУПНЕ”Фридрих Шилер” – Русе   осемдесет и трима осмокласници получиха от директора на училището г-н Пламен Иванов свидетелствата си за завършено основно образование. Класните ръководители Бисер Мандажиев, Катя Паскалева и Гергана Кръстева бяха организирали и подготвили с учениците тържество и презентации за всеки клас и неговите незабравими моменти от  живота на випуска. Господин Иванов поздрави бъдещите деветокласници и им пожела здраве и успехи в предстоящата гимназиална степен на образование. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

Среща с д-р Мартин Дойков

 

На  19.06.2015 г. в аулата на СОУПНЕ „ Ф. Шилер”- Русе се проведе среща на учениците от деветите класове с  гл.ас. д-р Мартин Дойков, преподавател в ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Господин Дойков представи своята географска книга за Япония и  разказа на учениците за впечатленията и преживяванията си  в тази далечна и непозната  страна. Учениците бяха заинтригувани и спонтанно изразиха интереса си чрез множество въпроси. Срещата бе организирана от д-р Наталия Колева–Иванова преподавател по география и икономика в Дойче шуле. Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

 

 

 

Лингвистично Kенгуру по немски език 2015 година

 

 

 

В традиционно провеждащото се състезание на Фондация “Млада България” “Лингвистично Kенгуру” по немски език тази година на училищният кръг, който се проведе на 29.03.2015 година,  се явиха 156 ученици от СОУПНЕ “ Фридрих Шилер” – Русе в различните възрастови групи. Шест участници се класираха за национален кръг, който се проведе в София на 13.06.2015 година.  От общо 79 участници от цялата страна учениците на СОУПНЕ “Фридрих Шилер” – Русе са заели призови места:

Каан Ириев –6 а  клас – първо място във възрастова група V-VI клас
Сафет Тасимов – 7 г  клас – второ място във възрастова група VII-VIII клас
Андрей Иванов – 10 а  клас – второ място във възрастова група IX-X клас

Победителите са подготвени от учителите по немски език в СОУПНЕ “Фридрих Шилер” – Русе  Юлияна Иванова, Ирина Няголова и Звезделина Рангелова. Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

 

 

 

Сборник с есета

 

 

 

 

Свои мисли за прочетеното в любими книги, за мечтаното, за стойностните неща  в живота споделиха учениците от 8 а  и 9 а клас в сборник с есета.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състезание по разказвачески  и   илюстративни умения

"Цветословие"
Да се изправиш пред общността със слово си е изпитание... Не случайно още древните са смятали, че този, който владее словото – в него живее Бог. Изпитание бе и за петокласниците  от 5 а и 5 б на Дойче шуле да се изправят пред своите родители, гости и учители в благородната надпревара по разказвачески и илюстративни умения. Така те и приключиха първата си учебна година в прогимназията, като продължиха хубавата възрожденска традиция на училищния изпит в края на учебната година. Всеки петокласник е потенциален участник в своя отбор, а участието в него се определя чрез жребий... Компетентно жури от представители на училищното настоятелство, учители и родители оценява уменията на петокласниците да разказват епизод от любима приказка. То оценява както умението за изграждане на устния текст, така и способностите на кандидатите да владеят комуникативната ситуация и да въздействат на публиката. И както във всяко състезание има победители – отборът на 5 б клас спечели заслужено колективната надпревара, а в индивидуалната първа награда грабна със своето атрактивно изпълнение Евгени Караджов от 5 а клас.  Сред малките илюстратори престижния приз бе присъден на Николета Димитрова от 5 б кл, а второто и третото място  на Цветина Пенева и Велиана Димитрова от 5 а клас. Наградите  на състезанието  бяха осигурени от  Училищното настоятелство на Дойче Шуле  в лицето на неговия председател  - г-н Мирослав Стойчев. Снимки 1, 2, 3, 4.

 

 

 

Театрално студио "Патиланско царство"

 

 

 

 

Габриела Михайлова и Мартин Добрев от 9 в клас, част от театрално студио "Патиланско царство" с ръководители Цветелина Цветанова и Донка Варамезова, представиха достойно Дойче шуле на градския карнавал. Сред десетките участници пред за първи път хилядна публика в центъра на Русе Габи и Марти класираха училището като едно от наградените от Община Русе. Нашите актьори участваха с етюд от "Женско царство" на Ст. Л. Костов, като развеселиха публиката с диалога на Стоян и Райна. Сценичното им присъствие, артистизмът и автентичното облекло направиха впечатление на журито, както стана ясно от получената награда. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Четене на немски език под надслов “България чете”

 

В началото на месец юни в СОУПНЕ “Фр.Шилер” , Русе се проведе състезание по четене на немски език под надслов “България чете”, организирано от координаторите на ДСД-системата за Бургас, Варна, и Пловдив. В надпреварата участваха 20 ученици от осми клас, които 10 дни преди състезанието получиха откъси от  книгата „Rennschwein Rudi Rüssel“ на Уве Тим и трябваше в рамките на 2-3 минути изразително да ги прочетат. За втори кръг се класираха Яница Александрова от 8 а , Екатерина Банчева от 8 б и Никол Боянова от 8 в клас. Победителят е Екатерина Банчева – 8 б клас, която ще представи Дойче Шуле – Русе на 25.09.2015г. в заключителната част на изявата в гр. Бургас. Тя ще бъде придружена от г-жа Раиса Петкова, преподавател по немски език и организатор на събитието в нашето училище.

 

 

 

 

 

 

24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура

 

24 май е празникът на българската духовност и съзидание. Делото на двамата първоучители Кирил и Методий е пренесено през вековете от техните следовници и е живо и днес.За нас в СОУПНЕ”Фридрих Шилер” – Русе то е в постиженията на нашите ученици,в стремежа им към усъвършенстване. Да почетат светлия български празник в двора на училището се събраха малки и големи ученици,учители и родители. Снимки...

 

 

 

 

Петокласничката  Йова Петрова връчва екотабели на 
Община Русе

 

 

 

Йова Петрова,ученичка от пети клас в СОУПНЕ”Фридрих Шилер”-Русе, връчи на Наталия Кръстева /зам.кмет по комунални дейности/ четири екотабели - дарение за Община Русе. Те са изработени по идея на Българо-американска кредитна банка и Фондация ”Зелена вселена” в Националната кампания ”Нарисувай екотабела и опази своя роден край”. На връчването ученичката бе придружена от Нина Аврамова от Българо-американската кредитна банка, баща си, г-н Пламен Иванов - директор на Дойче шуле и преподавателката си по изобразително изкуство Галина Панова. 80-те най-добри творби от конкурса бяха изложени в  галерия ”Кредо” в София. Акцент в творбата на Йова е екологичното състояние и опазването на  река Дунав. Ученичката получи за награда  екопакет с туристически принадлежности,а за своето училище тя спечели мултимедия. Нейните екотабели ще бъдат разположени на няколко места в града, напомняйки ни колко  важно е да съхраним и опазим околната среда. Снимки 1, 2,                     

 

 

 

 

Връчване на немски езикови дипломи

 

На 15.05.2015 г. в конферентна зала 1 на хотел „Рига” СОУПНЕ "Фридрих Шилер" гр. Русе организира официална церемония по връчването на немски езикови дипломи - ниво ДСД C1  на успешно издържалите изпита абитуриенти от випуск 2015 г. Сред официалните гости бяха г-н Д. Райнов - шеф на РИО - Русе, както и г-жа Бригите Вайсьортел -официален представител на езиковата програма за немскя сертификат за България. Под ръководството на преподавателите по немски език Нели Праматарова, Ирина Няголова и Петя Великова и в резултат на три годишна подготовка 33 ученика издържаха успешно писмен и устен изпит, проверен и оценен от КМК Кьолн, Германия. Учениците от 10 и 11 ДСД класове поздравиха абитуриентите с кратка програма на немски език. Снимки...

 

 

 

Изпращане на випуск 2015

 

На 14 май в двора на училището с много настроение и музика учениците и учителите изпратиха випуск 2015. Снимки...

 

 

Конкурс за есе на английски език

 

На 13.05.2015 година в ПГО “Недка Лазарова” - Русе ученичката от 10 а клас Тедислава Василева получи грамота за участие в конкурса за есе на английски език на тема: „Смелостта да сбъднеш мечтите си“. Инициативата е на организирана от ЗОНТА – клуб Русе.

 

 

 

 

 

 

 

 

Среща на Джем с министърът на културата

 

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна с 12-годишния Джем Мустафа от Русе, картина на когото остава завинаги във фонда на Van Gogh Museum в Амстердам, след като момчето неотдавна спечели първо място в конкурса „Building for Vincent”. Малкият художник бе дошъл на националните конни надбягвания в Главиница заедно с майка си и разказа на Вежди Рашидов за своето успешно представяне на конкурса в Амстердам с пейзажа си "Звездна нощ", който буквално очарова журито и вече е във фонда на Van Gogh Museum. За повече информация...

 

 

 

Проф. Дженаро Коланджело с публична лекция в Дойче шуле

 


На 7.5.2015 г. СОУПНЕ „Фр. Шилер” посрещна с хляб и сол скъп гост – проф. Дженаро Коланджело, драматург, писател, преподавател по театрална история в университета ЛУМСА в Рим. Той гостува в Русе по покана на Инспектората по образованието с публична лекция на тема: ”Историята на театъра и култът към Дионис по българските земи”. Дойче шуле с удоволствие предостави домакинството си на събитието, в което взеха участие ученици и преподаватели от гимназиите и университета в града, граждани, хора на културата и изкуството.
Проф.Коланджело порази публиката с ерудиция, страст и завладяващ разказ за театъра. Той отговори подробно на въпросите на учениците  и гражданите. Младите театрали от студио „ Патиланци” по програма УСПЕХ към Дойче шуле с ръководители Цветелина Цветанова и  Донка Варамезова поздравиха скъпия гост с етюд от „ Женско царство”. Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

 

 

Час в "Хеликон "Учениците от VI г клас на г-жа Цветелина Цветанова  проведоха един по-различен урок в книжарница "Хеликон". Те присъстваха на среща с младите създатели на проекта "Българска история", които представяха в книжарницата своите два сборника "Българската история в 100 личности" и "Българската история в 100 събития". Децата бяха силно впечатлени от факта, че момчетата от проекта започват разработването на исторически сайт като ученици от 12 клас, без да съзнават, че това ще постигне такава популярност. Днес, като автори на два сборника, те казват за себе си,че не учат история в университета, но за тях е от огромно значение за формирането на младата личност отношението към историята на народа. Дебатите по този въпрос ще продължат в часовете по история с г-жа Юлияна Митева. Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

 

 

 

 

Трета глобална седмица за пътна безопасност

 

СОУПНЕ „Фридрих Шилер” – гр. Русе, отбеляза Третата глобална седмица за пътна безопасност според Резолюция на Общото събрание на ООН на тема „Децата и Безопасността на движението по пътищата” с официално лого „Спаси живота на децата” през периода 04 – 10 май 2015 година. За целта учениците от начален и прогимназиален етап бяха запознати със смисъла и значението на тази инициатива. Децата споделиха случаи на ПТП, в които са били непосредствени участници или свидетели. Съвместно с класните ръководители на обучаваните класове бяха организирани и проведени съответните дискусии по темата. В отделни класове се проведоха викторини с цел разширяване познанията на учениците по БДП, включващи различни пътни ситуации. В начален етап бяха приповторени в игрови вид различните ситуации за безопасно придвижване от вкъщи до училище и обратно. Лекционният тип на информиране и затвърждаване на наученото, подкрепен със съответния вид ролеви игри, бяха приоритет в прогимназиалния етап на обучение. Направените изложби с рисунки и представените проекти са поредното докозаталество за действителната съпричастност към проблемите на безопасността на движението. От контролния лист за първокласника, в който участваха малките ученици, се стигна до извода, че придвижването от дома до училище е проблемно заради паркирани автомобили около и на пешеходните пътеки, задръствания от насрещно движещи се или спрели за престой превозни средства.
Съвместната работа между родители и учители доведе до следните предложения:

 1. Да се ограничи минималната скорост по улиците „Измаил” и „Котовск” чрез още пътни неравности.
 2. Улица „Измаил” да стане еднопосочна.
 3. Да се забрани спирането на отсечката пред училището с изключение на наложителни товаро-разтоварни дейности, касаещи учебното заведение.
 4. Да се поставят необходимите камери на кръстовищата със СОУПНЕ.

    Училищната ТВ медия излъчи подбрана информация по темата във вид на видоеклипове и презентации, а колегите по изобразително изкуство организираха конкурс за рисунка и изложба на тема „Спаси живота на децата”. На проведените срещи родителите бяха запознати и с „Декларация на децата за Безопасно движение по пътищата”, като бе обсъдена ползата от спазването на правилата за движение. Общата цел за всички нас е ясно изразена в логото на Третата глобална седмица за пътна безопасност „Спаси живота на децата!”. Снимки...

 

 

Семинар на тема „Използване на игрите в часовете по немски език с цел усвоянане на различни видове умения”

 

На 30.04.2015г. в СОУПНЕ „Фридрих Шилер” се проведе семинар на тема „Използване на игрите в часовете по немски език с цел усвоянане на различни видове умения” с ръководители Бригите Вайсьортел, Сибиле Шабанска и Константин Пригниц – консултанти в системата на Немската езикова диплома. В семинара участваха учители по немски език от СОУПНЕ „Фр. Шилер” и от немските гимназии в Силистра, Варна, Шумен и Добрич. Бяха включени и ученици от 11 а клас. Показани бяха игри, чрез които учениците могат да усвоят и затвърдят умения за четене, писане, говорене и слушане. Семинарът премина в приятна и непринудена атмосфера. Участниците изразиха мнение, че обучението е полезно, ще разнообрази работата в часовете по немски език и ще допринесе за повишаване мотивацията на учениците за учене.

 

 

 

Годишен концерт

 

На 30.04.2015 година в залата на Доходното  здание се проведе годишният концерт на СОУПНЕ”Фридрих Шилер” Русе. Гости на концерта бяха – г-н проф.Васил Пенчев -председател на общински съвет на община Русе и г-н Йорг Каснер координатор по немски език в централата за обучение в чужбина към посолството на Германия.Много родители гледаха и слушаха изпълненията на малки и големи ученици и се радваха с тях. Снимки...

 

 

 

 

Среща в Русенски университет

 

 

На 29 април 2015 г, благодарение на транспортния факултет на Русенския университет, учениците от осми А и В клас, с ръководител Гергана Кръстева, имаха удоволствието да присъстват на един по-различно проведен час. В учебната програма за осми клас по физика е заложено опознаването на двигателите с вътрешно горене. Благодарение на отзивчивостта от страна на г-н Димитър Грозев, преподавател в транспортния факултет, учениците се запознаха с различните двигатели, от които най-голямо впечатление им направиха електрическите и водородните. Симулационната зала и демонстрацията с дрон доставиха неописуемо удоволствие на учениците. Учениците бяха поканени най-сърдечно и за изпробване на бъдещи проекти като например електрически автомобил. Снимки...

 

 

 

 

 

22 април Ден на земята

 

 

По повод 22 април – Ден на Земята учениците от 9 и 10 класове с ръководител г-жа Катя Паскалева изработиха макети и проекти свързани с опазването и съхраняванете на биоразнообразието на планетата.Изработените материали бяха изложени в Медиотеката на училището. Презентации по темата подготвиха учениците от 11 класове с ръководител  г-жа Наталия Колева. Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

 

 

 

 

Кампания на ЕКОПАК

 

Ученици от СОУПНЕ”Фридрих Шилер” – Русе се включиха в кампания на ЕКОПАК България и община Русе „Стани Екогерой : научи всички в къщи да събират разделно”, с което помогнаха да се оползотворят ценни ресурси, да се спести електроенергия и питейна вода и нашият град Русе да стане по-чист и красив.
ЕКОПАК награди ученика от 3 а клас Калоян Желев с таблет,а за призовите си места учениците:
Анелия Иванова – 1в клас
Павел Обретенов – 1г клас
Преслав Боцев     -  1б клас
Елисавета Бозова -3а клас
Кристиян Неделчев – 3а клас
Кристиян Венков – 7б клас
получиха за награди интересни книги.

Снимки...

 

 

 

 

 

Конкурс „Най-красива Великденска украса”

 

Звъни Великденска камбана. Великден - празник свят.
Децата стават рано. Празника да почетат.
Яйца да боядисат искат те в различни цветове.          
Първото – червено -  да са румени, засмени,
Зелени,жълти, сини, като цветята в нашите градини.
Звъни Великденска камбана!
Христос воскресе!
Той мир и обич на цялата земя донесе!

 

 


По повод Великденските празници в СОУПНЕ „Фридрих Шилер”- гр. Русе, традиционно се проведе конкурс за „Най-красива Великденска украса”.  Включиха се учениците от начален етап от първи до четвърти клас, като представиха различни ръчно изработени изделия- кошнички с яйца, висулки, картички, табла, поставки за яйца и др.  Материалите бяха изложени в рамките на една седмица преди пролетната ваканция.
Журито оцени най- атрактивните ръчно изработени украси и излъчи първенците. Наградите бяха връчени на 14.04.2015 г. в медиотеката на СОУПНЕ „ Фридрих Шилер” от Пламен Иванов- директор на училището. Снимки...
Призовите места бяха заети от следните ученици:
1-во място-  Иванина Георгиева- І д
1-во място- Дарина Вълчиновска- ІІ д
1-во място- Радослава Ангелова- ІІІ в
1-во място- Адреана Балтич- ІV а

 

 

 

Международен ден на детската книга

 

 

 

 

По повод на Международния ден на детската книга 2 април,учениците от 2 б,в,г,д и 4 в,г класове се включиха активно в отбелязването на този празник. Те проведоха часове в училищната Медиотека, посветени на детската книга и подариха книги за обогатяване фонда на библиотеката. Децата рисуваха,четоха и се радваха на книгите. Снимки 1, 2, 3, 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

Изложба на кампанията "България чете"

 

 

 

 

Ученици от трети, четвнърти, пети и шести класове от СОУПНЕ ”Фридрих Шилер” – Русе участваха с рисунки в изложбата по плана на кампания „България чете”. Петокласниците изработиха книжки за видни български владетели. Изложбата бе подредена във фоайето на втория етаж на училището от г-н Николай Чакъров и г-жа Даневска. Снимки 1, 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„България чете”

 

На12.03.2015г. в кафе-библиотека ВН състоя литературно четене на тема „Да усетим красотата на литературата чрез четене на любимо произведение на немски език” като част от националния проект „България чете”. Ученици от 11б клас и преподавателката по немски език г-жа Касабова четоха балади от Гьоте и Хайне, стари немски легенди и стихотворения, вдъхновени от тях. Участниците в четенето получиха подарък - книгоразделител /автор на дизайна-Васил Илиев,11б кл./
Мнения:
1. Васил Илиев- В подобни събирания трябва да участват все повече ученици. Четенето на книги е пътят към изкореняване на повърхностното мислене, ниската ценностна система и слабата култура. Смятам, че младежите в България имат нужда от това. Четенето е един от начините за подобряване положението в държавата ни.
2. Пламен Атанасов- Много ми хареса. Обстановка, различна от класната стая, създава настроение за различен поглед към литературното произведение. Снимки 1, 2.

Фотограф: Вероника Панайотова, 10а кл.

 

 

 

 

 

На 6 март 2015 г. в Медиотеката на училището бяха представени резултатите от ученическо изследване на тема: "Руско присъствие в гр.Русе (кр. на XIX в. - 2015 г.)" по проект: "Историческа памет и съвременност". Присъстваха вицеконсулът на Руска федерация г-жа Марина Сергунина; проф. д-р Олга Стрелова, Хабаровски институт за развитие на образованието, Русия; г-н Димитър Райнов, началник на Регионален инспекторат по образование, Русе; Ръководството на СОУПНЕ; представители на Регионален исторически музей, Русе и Държавен архив, Русе. Снимки

 

 

 

За часовете по история учениците от 5. клас изработиха исторически книжки, посветени на български владетели от епохата на Средновековието.

 

 

 

142 години от безсмъртието на Васил Левски

 

 

 

Учениците от СОУПНЕ”Фридрих Шилер” – Русе отбелязаха 142 годишнина от безсмъртието на Дякона.В училището бе организиран от ученическия съвет,г-жа Мандажиева и г-жа Ю.Митева конкурс за есе, плакат и презентация ,а г-жа Даневска/библиотекар  в Дойче шуле/заедно с г-жа Панова –преподавател по изобразително изкуство подредиха изложба от книги и оригами. В българската история има много достойни за пример и уважение личности,но Васил Левски е символ на национално величие и саможертва в името на Отечеството ни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Първи "Е" клас отбеляза 142-та годишнина от гибелта на Васил Левски

 

В навечерието на 19 февруари първи " Е " клас отбеляза 142 - та годишнина от гибелта на Васил Левски със спортно състезание. В малкия физкултурен салон на училището, който бе украсен подходящо за празника, ученици и родители заедно почетоха паметта на един от най-великите българи. Класът бе разделен на два отбора- " Сърчица" и " Детелинки", които се състезаваха в три оспорвани игри. В първата игра " Открий думата" ученици и родители образуваха думите КОМИТЕТ и КАРЛОВО, като подредиха правилно разбърканите букви. Във втората игра " Лъвски скок " участваха само ученици. Целта на играта беше отборите да направят най-дългия скок от място, като всеки следващ започваше от мястото, където се беше приземил предният участник. В третата игра "Ликът на Левски", децата отново с родителите, сглобиха портрета на Апастола. Оценяването на отборите беше направено от  жури в състав: г-жа Пепа Балкова- помощник директор, г-жа Теодора Иванова- класен ръководител, г-жа Жулиета Иванова- педагогически съветник. Журито излъчи крайния  победител в играта - отбор "Детелинки" и награди участниците с купи и грамоти. Докато журито обсъждаше точките от игрите, шест ученици от класа рецитираха стихотворения, посветени на Апостола. Участниците в спортното състезание доказаха, че са горди последователи на делото на Левски и ще продължат идеите му, като бъдат смели, честни, задружни и единни. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ученичката от 8 б клас Моника Валентинова Иванова е наградена от Община Русе за високи постижения в областта на образованието, изкуството, културата  и  спорта .        

 

 

 

 

 

 

Световен ден на влажните зони

 

 

 

Във връзка с отбелязване на Световния ден на влажните зони – 2 февруари , РИОСВ град Русе обяви конкурс за изработване на комикс на тема „ Истории в езерото”. Ученици от гимназиалния курс на СОУПНЕ”Фридрих Шилер” – Русе с ръководител  Катя Паскалева взеха участие в конкурса. След журиране на конкурсните работи те бяха класирани и отличени с индивидуални предметни  награди. Най –добрите творби ще бъдат  публикувани на интернет страницата на РИОСВ – Русе. Ученичката от Ха клас  Вероника Яворова Панайотова  бе класирана на първо място, а поощрителните награди бяха присъдени на Габриела Григорян – Ха клас,Грациела Дикулакова – Ха клас и Ива Бойкова – Ха клас. Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

 

 

 

Национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 

 

Национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee ще се проведе през пролетта на 2015 г. за пета поредна година. Четвъртото състезание през миналата учебна година привлече рекорден брой участници – повече от 6500 ученици от 264 училища в България! В нашето училище то ще се проведе за 4 път.
Подготовката и участието в състезанието стимулира интереса на учениците към английския език, помага им да подобрят правописа и да обогатят речниковия си запас от английски думи, изгражда умения за състезателност и постоянство и дава възможност за допълнителна изява. Учителите получават допълнителни материали и идеи за разнообразяване на преподаването на английска лексика и граматика в средния курс на обучение.
Състезанието е насочено към ученици до 14 години и до 7 клас от всички общински, държавни и частни общообразователни училища в страната. Състезанието се провежда в три етапа: училищен, регионален и национален. Участниците и победителите във всеки етап получават сертификати и други награди, а за финалистите ще бъде организиран едноседмичен летен езиков лагер.
Първото състезание Spelling Bee е проведено в България през 2011 по идея на две доброволки от Корпус на мира в България – Фелиша Бивънс и Ерин Рели. В първото състезание участват само училища, в които преподават доброволци от Корпус на мира, а през следващата се включват повече участници.

А това са Spelling Bee шампионите на България през годините:

 • 2011 – Александър Александров от СОУ “Д-р Петър Берон” гр. Костинброд
 • 2012 – Румен Димитров от СОУПНЕ „Фридрих Шилер” гр. Русе
 • 2013 – Мартин Бошкилов от СОУ “Кузман Шапкарев” гр. Благоевград
 • 2014 – Катерина Петрова от НСОУ “Св. София” гр. София

Spelling Bee 2015 се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС“ в партньорство с фондация „Америка за България”. Състезанието се подкрепя от Министерството на образованието и науката и Посолството на САЩ.

Клуб "Лингвистика" кани всички ученици от 5ти до 7ми клас включително да премерят сили на ежегодното състезание по спелуване на английски език, което ще се проведе на 7 март, събота, от 10.15 часа в Огледална зала на СОУПНЕ. Състезанието се провежда за 4ти път в нашето училище и както винаги ще има награди за всички участници.
Училищният кръг на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee в СОУПНЕ се провежда върху списък от 500 думи, които участниците трябва да спелуват правилно. Всички родители на участници в състезанието са поканени, както и техни приятелчета и съученици. Ще има награди за всеки състезател. Спечелилите 1во и 2ро място ще се явят на областен кръг на състезанието, който ще се проведе в град Русе. На този кръг ще бъдат излъчени общо трима финалисти - съответно от спечелилите 1ви места в училищата ще бъдат излъчени двама финалисти за Националното състезание в София, а от спечелилите втори места ще бъде излъчен трети финалист с  право на участие в Националния кръг на състезанието в София. Те печелят също и едноседмичен езиков лагер в Банско провеждан от американски доброволци от Корпуса на мира и Фондацията Фулбрайт. Лагерът е напълно безплатен а децата се занимават със забавни игри и изучават езика, културата и бита на САЩ под целодневните грижи на американските доброволци. Остава един месец до училищното състезание и печели този, който знае най-добре списъка с 500те думи. Всички ученици са поканени да премерят сили. Успех!
Списък с думи и необходими материали можете да намерите на следните линкове:

http://www.daskalo.com/spellingbeesoupne/category/welcome/
http://spellingbee-bg.com/

 

 

РОЖДЕСТВО

 

Рождество, Рождество!
Каждый верит в волшебство...

 

Загадай, что хочешь ты -
Свет Рождественской звезды
Искрой тёплой в хоровод
Все желанья соберёт.....

 

На 18.12.2014 г. (четвъртък), от 18,00 часа, в аулата на СОУПНЕ” Фридрих Шилер”, гр. Русе, се състоя тържество под надслов: “Русское Рождество в Болгарии”. Като скъпи наши гости присъстваха: Културният аташе към Генералното консулството на Русия в Русе Марина Николаевна Сергунина, духовници - представители на Русенския митрополит Наум, учители, родители, както и учениците от XI “а” и XI “б” клас. Участниците в спектакъла - ученици от V до XII клас, заедно с г-н Пламен Иванов, директор на учлището, създадоха една истинска, магична и незабравима феерия от Слово – на непознатия до този момент за тях руски език, Музика, Театър на сенките, Драма....
Аплодисментите бяха нескончаеми!....

Снимки...

 

 

 

 

 

 

Обичаи в Германия

 

 

На 17.12 в Медиотеката на Дойче Шуле учениците от X LK с ръководители г-жа Петя Великова и г-жа Звезделина Рангелова успяха да внесат коледно настроение, като запознаха по-малките деца от 3 в клас с класен ръководител Елена Иванова с коледните обичаи в Германия. На немски по-големите разказаха как протича празникът там. Дадоха на гостите най-големия подарък – а именно една сутрин, изпълнена с уют и настроение, още преди началото на празниците. За да се усети по-силно духа на Коледа, група момичета показаха своите кулинарните умения, като приготвиха немски коледни сладки, от които камерата на БНТ2 не откъсна поглед. Вокалната група на г-жа Албена Анчева изпълни песни, имаше сценка по пижами и всичко това на фона на интересна презентация. А накрая усмивките на децата бяха най-голямата награда за каките и батковците от X A клас. Снимки...

 

 

 

 

 

Във връзка с изучавания учебен материал по история, учениците от 8 клас изработиха макети на средновековни замъци.

 

 

 

 

                                 “Ден на  християнското семейство  и младеж”  

 


 

 

 

 

Вярата  в семейните ценности и доброто  е посланието на  тържеството, с което  учениците от 4 „г” клас  и техните учители: Ц. Маркова, Б. Станева и Г. Панова, отбелязаха “Деня на християнското семейство и младеж”. С   огромно вълнение  и любов  пред своите  родители,близки  и гости децата представиха  драматизация на приказката  “Дъбът и вятърът “,  песни, рисунки и собствени стихове. В края на тържеството  учениците отправиха  “Молитва” към Господ, за доброто на  всички българи!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Езиковата култура на българина дискутираха в Дойче шуле Русе

 

 

 

Семинар с проф. д-р Иван Недев, автор на изследвания и научните трудове „Синтаксис на българския книжовен език” и „Култура на речта”, се състоя в медиотеката на СОУПНЕ”Фридрих Шилер” – Русе на 20.11.2014г. В семинара по проблемите на езиковата култура на съвременния българин  взеха участие ученици от 10 ,11 и 12 класове и преподаватели от училището. Професор Недев заинтригува ученици и учители и се получи интересен и полезен разговор за съвременните аспекти на българската езикова и писмена култура, за това къде грешим и къде се увличаме по европейските стереотипи на унифициране на езиковите норми.

 

 

 

 

 

 

Картина на шестокласника от Дойче шуле в музея на Ван Гог

 

 

Картина на шестокласника от Дойче шуле Джем Мустафа в продължение на седмица е въвеждала ценителите на изящното изкуство и почитатели на гения на Ван Гог в музея на удивителния холандец в Амстердам. Самият автор - 12-годишният русенец, е имал възхитителната възможност да застане до своята картина, поставена на специално табло в началото на експозицията с великите творби на Ван Гог. Какво е усещането? Трудно може да се опише с обикновени думи, казва лаконично Джем. Хората стоят на опашка по 4-5 часа, за да влязат в музея, а като влязат - експозицията започва с картините на русенчето и на още 8 други деца от различни държави. Страхотно е! - въздъхва замечтано момчето.
Всъщност, честта да покаже своя работа редом с платната на най-любимия си художник Джем Джевад Мустафа получава, след като печели първа награда в конкурса, обявен от Van Gogh Museum. Той бил обявен това лято, като темата била Building for Vincent, в съзвучие с реконструкцията на фоайето в музея. За кратко време Джем нарисувал пет картини и тогава настъпил трудният момент - коя от тях да избере и да изпрати за конкурса.
Реших да се обърна към русенския художник Володя Кенарев - той да помогне в избора, казва майката на Джем Йълдъз Агуш. Кенарев разгледал работите на момчето и две от тях поставил настрана. Едната е типично „джемовска“, а другата е типично „вангогска“, казал именитият русенски живописец. Изпратили и двете картини - „Стаята“ и „Звездна нощ“ през август. И на 2 октомври пристигнало съобщението, че Джем печели първо място!
Тогава мама взела още едно решение: Джем да получи подарък - пътуване до Амстердам! Екстрено организирахме пътуването, а наши семейни приятели в Амстердам поеха грижата да му бъдат домакини, разказва Йълдъз Агуш. А когато от Музея на Ван Гог научават, че 12-годишният художник ще бъде в града точно през Седмицата на семейството, когато ще бъдат показани наградените творби от конкурса, обявяват русенчето за специален гост. Посрещнали го изключително сърдечно, връчили му призовия сертификат, радвали му се.
Всъщност, Джем Мустафа не за първи път печели награди за художническата си дарба. В международен конкурс в Полша тази година той има първи награди в две категории, печелил е и други призове. Рисува сериозно от втори клас - когато попада в училищния кръжок, ръководен от преподавателката Галина Панова. Предпочита маслени пастели, а в темите му доминират пейзажите.
„Това дете Господ го е целунал! Рисува с невероятна лекота!“ - възкликна Володя Кенарев, когато го запитах за Джем. Сега той му е поставил задача да нарисува вариации по картини на Ван Гог. И от сърце се надява да не се замае и да спре да развива дарбата си.
И първото, и второто са малко вероятни. И не само защото майка му не дава вид, че ще допусне както едното, така и другото. А инак Джем е едно обикновено момче - радва се на успехите си, но издава, че не по-малко любимо му е да играе футбол, обича да чете книжки /изчел е цялата поредица на „Дневникът на един Дръндьо“ успоредно с разни енциклопедии/, харесва „Рамщайн“ и е влюбен в... Залцбург. Мечтае да стане архитект. А за да следва архитектура, трябва да рисува добре. И ето че кръгът се затваря, като го връща към рисуването. За което момчето очевидно има дарба. И то несъмнена. 

 

 

 

 

 

 

СОУПНЕ ,,Фридрих Шилер“- Русе отбеляза Световния ден на

възпоменание  за  жертвите на пътнотранспортните произшествия

 

Според  Резолюция на Общото събрание на ООН, всяка трета неделя от месец ноември е определена за Световен ден на възпоменание за жертвите на пътнотранспортните произшествия. Тази година този ден е 16 ноември.  Отдаваме дълбока почит към жертвите на пътнотранспортни произшествия и изказваме нашите съболезнования на техните близки. Не забравяме да изкажем и нашата благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите и всички, подали ръка за помощ на пострадали при пътнотранспортни произшествия. Учители и ученици изразиха своята съпричастност с жертвите на пътя, участвайки активно в много  инициативи.Отново бяха запалени свещички от учениците в памет на жертвите на ПТП. Проведен бе тест по БДП 2-4 клас и Викторина по БДП. На родителските срещи, проведени на 21 и 22 октомври, бяха  дадени практически препоръки на родителите за опазване живота и здравето на децата и юношите от пътнотранспортни произшествия. Изключително интересно премина беседата разговор с наш ученик, чието семейство е било участник и потърпевш в ПТП. Бе организирана среща с инспектор Минчев от КАТ- Русе. Традиционно бе подредено табло с рисунки на тема “Уличното движение и опасностите, които ни дебнат“.  През седмицата бе представена презентация, съобразена с възрастовите особености на учениците от 1-12 клас.
Бяха проведени и съответните мероприятия в часовете на класа. Снимки...

 

 

Не шофирай пиян, спаси живот!

 

На 10 и 11 ноември се проведе дискусия с дванадесетите класове на тема ,,Не шофирай пиян, спаси живот!”. Инициативата е част от кампанията, посвететена на жертвите от ПТП. Дискусията се организира от представители на УС при СОУПНЕ ,,Фридрих Шилер”. Учениците от 9 и 11 клас подготвиха презентация по темата, с информация за броя на жертвите по пътищата от последните години за страната и за гр. Русе. Участниците се състезаваха по групи и отговаряха на въпроси, свързани с познаване на основните пътни знаци, отнемане на предимство и др. Дискусията беше насочена към повишаване вниманието на младите хора и формиране на чувство за отговорност. В края на срещата бъдещите абитуриенти благодариха на своите съученици за положените усилия. Снимки 1, 2, 3, 4, 5.

 

 

 

Изложение на ЦЕРН

 

 

На 25.10.2014г. група ученици от 11 Б клас от СОУПНЕ "Фридрих Шилер" Русе с ръководител Милка Кожухарова посетиха изложението на ЦЕРН в град София по случай 60 години от създаването на центъра. Единадесетокласниците  задаваха своите въпроси лично на г-н Литов,преподавател от СУ”Климент Охридски”,член на БАН ,един от първите български учени участващи в работата на центъра.Той чрез мултимедийна презентация им представи идеите,целите и постиженията на центъра за ядрени изследвания до момента.Учениците с внимание изгледаха филма”Четири процента Вселена”,представяш им  и българското участие в създаването и работата на ЦЕРН. За посещението си учениците предварително бяха си изработили емблеми с елементарни частици и запечатаха присъствието си  на изложението със снимка с г-н Литов.

 

 

 

 

 

 

ДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ


 

 

 

В началото на месец октомври 2014 г. в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" стартира дарителска кампания за набиране на средства за лечение на Александър Викторов Георгиев, ученик от 2 ж  клас  в нашето училище, който е в будна кома. На 20.10.2014 г., бе отворена кутията за дарения. Събраната сума от 1700.40 лв.,е преведена по откритата банкова сметка  за лечението на детето.
Искрено благодарим на всички ученици, учители и родители, които се включиха в дарителската кампания, организирана със съдействието на училищното настоятелство! 
Желаем на малкия Сашко скорошно оздравяване! 

 

 

 

 

 

  

 

 

 На 10 и 11 октомври 2014 г. Николай Чакъров участва с научно съобщение в работата на национална историческа конференция "Гласове на миналото" по проект "Преживяно минало", провела се във Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Първична профилактика за рака на маточната шийка

 

 

 

 

Да продължим заедно, обединени в усилията за повишаване здравната култура на обществото и ограничаване на рака на маточната шийка. ....... днешните момичета, утре ще станат жени! За повече информация тук.

 

 

 

 

 

 

 

 

Интегриран урок

На 7 октомври 2014 г. учителите Николай Чакъров, Звезделина Рангелова и Петя Великова проведоха с учениците от 10 "а" клас съвместен урок по история и немски език, посветен на 100 г. от началото на Първата световна война. Снимки...

 

 

Ден на Обединението на Германия - 3 октомври

 

На 03.10. в двора на училището учениците и учителите от СОУПНЕ за пореден път отбелязаха Националния празник на Германия. На фона на песента „ Вятърът на промяната ” на Скорпионс учениците от девети клас събориха символично Берлинската стена. Празникът продължи с богата литературно-музикална програма, подготвена от г-жа Анелия Серафимова и г-жа Албена Анчева. На тържеството присъстваха и представители на пресата.

Празникът продължи в Медиотеката на Дойче Шуле Русе с учениците от Ха клас. С помощта на г-жа Петя Великова и г-жа Звезделина Рангелова те изготвиха и представиха презентации и макети, посветени на участието на Германия във Втората световна война, падането на Берлинската стена и Обединението на Германия. Гости на празничния урок бяха г-н Пламен Иванов – директор на СОУПНЕ“Фридрих Шилер“ – гр.Русе и г-жа Пепа Балкова – помощник-директор в училището. Снимки...

 

 

Международен ден на музиката

 

 

Любителите и познавачите на музиката не се раждат такива, а се изграждат. За да заобичаш музиката е нужно преди всичко да я слушаш. Обичайте и изучавайте великото изкуство на музиката. То ще открие пред вас цял свят на възвишени чувства, страсти, мисли. То ще ви обогати духовно. Благодарение на музиката ще откриете в себе си нови, непознати преди за вас сили. Ще видите живота в нови цветове и тонове - Дмитрий Шостакович. Снимки 1, 2.

 

 

 

 

 

 

Открит урок

На 01.10.2014 г. във физкултурния салон на училището се проведе демонстрация и открит урок по волейбол пред учениците от  ІV клас от представители на УСШ и волейболните отбори на Дойче шуле. Четвъртокласниците не само наблюдаваха с интерес играта на големите каки и батковци, но и с огромно желание се включиха в подаването на топки по двойки с децата от УСШ. Снимки...

 

 

Чети с мен

 

Под патронажа на Президента на Република България, Министерството на образованието и науката и Министерството на културата, Регионален инспекторат по образование - Русе и Дойче шуле организираха на 28.09.2014 празник на четенето. Инициативата е част от проект "Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността" и дългосрочните цели на кампанията са: да привлече общественото внимание върху сериозния проблем, свързан с грамотността, да провокира обществен натиск върху институциите и политическите сили за целенасочени усилия за повишаване грамотността на българските граждани, да представи успешни практики на родители, учители, творци, които са запалили любовта към четенето, да насърчи инициативи, свързани с четенето.
Зад кампанията стоят: Асоциация "Българска книга", Национална мрежа за децата, Национална мрежа "Родители", сдружение на българските писатели, Синдикат на българските учители, Съюз на артистите в България, Съюз на народните читалище, Център за приобщаващо образование, УНИЦЕФ, Фондация "Заедно в час" и други културни институти.
Екипът на г-жа Цветанова и г-жа Станкулова - Полина, Вероника, Берна, Христина, Симона, Аслъ от 10а и Инна от 9 в клас, сътвори творческа инсталация из коридорите и фоайетата на СОУПНЕ "Фр. Шилер". На поканата ни се отзоваха актьорът Илия Деведжиев, журналистката Нели Пигулева, управителят на кнжарница "Хеликон" Ваня Хинкова, издателство "Анубис" и изд. къща "Булвест" с екипа на г-жа Таня Димитрова, филологът Ива Колева, доц. Ванева от Русенския университет, издателство "Просвета" с Тодор Йорданов, Иглика Пеева - ръководител на театър "Артистисимо", г-жа Кисьова от РИО. 
Ръководители на кампанията бяха г-н Димитър Райнов, началник на РИО, г-н Пламен Иванов - директор на Дойче шуле, г-жа Елена Филипова - експерт по български език и литература и г-жа Стоянка Тодорова - помощник-директор на СОУПНЕ.
След откриването на празника на четенето, ученици, родители и учители от града се забавляваха в следните ателиета:
Ателие № 1 - "Ред по ред, черта по черта...Приказката се създаде сама!" - Таня Димитрова ИК " Анубис - Булвест"
Ателие № 2 - " Пиши с мен!" и Ива Колева
Ателие № 3 - "Творческо писане с Иглика Пеева"
Ателие № 4 - "Рими" с Илия Деведжиев
Ателие № 5 - "КоМиксер" - Донка Варамезова, Галя Панова
Ателие № 6 - "Героя разпознай и с боички поиграй!" с Рубина Маринова и Мариела Тодорова
Ателие № 7 - "Чета и мечтая, на сцена играя!" с Елена Иванова и г-н Досев
Ателие № 8 - "Чети с мен" -  Венета Станкулова,Теменуга Даневска
Щанд „Хеликон“ – снимки с любими герои и книги, Ваня Хинкова
Щанд „Издателство „Просвета“
Щанд „Подари ме, размени ме!“ – мястото, където всеки оставяше своята книга и вземаше нова или просто подаряваше книжка за училищната библиотека. Снимки...

 

 

 

 

 

СОУПНЕ основа ново международно партньорство с училище от Швейцария

 

На 25.09.2014 г. в училището Кантонсшуле в гр. Золотурн, Швейцария, беше сключено споразумение за полагане основите на училищно партньорство за обмен на ученици между швейцарското училище и СОУПНЕ „Фридрих Шилер” в гр. Русе.  Споразумението беше подписано по време на официално посещение в Швейцария на директора на СОУПНЕ „Фр. Шилер” г-н Пламен Иванов и помощник-директора по учебната дейност г-жа Пепа Балкова. Основаването на това партньорство стана възможно с посредничеството и съдействието на посолството на Р България в гр. Берн, Швейцария, и лично на посланика Нейно Превъзходителство д-р Меглена Плугчиева.
То беше подготвено по време на предварителна визита на учителите по география от Золотурн г-н Раймонд Трайер и г-н Бернхард Марти през месец август 2014 г. в България и в нашето училище.Още тогава бяха планирани първите дейности с 9 ученици от ІХ клас в СОУПНЕ под ръководството на учителката по немски език г-жа Ирина Няголова и 9 ученици от училището в Золотурн под ръководството на г-н Трайер и г-н Марти, свързани с търсене и взаимно презентиране на информация за интересни географски, исторически, екологични и културни туристически обекти в България и Швейцария. Групата от България провокира интереса на швейцарските ученици със снимки и въпроси за българските обекти по време на екскурзия до гр. Велико Търново, а швейцарските ученици направиха същото за българските ученици по време на екскурзия  в Алпите като бяха в постоянен контакт един с друг посредством програмата WhatsUp. Според договорката през месец май 2015 г. деветте ученици от Швейцария ще посетят България, а нашите ученици ще върнат визитата в края на месец юни същата година.
Споразумението за училищно партньорство беше подписано за срок от 4 години. Обменът на ученици от двете училища ще допринесе за отварянето на училището към Европа и в този смисъл за развитие на приятелството между двете страни, за разширяване мирогледа на нашите ученици, за тяхното понататъшно личностно и езиково израстване. Снимки...

 

 

 

Връчване на сертификати на университета в Кеймбридж

 

 

На 18.09.2014 г. В Немската гимназия (СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер” – гр. Русе) бяха тържествено връчени сертификатите на университета в Кеймбридж – ниво напреднали – C1. Тези сертификати са международно признати в повечето университети в света и важат за цял живот. Те са гаранция за много знания и завидно владеене на едно високо ниво на английски език. За трета поредна година  в Дойче Шуле се провежда такова обучение от Веселка Симеонова и други преподаватели, а това раздаване на сертификатите се е превърнало вече в традиция за училището. Преподавателката Веселка Симеонова подготви за настоящата година 21 ученици за изпита – Certificate in Advanced English – C1, от които 21 ученици успешно покриха нивото, което говори за поредна 100-процентова успеваемост. Снимки...

 

 

 

 

Откриване на учебната година в СОУПНЕ "Фр. Шилер"

 

Отново е септември, а утрото е ведро и прохладно. Дворът на училището е празнично украсен и подреден. Укрепнали, закалени и отпочинали, учениците с трепетно вълнение отново се връщат в училището. Всички те очакват да се срещнат със своите съученици, с които са вече и добри приятели, а също да поздравят и учителите си. Първият учебен ден започна тържествено под звуците на националния химн на Република България, след което беше изнесена кратка литературно-музикална програма. Директорът на училището, г-н Пламен Иванов, произнесе приветствено слово към ученици, учители и родители, като пожела на всички успешна и ползотворна нова учебна година. Гости на нашето тържество бяха г-жа Иваничка Банчева - Директор на Дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" към Областна администрация Русе, г-н Страхил Карапчански - за. кмет "Устойчиво развитие и евроинтеграция на Община Русе, г-жа Елена Филипова - ст. експерт по БЕЛ в РИО на МОН, г-н Пламен Атанасов - председател на областна организация на СБУ към КНСБ и г-н Емил Парашкевов - председател на УН. Зазвъня училищният звънец. Първи прекрачиха прага на училищната сграда малките първокласници. По стар български обичай те бяха посрещнати с питка и мед. После всички ученици се отправиха към приветливите класни стаи, където ги очакваха с усмивки на лицата техните учители. На добър час през новата учебна 2014/2015 година. Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

 

 

2013/2014 учебна година

 

Свидетелства за завършен 8 клас

 

 

На 24.06.2014г., в училищната медиотека , свидетелства за завършено основно образование получиха  учениците от осми клас на СОУПНЕ "Фридрих Шилер"- Русе.  Директорът на училището - г-н Пламен Иванов, поздрави осмокласниците и връчи свидетелствата и грамоти за отличен успех. На тържественото събитие, в присъствието на ръководството на училището, учители, ученици и класните ръководители  - А.Анчева, Г. Панова, В.Станкулова и Е.Димитров, с интерес  изгледаха презентацията, проследяваща различни моменти от живота на випуска през изминалите осем  години в "Дойче шуле".  Снимки...

 

 

 

 

"Из лабиринтите на българското  слово"

 

Книгата «Из лабиринтите на българското  слово» , която предлагам на Вашето внимание, е за това, как българският художествен текст  и думите, които го съграждат, да помогнат на човека, изгубил себе си във вихрушките на историята, да се намери, да се припознае като български човек…Сега си давам сметка,че тази цел е била твърде амбициозна за   обикновения учител, но времето, в което започвах тази книга, за мен бе празничното време на свободата. А когато имаш свобода и най-високите хоризонти ти се струват възможни за докосване… Началото на книгата и на  експеримента, който тя описва, поставих в  колежа в гр.Тараклия, Р. Молдова. За незапознатите ще посоча само, че Тараклия и колежът(днес Тараклийски държавен университет „Григорий Цамблак“) са центърът на бесарабската българска общност – наследниците на онези наши сънародници, напуснали Отечеството преди повече от 200 години.
„ Из  лабиринтите на българското слово“ е една книга за свободата, словото, идентичността; за урока по литература и за учителя. Тя се появи благодарение на спомоществователството на издателство ЛЕНИ АН – гр. Русе! Книгата е представена на 20.6. в медиотеката на Дойче Шуле от доц. д-р Елена Тачева, журналиста Райна Маджукова и автора Марияна Георгиева.  В дискусията взе участие професор дфн. Радослав Радев. Присъстваха  учители, университетски преподаватели, граждани и близки. За повече информация посетете  http://mostove.info/. Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

ПОЧИТ КЪМ АТАНАС ДАЛЧЕВ

 

Русенски ученици рецитират
Далчеви творби на седем езика

 

Град Русе отбеляза 12 юни, рождения ден на поета, с Литературна вечер под наслов: „Атанас Далчев: Изкуството на превода“. Ученици от езиковите гимназии рецитираха негови стихове от чуждестранни издания на френски, руски, немски и италиански език, а също нови преводи на испански и английски език, подготвени от тях за вечерта. Поетесата Анита Коларова изказа думи на преклонение пред личността и творчеството на Атанас Далчев и благодари на гостенката Виктория Далчева, както и на организаторите на вечерта. В прочувствено слово дъщерята на поета Виктория Далчева изрази радостта си да бъде тук, където преди 40 години е бил нейният баща и е запазил прекрасни впечатления от гостуването си. Тя изказа похвала към младите участници за положения труд и за знанията, които показват, цитирайки думите на своя баща: „... превеждането е най-бавното и вдълбочено четене” и „... художественият превод е произведение толкова на автора, колкото и на преводача.”
С радост се приеха нейните думи: „Тази вечер ние бяхме в Европа и нашите ученици се държаха като истински европейци.“

 

 

„Весели гласчета”

 

На 01 юни 2014 г., концертната зала „Русе” се напълни с приятели и почитатели които дойдоха, за да подкрепят децата от Вокално студио по проект „УСПЕХ” – „Весели гласчета”, с ръководител г-жа Жулиета Иванова. Този концерт е втора представителна изява за децата, участващи в проекта.Специално участие в концерта на нашите ученици взеха децата от Детска вокална група „Усмивчица” при Общински център за извънучилищни дейности в гр. Тутракан, с ръководител г-жа Доротея Бальовска. Изпълнителите от Вокално студио за поп и джаз „Икономов”-Русе, с ръководител г-н Вили Икономов, също зарадваха с изпълненията си публиката на концерта.В деня на детето, изненадата на г-жа Жулиета Иванова към децата за празника бяха приказните Дисни герои Мики Маус и Мечо Пух, които допринесоха за настроението и атмосферата на концерта.За да уважи изявата на децата, беше дошъл и директорът на Дойче Шуле, г-н Пламен Иванов. Той поздрави всички деца по случай празника и изрази радостта си от осъщественото сътрудничеството между нашето училище и Общинския център за извънучилищни дейности в гр. Тутракан. Преди изпълнението на последната песен, с която да завърши представителната изява на децата от „Весели гласчета”, г-жа Ж. Иванова връчи удостоверения за успешно приключване на обучението по проект „УСПЕХ” за тази учебна година. След концерта децата се снимаха за спомен с любимите си приказни герои Мечо Пух и Мики Маус. Снимки...

 

 

Изпращане на 4 клас

 

На 31 май в Пленарна зала на общ. Русе на четвъртокласниците бяха връчени удостоверенията за завършен начален етап на основно образование. В програмата участваха учениците от четвъртите класове, балет "Мираж" и танцова формация "Зора". Директорът г-н Пламен Иванов поздрави бъдещите петокласнци и лично раздаде удостоверенията на всеки един от тях. Снимки...

 

 

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

24 май е един от най-светлите и вълнуващи празници на училището, на словото, културата и печата. Празник български и всеславянски, празник за прослава на първоучителите Кирил и Методий, на тяхното дело и завети. Този празничен ден бе отбелязан подобаващо и в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" в двора на училището - снимки...

 

 

Изпращане на випуск 2014

 

На 15 май в двора на училището с много настроение и музика учениците и учителите изпратиха випуск 2014 - снимки...

 

 

Връчване на немски езикови дипломи

 

 

С изискана церемония  в  хотел "Рига" бяха връчени немските езикови дипломи на абитуриентите от 12 а лайстунг клас на Дойче шуле . Г-жа Бригите Вайсьортел, учител-методик в системата "Немска езикова диплома"  за Р. България пожела успех  на зрелостници в немските вузове и им напомни да забравят немската поговорка: "Това тук не може да стане" . Директорът Пламен Иванов благодари на ученици и учители за положения многолетен труд и също пожела  успех на абитуриентите. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учениците от ІVв и ІVг клас посетиха ДГ „Детелина”, изнесоха кратка програма, с която поздравиха децата, по случай завършването на подготвителната група и ги поканиха да посрещнат Новата учебна година като първокласници в Deutsche Schule. Снимки ...

 

 

 

 

 

Сертификатите за владеене на английски език

 

 

На  9 май 2014 г. в медиотеката на СОУПНЕ “Фридрих Шилер” – гр. Русе  бяха връчени сертификатите за владеене на английски език в ниво С1 издадени от английското издателство Оксфорд Юнивърсити Прес. 50 зрелостника от Дойче Шуле получиха удостоверенията си от престижното издателство. Събитието е част от дейностите по проекта Оксфорд Профешънъл Дивелопмънт по който училището си партнира от 2011 г. - съобщи г-жа Даниела Симеонова  - председател на Методичното обединение по английски език в училището и ръководител на проекта. В рамките на този проект предстои да бъде връчен златен сертификат за партнъорство на директора на училището през месец юни в посолствеото на Великобритания в София. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Голяма радост за Дойче Шуле - двойна национална шампионка  - на 100 и 200 м, бягане! Радостина Стоянова  от 12А!

 

 

 

Годишен концерт

 

На 30.04.2014 г. в залата на „Канев център” бе изнесен традиционният за Дойче шуле – Русе, годишен концерт. Гости на тържеството бяха кметът на града г-н Пламен Стоилов, зам. обл. управител на областта г-жа Карамехмедова, председателят на областният координационен съвет на СУ на КНСБ Пламен Атанасов и други. В рамките на два часа малки и големи изпълнители от училището показваха на съучениците, учителите и родителите си какво са постигнали в работата си по проект „Успех” и в други извънкласни форми. С бурни аплодисменти бяха посрещани изпълненията на вокалните групи на Ж. Иванова, А. Анчева и Ц. Маркова. Като гости се изявиха изпълнителите от студио „Икономов”, фолклорен ансамбъл „Зорница” и клуба по спортни танци „Настроение” с ръководители сем. Деспотови. Изненада за всички бяха изпълненията в края на концерта на Маги Джанаварова и Васил Петров. Снимки...

 

 

 

Национална конференция по УСПЕХ
Слънчев ден, 2014


В дните от 15 до 17 април 2014 в КК Слънчев ден се проведе Национална конференция по проект УСПЕХ на МОН. Координаторът на проекта от страна на Министерството на образованието, г-жа Пенка Иванова, откри конференцията с думите,че успехът на тази програма, чието финансиране е на стойност 1 000 000 лв, е надминал всички предварителни очаквания.  Обхванати са били огромен брой ученици в рамките на трите години, постигнати са целите за мотивирано завръщане към училище на деца в риск и стимулиране на творческата и научна актиност на изявените ученици. Конференцията бе в четири секции - начално образование, прогимназиално ниво и гимназия, както и секция за директори на училища.
От Русе представители, избрани сред 60 презентации на клубове за гимназиална степен, бяха Цветелина Цветанова и Марияна Георгиева от СОУПНЕ "Фр. Шилер". В раздел "Гимназиално образование" те представиха Клуб за гражданска активност "С болка по изчезващата родина". Презентацията бе посрещната с изключителен интерес, като колегите от страната отбелязаха,че дейността на учениците и учителите от клуба е кауза и далеч надминава рамките на клубна форма. Координаторите на гимназиално нива - Стела Мицова и Тотка Иванова от МОН заявиха интереса на Министерството към тази форма на гражданска актиност и обещаха медийна подкрепа за разпространение идеите на "С болка по изчезващата родина". В прогимназиален етап Русе бе представен от СОУ "Възраждане" ,а в начален етап от  СОУЕЕ. На пресконфоренцията, с която бе закрита конференцията, г.жа Пенка Иванова обяви добрата новина - проект УСПЕХ продължава още 1 година! Финансирането от Европейските фондове е приключило, но МОН ще поеме издръжката на УСПЕХ за още една година, заради огромния обществен интерес. През това време екипът на г-жа Иванова продължава да работи по следващата европейска програма, която ще бъде предложена на училищата вероятно след 2015 година. Снимки...

 

 

 

Романът „Възвишение“ и красотата на Възраждането

 


През месец март 2014 г. СОУПНЕ „Фридрих Шилер“- Русе, Регионалният инспекторат по образование – Русе и Асоциацията на учителите по български език и литература организираха квалификационен семинар - среща с писателя Милен Русков. Домакин на събитието бе СОУПНЕ „Фридрих Шилер“- Русе.
Учениците от Клуба за творческо писане и публична реч „Предизвикателства“ и Клуба за гражданска активност „С болка по изчезващата родина“ към гимназия „Фридрих Шилер“ любезно посрещаха гостите. Всеки от тях получи свитък с кратък текст от романа „Възвишение“ и с прикрепена към свитъка глинена плочка с надписа „Помогни ми да те возвися.“
Малко ретроспекция.
Първата среща на д-р Мариана Георгиева, един от организаторите на събитието, с романа „Възвишение“ става чрез списанието за литература и хуманитаристика - Страница“. Няколкото публикувани страници силно я впечатляват с езика си и пораждат интереса й към творбата. Следва втора среща – във Facebook. Истинското запознаване с писателя се осъществява по време на гостуване на пловдивския Драматичен театър „Н.О.Масалитинов“ в Русе с пиесата „Възвишение“ по романа на Милен Русков. Идеята за среща на учениците от гимназия „Фридрих Шилер“ с твореца се заражда спонтанно. Провокацията и за учениците, и за писателя е голяма – срещата им трябва да се осъществи в художественото пространство на романа. Започва прочитът. Как се чете творба, която не е в задължителния списък, знаят само учениците от двата клуба! Започват, спират и пак започват, и пак спират, но резултатът е повече от удовлетворяващ – прочитът си струва! После идват дискусиите, обмислянето на проблематиката, разпределянето на задачите. Сливат се динамика и вдъхновение…
Залата бързо се изпълни и присъстващите с нетърпение зачакаха срещата. Гостите на семинара се запознаха с живота и творчеството на Милен Русков. Романът „Възвишение“ бе представен в диалог с българската класика. Присъстващите се потопиха в атмосферата на книгата.
Семинарът бе организиран в три модула, които позволиха на аудиторията да погледнат на романа от различни ракурси. Д-р Мариана Георгиева с учениците от Клуб „Предизвикателства“ представиха романа в контекста на Възраждането и съвременността. Ученици, модератори и гости изразиха мнения върху идеите за личността и историята; за героя, подвига и свободата; за националния проект и личния проект. С интерес аудиторията следеше отговорите на Милен Русков. На въпроса, кое го е мотивирало да създаде романа, авторът отговори сдържано: “Аз харесвам красивите неща. Красотата на Възраждането!“. Въпросите пораждаха следващи въпроси: как би се възприела творбата век по-рано; как диалогизира Българското възраждане с Европейския ренесанс в романа; как се постига свобода, ако народът не иска да бъде свободен; развенчава ли романът митовете за героичното?
Г-жа Цветелина Цветанова бе водещ на втория модул на тема Перипетиите на четенето. Докато учениците от Клуба за гражданска активност обсъждаха перипетиите на младия читател при четенето, гостите на събитието коментираха процеса на четене през погледа на зрелостта. Интересна бе дискусията върху езика на „Възвишение“, върху иронията и самоиронията, пародията в произведението. Творецът коментира преплитането на ироничното и трагичното в романа. В голяма част от творбата доминира комичното, заменено после от трагичното, което извисява героите и прави финала реалистично убедителен. Гостите не пропуснаха да коментират въпроса, защо във „Възвишение“ липсва любовта. Та нали всеки, прочел романа, знае отговора…
В третия модул г-жа Мариана Бакърджиева, председател на АУБЕЛ, спря вниманието на аудиторията върху образователния канон и мястото на съвременната българска литература в учебната програма по БЕЛ. Поставен бе проблемът за развенчаването и/или утвърждаването на националните „митове“. Изказаните мнения се обединиха около идеята за ползата от познаването на родните съвременни творби. В тях днешният читател би открил красотата на всяко българско време. Така както я откриха присъстващите във „Възвишение“ на Милен Русков. Снимки 1, 2, 3, 4.

 

 

 

 

 

 

 

Куклен театър в час по литература

 

 

Учениците от Vв и V г клас разнообразиха часовете по литература, докато учеха приказките на Шарл Перо. По зададена предварително домашна работа петокласниците на г.жа Цветелина Цветанова направиха кукли и декори - от тесто, от плат, от конци и хартия. В учебния час с нескрито вълнение те композираха сцената и изиграха своите герои. Имаше и разказвачи на историята за "Котаракът наставник или котаракът в чизми". Всички деца се влючиха в подготовката и в представлението, а радостта си споделиха с цялото училище на импровизирана изложба във фоайето. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

Учениците от V "а" клас изработиха исторически книжки, посветени на български владетели от епохата на Средновековието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Историческа памет и съвременност. Войнишки паметници в Област Русе"

На 25 февруари 2014 г. в Медиотеката бяха представени резултатите от ученическо изследване на тема: "Историческа памет и съвременност. Войнишки паметници в Област Русе". Участваха ученици от IX и XI класове. Като гости присъстваха: г-н Андрей Малакей, аташе при Генерално консулство на Руска федерация в Русе; проф. Олга Стрелова от Хабаровски университет, Русия; г-жа В. Пехова, г-жа Е. Симеонова, г-жа П. Лазарова от Регионален инспекторат по образование; ръководството на Регионален съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса, Русе. Фотоалбум ...

 

 

 

Валентинки

Ученическият съвет на СОУПНЕ  организира конкурс за стихотворение, посветено на любовта на 12.02.2014 г. Комисия в състав г-жа В. Станкулова и членове на УС оцени и награди победителите.
Гимназиален етап:
I м. Екатерина Енева -  8 "А" клас
II м. Радостина Стоянова - 12 "А" клас и  Лили Дечева - 8 "В" клас
Начален курс:
I м. Анджела Друмева - 4 "Б" клас
II м. Симона Минкова - 3 "Г" клас

 

 

 

Световен ден за безопасен Интернет

 

Едва ли някой може да си представи съвременния свят без Интернет. Световната мрежа се превърна в ежедневна среда за комуникация, работа, бизнес и развлечение. Младите поколения от все по-ранна възраст са онлайн. Интернет обаче крие и рискове, както за възрастните, така и за децата. В мрежата не винаги е безопасно! Затова не се сърди на твоите родители и учители, че се интересуват какво правиш докато сърфираш.  Не се сърди, че те питат с кого чатиш, кои сайтове посещаваш или че искат да поставят компютъра в общо помещение.
Oт няколко години на втория ден от втората седмица, от втория месец в България се отбелязва световният Ден за безопасен Интернет. Той е своеобразен повод за диалог по темите за безопасно поведение в онлайн пространството.
11.02 - световният Ден за безопасен Интернет бе отбелязан с учениците от VI Б kлас от СОУПНЕ „ Фр. Шилер“. Те дискутираха   за това, как да се справяме с опасностите при запознаване в Интернет, какви са правилата за безопасно общуване в Интернет. Техните „мозъчни атаки”, в рамките на една група/екип дадоха добри и правилни резултати. Вече за всички е ясно, че „познаваме” някого в интернет, не означава, че го познаваме наистина. Много често хората се представят за по-различни. Заедно, чрез активно обсъждане, определихте правилните реакции и действия при общуване с непознат и набелязахте стъпките при блокиране на съобщения от нежелан подател. Всички научиха за Горещата линия за безопасен Интернет. Тя цели да създаде условия за получаване на сигнали за незаконно и вредно съдържание, на първо място за детска порнография или насилие срещу деца, от страна на потребителите на Интернет. http://web112.netВиртуалният свят е отражение на реалния. Често се срещаме както с вредни, така и с незаконни неща. Важното е да бъдем любознателни и съвестни. Снимки 1, 2.

 

 

 


Учениците от 7. клас изработиха макети на пирамиди във връзка с изучавания учебен материал в часовете по история. Снимки ...
Урок за работа с речници в V клас


 

В седмицата 13-17.01.2014 в медиотеката на училището се проведоха поредица от уроци с петите класове по български език и литература. Нетрадиционна форма на уроците за думата като речникова единица бе срещата с г-жа Теменуга Даневска, дългогодишен библиотекар на Дойче шуле. В уютната атмосфера на училищната библиотека г-жа Даневска запозна учениците с видовете речници, някои от които напълно непознати за децата. С топлина и спокоен тон библиотекарят на училището запали интерес у петокласниците, които нетърпеливо разлистваха дебелите томове на справочната литература. Библиотеката на Дойче шуле разполага с почти всички видове речници, издавани в България,за което принос има и проект "УСПЕХ".


 
Община Русе награди в зала „Европа” на Доходното здание най-добрите „спортни” учители в града за постигнати високи резултати.
От СОУПНЕ „Фр. Шилер” – Русе с грамота бе удостоен г-н Петър Костов - старши учител по ФВС и треньор на училищните отбори.

 

 

 

 

 

 

Инициативи на 8 клас

 

 

Поредица от инициативи реализираха учениците от осмите класове преди зимната ваканция и във връзка с посрещането на Новата 2014 година. Под ръководството на класния си ръководител - г-жа Галя Панова, 8 “Б” клас изработи и изложи във фоайето на втория етаж на училището инсталация  на тема: “Стъпки в снега”, като по този начин допринесе за празничното настроение. Подготвени бяха и гирлянди от рисунки на учениците. Върху табло, с  изработена от тях елха, учениците от 8 “В”клас - с класен ръководител г-жа Албена Анчева, отправиха своите най-искрени пожелания за весели празници към всички свои съученици и учители. Много емоции вложиха в подготовката си за посещението на Дом за деца без родителска грижа “Димитър Басарбовски” - гр. Русе, учениците от 8 “А” клас с класен ръководител Венета Станкулова. При подготовката на подаръците участваха активно всички от класа. Инициативата беше подкрепена и от ученици от 8 “В” клас, които присъстваха на срещата с децата от дома, и от учители. Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

 

Над 1000 лева за Дамян от Дойче шуле


Дарителската кампания за лечението на 9-годишното русенче Дамян Георгиев, която се проведе в СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, събра 1133.74 лева. Парите бяха внесени в самото навечерие на Коледа по сметката на майката на момчето, журналистката от русенското Дарик радио Искра Георгиева. Дни преди това един от четвъртите класове в Дойче шуле събра още 250 лева за Дамян, който в момента е на лечение в клиника в Истанбул. Към тези пари се прибавиха и 20 лева които дари ученик от осми клас от същото училище.

 

 

Празник на цифрите

С мултимедийна презентация, много стихотворения, песни и задачки-закачки учениците от 1"а" клас с класен ръководител г-жа Пламенна Токаджиева отпразнуваха "Празника на цифрите". Те показаха на своите родители и гости, че вече познават цифрите, могат да решават задачи с числата до 10 и са отлични математици. Вкрая на празника първокласниците получиха грамоти за усилията и труда, който са положили до този момент. Дядо Коледа пък ги зарадва с коледни торбички, които беше оставил по елхата. Снимки

 

 

Коледно матине

На 19. ХII. 2013 година в Огледална зала се състоя традиционното вече Коледно матине на  Вокалната група с ръководител г-жа А. Анчева. „Бяла, приказна Коледа” - изобилие на прекрасни песни, поезия,  коледни вкусотии и много нежност, доброта, любов и красота!

Истинският вълшебен дух живее постоянно в нашите сърца и мислите на всички хора, които вярват в радостта да дават на другите. Истинският дух на Коледа се превръща в това, което можем да дадем, вместо в това какво можем да получим. Когато осъзнаем това и то стане част от нас, Коледа се превръща в нещо още по-вълшебно.

Скъпи гости бяха директорът на училището господин Пл. Иванов, зам. директорите г- жа О. Георгиева, г- жа П. Балкова, г- жа Ст. Тодорова и г- жа И. Иванова, много учители, родители и ученици.

Снимки

 

Коледна дарителска кампания

 

На 19.12.2013 г. учениците от І”А”, І”Б”, І”В”, І”Г” и І”Д” в СОУПНЕ „Фр. Шилер” и техните класни ръководители се включиха в Коледна дарителска кампания на Каритас Русе, насочена към децата от Център за обществена подкрепа "Том Сойер" и Дневен център за деца с увреждания "Милосърдие". Първокласниците дариха  от своите книги и играчки, за да направят Коледната вечер за тези деца по-празнична!

 

 

 

 

 

 

 

Директор на годината

 

 

На 13.12.2013 г. в София, в конферентната зала на парк-хотел Москва, на Годишната конференция на СБУ към КНСБ директорът на СОУПНЕ "Фридрих Шилер" г-н Пламен Иванов бе удостоен с най-високата награда на синдиката плакет "Най-добър социален партньор-директор" - Директор на годината 2013 г. и диплома към него. Господин Иванов получи наградата за отлична, интензивна, иновативна и добра социална работа с КНСБ, както в рамките на училището, така и в по-широка обществена среда. Журналисти от в-к "Учителско дело" взеха интервю от г-н Иванов на награждаването.

 

 

 

 

 

 

 

 

Интердисциплинарен урок

 

На 13 декември 2013 г. преподавателите Николай Чакъров и Христина Симеонова проведоха с учениците от 11"в" клас интердисциплинарен урок по история и цивилизация и математика, озаглавен: "Математическите познания на средновековните българи". Събитието бе отразено и във вестник "Утро" - бр. 293, 17 декември 2013 г. Снимки...

 

Коледно тържество

 

На 17.12.2013г в аулата на Дойче шуле театрално студио "Патиланско царство", в което участват ученици от VІІІ г и петите класове, изнесе коледно представление. "Търси се Снежанка" е хумористичен спектакъл по сценарий на ръководителите на клуба - Цветелина Цветанова и Донка Варамезова, които с помощта на младите актьори разказаха историята на една твърде привлекателна Баба Коледа, на червенобузия шишко - Дядо Коледа и на всичките кандидат-снежанки,които се явяват на конкурс. Представлението беше коледен подарък за всички пети класове и за много учители.
Клуб "Патиланско царство" работи за трета година по проект УСПЕХ на МОН. Снимки

 

 

Награди

На 10.12.2013 г. г-н Йордан Борисов - началник отдел на "Държавен архив" гр. Русе, връчи свидетелства за активното участие в доброволческа програма „Приятели на архивите” на г-н Пламен Иванов и преподавателите Милена Николова, Пенка Тончева, д-р Мариана Георгиева и Цветелина Цветанова-Цанева. Снимки...

 

 

"Празник на цифрите"

 

 

 

На  06.12.2013 год. учениците от 1 "Г" клас при СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - гр. Русе с класен ръководител Маргарита Петрова проведоха своето първо тържество пред родители и гости - "Празник на цифрите".
С голяма радост малките ученици броиха в прав и обратен ред до 10 на български и немски език, решаваха задачи.
Задачките - закачки на Дядо Коледа помогнаха на децата да украсят елхата и да грейнат разноцветните и лампички. Тази светлина стопли сърцата на всички присъстващи, а малките първокласници отнесоха вярата, че математиката е царица на всички науки. Снимки...

 

 

 

 

 

СОУПНЕ „Фридрих Шилер” - Русе отбеляза Световния ден за борба със СПИН

чрез разяснителна кампания днес


Днес в аулата на СОУПНЕ „Фридрих Шилер” се проведе АНТИСПИН кампания по случай Първи декември - Световен ден за борба със СПИН. Организатори са Ученическият съвет на СОУПНЕ с ръководител Сияна Мандаджиева и училищните медицински сестри Ив. Калчева и С. Сачкова. Събитието се осъществи с подкрепата на Превантивно – информационен център към Община Русе и представител на БЧК – Русе. „Това е една сериозна и отговорна дейност, с която искаме да приобщим всички млади хора да бъдат съпричастни към проблемите и към здравето си. Надявам се с тази дискусия да бъдем полезни на учениците да научат още допълнителна информация за това как да се предпазват от тази коварна болест, да се научат да бъдат отговорни, както към себе си, така и към останалите и да знаят, че сексуалната култура е в основата на личностното израстване на младите хора.“, заяви г-жа Мандаджиева. Радослав Дудев, доброволец в Български младежки червен кръст разясни на учениците – Какво означава ХИВ и какво означава СПИН; Каква е разликата между ХИВ и СПИН; Как може да се предаде ХИВ и какви са начините; Колко време трябва на ХИВ, за да причини СПИН.
Сред дискутираните теми бяха още видовете презервативи; методите на предпазване. В рамките на мероприятието ученици имаха за задача да покажат нагледно как правилно да се поставя презерватив.
От Превантивно – информационен център към Община Русе бяха предоставили анонимни тестове за учениците на тема: Какво знаем за ХИВ и СПИН. 
Училищната медицинска сестра подчерта, че по данни на Световната здравна организация 1 млн. и 300 хил. са ХИВ-позитивните в Източна Европа.
В края на събитието директорът на СОУПНЕ „Фридрих Шилер“ Пламен Иванова призова учениците да бъдат отговорни в действията си и към себе си и към другите. Ученици от 9Б клас раздадоха информационни материали, червени лентички и презервативи на съученици и преподаватели. Аслъ Мехмед от 9Б клас бе изработила плакати, които бяха изложени във фоайето на училището. 
Световната здравна организация обявява Първи декември за Световен ден за борба със СПИН през 1988 година. През последните 20 години този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Понастоящем той се отбелязва в повече от 190 държави по света. Целта е общественото внимание да бъде насочено към проблемите на ХИВ/СПИН и необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ.  От 1991 година червената лентичка е световен символ на солидарност с ХИВ позитивните и живеещите със СПИН хора. Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.  Вирусът ХИВ е открит през 1983 година във Франция от проф. Люк Монтание и екипът му. Счита се, че първият случай на болестта е от 1972 година в Заир. С вируса ХИВ годишно се заразяват около 3 милиона души. Най – голям процент заболеваемост има в Африканските държави. 


Източник: В. Иванова, RuseInfo

 

 

Посещение на г-н Йорг Каснер

 

 

Днес 25.11.2013г.  на посещение в СОУПНЕ”Фридрих Шилер” – Русе пристигна г-н Йорг Каснер, новият консултант – координатор по немски език за България от немската централа за образование в чужбина със седалище в град София. Г-н Каснер отговаря за обучението  на специалните класове, подготвящи се за изпит за Немска Езикова Диплома. Той се срещна и разговаря в медиотеката на СОУПНЕ ”Фридрих Шилер” с дванадестокласниците от училището, които в началото на декември след 3 годишно специализирано обучение ще положат писмен и устен изпит за Немска Езикова Диплома. Беседата с г-н Каснер бе предшествана от кратка поздравителна програма. В разговора с него преподавателите по немски едик от Дойче шуле обсъдиха новите изисквания и насоки в курса на обучение за езиковата диплома.
Г-н Каснер посети два урока по немски език в 10 и 11 класове. В  общуването  си с учениците той ги насърчи в усилията им да изучават немски език, защото това е част от богатството на всеки европейски гражданин.
Снимки...

 

 

Ден на философията

 

Наши ученици от 11 клас взеха участие в мероприятията, организирани за Деня на философията- 21 ноември. Събитието беше отбелязано с провеждане на викторина, дискусии и демонстрация на философски дебат. Учениците бяха подготвили фил.есе на тема: ,,Но без да разбирам времето, то ме боде – с  бяс – една оса прокълната – сама се жиля аз.” Емили Дикинсън
На проведения конкурс Ана Попова-11 от клас спечели трето място. Другите участници получиха грамоти и награди от викторината.

 

 

„Тютюнопушенето – подценената  опасност”

 

 

B Медиотеката на СОУПНЕ”Фридрих Шилер” - Русе се състоя награждаване на учениците, работили и класирани  в конкурса
“Мултимедийна презентация” на тема: „Тютюнопушенето – подценената  опасност”. Участниците бяха от три русенски училища – МГ ”Баба Тонка”, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, ПГДВА „Йосиф Вондраг “.
Конкурсът е част от дейностите на Национална кампания  “Ти нямаш нужда от тях! Те имат нужда от теб!”, по повод на Международния ден без тютюнопушене – 21 ноември 2013 г, реализиран в рамките на Общинска програма „Здрави деца в здрави семейства” – детска компонента  на
Програма СИНДИ – зона Русе. Участниците, работили в конкурса бяха ученици от 8 до 12 класове. Презентациите съдържаха информация за тютюнопушенето като глобален  проблем, рисков фактор за здравето и алтернативи за него. Наградите на класираните ученици  връчи д-р Маргарита Николова –директор на РЗИ, Русе.
Първото място е присъдено на представителя на Дойче шуле Андрей Иванов от  9 а клас. Снимки...

 

 

 

 

 

Кръгла маса – „Аз оставам в България”

 

На 18 ноември 2013 г. в СОУПНЕ ,,Фридрих Шилер” се проведе Кръгла маса, организирана съвместно със СУБ (Съюз на учениците в България. Повод за събитието беше Международният ден на ученика. В  медиотеката на нашето училище присъстваха представители от УС на СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, СОУЕЕ „Константин-Кирил Философ”, МГ „Баба Тонка”, СОУ „Йордан Йовков”, ПГИУ „Елиас Канети”, СОУ „Христо Ботев”, СОУ „Васил Левски”. В дискусията по проблемите, свързани с ученическото самоуправление, участваха преподаватели и психолози. За координатори на СУБ в Русе са  избрани Богомил Пейков – 11в от СОУПНЕ „Фридрих Шилер” , Мирел Абтулова  и Мартин Илиев от  11 клас на СОУЕЕ „Константин- Кирил Философ” .
Учениците имаха възможността да се запознаят с текстови документи - „Декларацията за правата на учениците”, приета през юни 2006 г. на Асамблеята на „ОБЕСУ” в Охрид, както и да гледат видеопрезентации на тема: „Ученическо самоуправление”. По този начин те се осведомиха за най-актуалните проблеми на ученическата общност и споделиха опит със своите съученици.  
Чрез проведената Кръгла маса се постави началото на нов тип организиране и управление на ученическите структури в Русе. Организаторите разчитат на активността на учениците и на желанието им да превърнат училището в желана територия за ученика. Снимки...

 

 

Световен ден на възпоменание за жертвите на пътнотранспортните произшествия

 

 

 

С резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември е определена като   Световен ден на възпоменание за жертвите на пътнотранспортните произшествия. За 2013г.този ден е 17 ноември. Във връзка с това бяха проведени редица училищни инициативи. Презентацията по училищната медия "Дойче шуле",  тематичните уроци и конкурсите за детска рисунка са част от цялостната дейност в тази насока. Информационните дни бяха обединени и  в кампания "До училище пеша", включващи  уроци за безопасно преминаване по маршрутите на учениците от първи до четвърти клас и изготвяне на маршрутни карти от родителите на малките ученици. Учениците от начален етап почетоха паметта на жертвите по пътищата със запалване на свещи.Вложена бе и символика в цветовете-бял, зелен, червен и син, а именно все по-малко да са жертвите по света и в България. Снимки...

 

 

 

 

Отбелязване на рождението на Шилер

 

 

На 10.11.2013 се навършиха 264 години от рождението на Фридрих Шилер – световно известен немски писател, философ и драматург. СОУПНЕ „Фридрих Шилер” , по-известно като Дойче Шуле, отбеляза подобаващо тази дата, тъй като великият писател е не само патрон на училището, но идеите за братство и приятелство между всички хора са дълбоко залегнали в начина на мислене и целите на работещите и учащите в училището. Преподавателите по немски език планираха и проведоха редица мероприятия в чест на Шилер. Учениците се включиха с интерес във викторина, проведена в учебен час, свързана с факти от живота и творчеството на поета. Рожденият ден на Шилер беше отбелязан и с литературно четене при учениците от ХІІ клас на специализираните паралелки Leistungsklasse. В ІХ клас бяха изнесени доклади за живота на Шилер на немски език. Във фоайето на училището библиотекарят на училището подреди изложба от книги и материали, посветени на събитието. Учениците работиха самостоятелно и активно, тъй като рождението на поета е дата важна не само за училището, но и за всички граждани на обединена Европа, споделящи идеите му. Снимки...

 

 

 

1 ноември - Ден на народните будители

 

 

 

 

Много радост донесе този  Ден на будителите на Александра Попова от 12 а клас на Дойче Шуле и на нейния учител по български език и литература д-р Марияна Георгиева.  Тя получи заслужено наградата"Русе на XXI век", заедно с достойна компания от Математическа гимназия и Гимназията по изкуствата. 

 

 
 

 

 

1 ноември - Денят на народните будители бе отбелязан в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - Русе с изработване на проекти и табла от ученици от различни възрастови групи. Те бяха изложени във фоайетата на училището. Г-жа Даневска библиотекар в Дойче шуле подреди изложба от книги и други материали свързани с този празник.Часовете на класа също бяха посветени на видни българи будители. Снимки...


 

 

 

 

 

 

 

 

Учениците от ІА клас отпразнуваха Хелоин маскирани в карнавални костюми, със сладки и бонбони. Малките палавници се радваха най-много на  тиквения фенер, който бяха изработили за празника. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

На 29 и 30 октомври 2013година с учениците от 6в и 6г клас в медиотеката на СОУПНЕ „Фридрих Шилер” -  Русе се проведоха мултимедийни уроци по математика. В часовете  г-жа Даринка Русева - старши учител по математика и информационни технологии запозна учениците с положителните и отрицателните числа, множеството на рационалните и целите числа. В хода на мултимедийния урок шестокласниците осмислиха понятието абсолютна стойност и как се намира тя. Забавните задачи от екрана им помогнаха да усвоят новите понятия. Снимки 1, 2, 3, 4.

 

 

 

Директорът на СОУПНЕ "  Фр. Шилер" Пламен Иванов и д-р Марияна Георгиева, преподавател по български език и литература гостуваха в Програма " България днес" по покана на водещия Роман Сушков. Те разговаряха за успехите на училището и по актуалните проблеми българското образование. Виж още ...

 

"Трафик на хора"

 

От 16 октомври в СОУ с преподаване на немски език "Фридрих Шилер"- Русе страртира Информационна кампания за борба с трафика на хора, организирана от педагогическия съветник на училището, г-жа Жулиета Иванова. 
В кампанията се включиха ученици от VІ, VІІ, VІІІ и ІХ класове, които имаха и възможност да гледат видеофилми на тема "Трафик на хора", в които се разясняват причините за проблема, начините, по които може да станат жертва на трафик и къде могат да потърсят помощ. Емоциите, които изпитаха по време на филмите, и посланията, които  предизвикаха видяното и наученото за трафика, бяха отразени върху проекти, изработени от тях и на 18 октомври, когато е Европейския ден за борба с трафика на хора, бяха изложени във фоайето на ІІ етаж.
В деня, обявен от ООН за борба с трафика на хора - 18 октомври, дейностите по информационната кампания включваха още излъчване на презентации и раздаване на информационни материали по темата "Трафик на хора", предоставени от Превантивно-информационен център"-Русе. 
От 12.30 ч. до 13.35ч., във фоайето на І и ІІ етаж в училището, учениците от VІІ "а" и VІІ "б" клас  раздаваха и специални стикери, символизиращи солидарност към жертвите на трафик. Снимки...

 

 

"Не на цигарите"

На 16 октомври 2013 г. във фоайето на Пленарна зала на Общинска администрация - гр. Русе се състоя церемония по награждаване на победителите в конкурса "Не на цигарите". От нашето училище са наградени четирима ученика от 39 деца от целия град. Във възрастовата група на големите Аслъ Мехмед от 9 б клас спечели ПЪРВО МЯСТО, а Ина Рохас от 8 а клас спечели ВТОРО МЯСТО. Във възрастовата група на малките ТРЕТО МЯСТО си поделят Йоана Иванова от 7 в клас и Иванина Спасова от 4 а клас.
Наградена бе и г-жа Донка Варамезова, старши учител по изобразително изкуство в СОУПНЕ "Фридрих Шилер". Снимки ...

 

Крос-поход из русенското Поломие

 

 

 

Учениците от СОУПНЕ „Фр. Шилер“  се включиха на 12.10.2013 г.  в организирания от СТД „Академик“ крос-поход из русенското Поломие. Проявата е по случай Европейската седмица на движението и спорта. Пеша те изминаха 8,5-километровото прасе от историко-археологическия резерват “Ивановски скални църкви” до центъра на село Божичен. . Проявата е в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 г. Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 11 октомври 2013 г. г-н Николай Чакъров участва с доклад в работата на научна конференция на тема: "Образованието в социалистическа България - между традицията и комунистическата идеология", провела се във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tренинг “Защо да пушим?”

 

На 09.10.2013 г. в медиотеката на СОУПНЕ “Фридрих Шилер” Русе се проведе тренинг на тема: “Защо да пушим?” провокираш поведенческите реакции и мотивацията на учениците.
Участниците бяха 45 младежи от 9 до 11 клас разделени на три групи. Те са членове на клубовете по здравно образование в СОУПНЕ  “Фридрих Шилер”, ПГЕЕ”Апостол Архаудов” и ПГСАГ “Пеньо Пенев”-Русе. Учениците от трите училища работят по проекта “Живот без тютюнев дим”, който се реализира в рамките на Общинска програма “Здрави деца в здрави семейства”-детска компонента на Програма СИНДИ-зона Русе. Събитието бе организирано от РЗИ в лицето на д-р Сиана Хаджийска, Анна Николова като координатор и г-н Кремен Александров.
Целта на тренинга е да се повиши нивото на информираност за вредата от тютюнопушенето и изграждане на негативно отношение към него, провокиране на поведенчески реакции в младите хора. Снимки...

 

 

 

 

Ученически обмен с гр. Оберкирх, Германия

 

Група ученици от 9-ти и 10-ти клас на СОУПНЕ "Фридрих Шилер" заедно с учителите по немски език Раиса Петкова и Юлияна Иванова взеха участие в учебен лагер  по програма за обмен на ученици с Реалшуле -Оберкирх, Германия. Лагерът се проведе  от 15.09.2013 до 22.09.2013 в град Варна.
Гостите от Баден-Вюртемберг останаха очаровани от красотата на природата и на морската ни столица. Учениците разполагаха с много добри условия за провеждане на занятия и приятна обстановка за отдих. Интересни за немските ученици бяха запознаването с кирилицата и с някои основни групи от българската лексика: числа, хранителни продукти, облекло и др. Възхищение и приятни емоции предизвика вечерта на българските народни танци, когато всички се хванаха на кръшно българско хоро. Работата по групи върху немски поговорки  и техните  български съответствия обогати езиковите познания и усет на учениците. Заниманията с приложно изкуство на плажа под ръководството на г-жа Балдус разкриха творческите заложби на децата.
Прекрасният концерт, изнесен от Адриана, Габриела и Кристина от 10а клас, подготвени специално от г-жа Албена Анчева, остана като вълнуващ спомен за  България, морето и приятелството, родено в последните дни на лятото.

 

 

 

 

 

 

Ден на поезията и музиката

 

 

На 1.Х.2013 год. под формата на музикално-поетичен уъркшоп ученици от 8, 10 и 11 клас, с помощта на преподавателите си госпожа В. Станкулова и госпожа А. Анчева, отбелязаха  Деня на поезията и музиката - две изкуства, които често „живеят” заедно. Музиката и поезията са взаимно свързани и за тях винаги е необходимо вдъхновение. Понякога един прекрасен стих се ражда на фона на красива музика, а музиката е поезия без думи… Тържеството завърши с емоционалните думи на господин Иванов, директор на СОУПНЕ. Той насърчи учениците да мечтаят, да творят и винаги да носят в сърцата си любовта и добротата.
  Във фоайето на СОУПНЕ „ Фридрих Шилер”- гр. Русе госпожа А. Анчева бе изложила  тетрадки, реферати и проекти на ученици от шести до девети клас, изготвени в часовете по музика. Величието на изкуството се проявява най-ясно в музиката - възвисяваща и облагородяваща всичко, което се поддава на изразяване чрез нея.


 

 

 

 

 
Родителите на учениците от 2 "а" клас, с  класен ръководител Рубина Маринова, обновиха и стая 36

       

 

 

След ремонта на класна стая 6, родителите на учениците от 2 "а" клас, с  класен ръководител Рубина Маринова, обновиха и стая 36.Материалите бяха закупени  с любезната помощ на БНП-Париба, инициатор на кампанията " Да боядисаме класна стая". Трудът, който положиха служителите от Русенския офис -  Домашни кредити, бе безценен и безвъзмезден.
Този благороден жест доказва, че  обществото не е безразлично към Българското училище, защото са налице съпричастност, разбиране и съдействие от страна на родителите и институциите. Снимки...


Сърдечна благодарност и поклон за сторената добрина!

 

 

 

 

 

 

 

 

Седем ученици получиха сертификати от Кеймбридж

 

 

 

На 19. 09.2013 година в Медиотеката на СОУПНЕ бяха връчени тържествено сертификатите на 7 ученици от 11-ти клас (Тео Парашкевов – 11 в клас, Богомил Пейков - 11 в клас, Александър Пейков - 11 в клас, Илона Нейчева - 11 в клас, Преслава Славчева -11 в клас , Женя Илиева - 11 б клас и Богдан Мирчев - 11 в клас)  с предподавател Веселка Симеонова.
Сертификатите на Университета в Кеймбридж са международно признати и валидни за цял живот.
Учениците са не само гордост на своите родители, на своето училище, на своите преподаватели, но и са бъдещата гордост на България, защото тази година им предстои да се явят на С1 (Ниво за напреднали) и всички се надяваме да се справят все така успешно! Снимки...

 

 

 

 

 

 

2012/2013 учебна година

 

Яна Грудева в „Африка”:

Тепърва предстои най-екстремното

 

 

Бивша наша ученичка е водеща на шоуто "Африка - звездите сигурно са полудели". Инервюто с нея може да прочетете тук.

 

                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VII "А" – мигове от училищното ежедневие

 

 

На 07.06.2013 г. в Медиотеката  на СОУПНЕ „Фридрих Шилер” се проведе открит час на класа в  VII «А» клас съвместно с родители на тема : „Конфликти. Решаване на конфликти”. След анализ на анкета във връзка с видовете конфликти и начините за разрешаването им, ученици и родители взеха активно участие в решаване на казуси по проблема. Представен беше и албум с колажи от снимки на учениците, отразяващ различни моменти от училищното ежедневие и съвместни изяви. Снимки с колажите от албума може да разгледате тук - 1, 2.

                                                                                      
Кл.ръководител: В.Станкулова      
               

 

 

 

 

 

Театрален уъркшоп

 

 

На 30.05.2013 г.  гост на училището беше театралния драматург и режисьор Владимир Дановски, син на известния в близкото минало български режисьор Боян Дановски. Като потомък на български евреи, израстнал в Германия, Дановски пристигна в България за да представи пиесата си „Спасението”, която разказва история за спасяването на българските евреи през 1944г. Пиесата е поставена на театрална сцена в Берлин и Мюнхен, а авторът и е отличен с награда за толерантсност от фондация „Конрад Аденауер”. Под формата на театрален уъркшоп учениците от 10ти DSD клас се запознаха с пиесата му „Спасението”. Те подготвиха по групи и представиха на сцена част от пиесата, което им даде възможност да съпреживеят емоциите и чувствата на главните герои. Гост на мероприятието беше и Проф. Пенка Ангелова – преподавател па немска литература в ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и почетен Председател  и основател на Международно дружество „Елиас Канети”, Русе. Снимки 1, 2 , 3, 4.

 

 

 

 

 

 

„Шилер – полет на мисълта”

 

 

По случай 130 годишния юбилей на СОУПНЕ ученици от 10 DSD клас представиха филм „Шилер – полет на мисълта”. Целта на проекта беше да запознаят връстниците си с вечните ценности в трочеството на великия класик на немската литература Фридрих Шилер. Подготовката на филма продължи 6 месеца, през които учениците се запознаха с основни моменти от произведенията на Шилер. Под въздействието на посланията в тях и с помощта на професионалист в областта на алетрнативоното кино, те написаха сценарий, по който беше заснет филма. Проектът е финансиран по програма „Успех” към Министреството на образованиeто на Република България. Снимки 1, 2 , 3, 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шахматен турнир „Рим срещу Варварите“

 

На 5 юни, от 18 часа в двора на Дойче Шуле се проведе театрализираният шахматен турнир „Рим срещу Варварите“ . Това е един малък проект /част от Римски пазар - Сексагинта Приста/ и от мащабния проект „Аз, градът“ - втора част. С голямо желание 16 ученици от VIII в клас на нашето училище участваха, облечени като шахматни фигури и изпълняващи функциите на всяка една от тях. Нашият отбор ученици представляваше ”Римляните”. Те водиха на живо шахматна битка с “Варварите” – сборна група от екипа на Илия Деведжиев.
Играта се състоеше в следното: на една шахматна маса се разиграват ходовете от двама играчи - майстори на спорта, които биват съобщавани по микрофон, а подрастващите трябва да ги следват и отразяват на голямата шахматна дъска, нарисувана на самия асфалт. Един от най- активните в тази партия на великата шахматна игра беше доц. д-р Н. Ненов, директор на Русенския исторически музей, макар и само в ролята на организатор и ръководител на участващите.
Имаше много любопитни ученици и учители, развълнувани от хода на играта. И не без осование – в изключително оспорваната битка  “Римляните”, т. е. учениците от Дойче Шуле, Русе, разбиха с пълен мат отбора на “Варварите”. Снимки...

Ние сме ОТНОВО шампиони!

 

 

 

"Музей на социализма"

 

На 6 и 7 юни 2013 г. в СОУ с преподаване ма немски език "Фр. Шилер" учителят по история г-н Николай Чакъров уреди експозиция на тема "Музей на социализма". Бяха изложени 96 оригинални експонати от близкото минало. Виж още ...

 

 

 

По повод 24 май - Ден на слявянската писменост и култура в Историческия музей в гр. София се проведе традиционният прием на президента на Република България Росен Плевнелиев за изявени учители и заслужили дейци на културата. Като представител на СОУПНЕ "Фридрих Шилер" на приема присъства г-жа Пепа Балкова, помощник-директор по учебната дейност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Патиланско царство"

 

 

На 7 май 2013 театрално студио "Патиланско царство" към Дойче шуле, което работи по проект "Успех" на МОМН, изнесе представление в чест на 130 години немско образование в Русе. Постановката "Разбойници" на Шилер бе препрочетена в леко комична светлина по желание на малките актьори от VІІ г клас. Сценарият е дело на г-жа Цветелина Цветанова, декорите и сценографията - на г-жа Донка Варамезова. Всички любители актьори дейно се включиха в подготовката на сцената, подпомогнати и от клуб "Живопис". Ученическата трупа и ръководството на СОУПНЕ "Фр. Шилер" изказват огромната си благодарност на Държавна опера - Русе за предоставените костюми и перуки. Без сърдечната подкрепа на операта спектакълът не би бил възможен. Снимки 1, 2, 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

Кръгла маса на тема "Германия в българското образование"

 

На 29.04.2013 г. в Медотеката на СОУПНЕ се проведе кръгла маса на тема: "Германия в българското образование". Форумът бе открит от г-н Пламен Иванов, директор на СОУПНЕ, а с научни съобщения участваха: доц. Петър Сигалов и доц. Борислав Ангелов от Русенски университет "А. Кънчев"; Николай Чакъров (СОУПНЕ), Пепа Балкова (СОУПНЕ), д-р Марияна Георгиева (СОУПНЕ), д-р Наталия Иванова (СОУПНЕ), доц. д-р Добрил Христов, д-р Мартин Иванов, председател на Международно дружество "Елиас Канети", Толя Чорбаджиева и Таня Иванова от Държавен архив, Русе, и Мариана Димитрова от Регионален исторически музей, Русе. Водещ бе доц. д-р Николай Ненов.

 

 

 

Идеалната държава - мит или реалност

 

В рамките на дейностите по юбилей "130 г. Немско училище в гр. Русе" на 26.04.2013 г. учителите Сияна Мандажиева и Николай Чакъров проведоха с учениците от X "а" клас открит урок на тема: "Идеалната държава - мит или реалност". Учениците дебатираха на български и немски език плюсовете и минусите на различните форми на държавно устойство пред комисия в състав: Теменуга Даневска, Петя Великова и Юлияна Митева.

 

 

 

Родината и чужбината в литературата и социокултурния контекст 

 

 

На 27.04. 2013г в РУ "Ангел Кънчев" се състоя национална научна конференция "Родината и чужбината в литературата и социокултурния контекст", посветена на 130 години от началото на немското образование в Русе. Конференцията е организирана от клуб "С болка по изчезващата родина" по програма УСПЕХ. В нея участваха ученици и учители от различни училища, университетски преподаватели, журналисти, специалисти от Държавен архив и историческия музей.
 Скъпи гости на конференцията бяха проф. д.ф.н. Валери Стефанов от СУ " Св. Климент Охридски", г-жа Марияна Бакаржиева, председател на Асоциацията на учителите по БЕЛ, Райна Манджукова, автор и водещ на предаването "Облаче ле бяло", г-жа Елена Филипова, главен експерт по БЕЛ в РИО на МОНМ. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безопасност на пешеходците

 

 

 

 

Във връзка с обявената от Организацията на Обединените нации Втора международна седмица за пътна безопасност 06-12.05.2013 година, в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" се проведе кампания на тема "Безопасност на пешеходците". Освен уроците и практическото им приложение,  учениците  в начален етап 1-4 клас, предстaвиха свои рисунки на тема "Безопасност на пешеходците", като изказваме благодарност на г-жа Галина Панова за оказаното съдействие. Проведоха се  срещи с родители на тема "Безопасно придвижване по улиците на пешеходците".

 

 

 

 

 

 

 

 

Spelling Bee

 

 

Румен Стефанов Димитров от 7 б клас победи на регионалния кръг от Третото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе в Русе. Състезанието се проведе на 20 април 2013 г., събота от 11 часа.
Тази година имаше нововъведения в регламента на състезанието, а именно проведоха се два кръга вместо един. В първия кръг се състезаваха участниците, класирани на второ място от училищните състезания. От нашето училище това беше Амар-Борис Мохамад Хасна от 7 б клас. Той се справи чудесно, игнорира напрежението и стигна до края на състезанието. След като свършиха думите от списъка, журито започна да задава думи, които не бяха в предварителния списък за подготовка, какъвто е и регламента на състезанието. Амар-Борис стигна до трето място като само думата eclipse го лиши от шанса да се състезава на националния кръг в София.
Във втория кръг се състезаваха победителите от училищните състезания като нашия състезател, Румен Стефанов Димитров от 7 б клас, се състезаваше под номер1. Въпреки, че  трябваше да отговаря първи във всеки рунд, Румен се представи достойно и отговори на всички трудни думи, които му се паднаха. Честито на победителя!!!
Регионалният кръг, който се проведе в Русе, излъчи общо трима участници, които ще се състезават със най-добрите 30 ученици от страната за титлата национален Spelling Bee шампион на България. Това са Румен, София Енчева (Русе) и Радина Караиванова (Свищов) победител от първия кръг.   
Състезанието ще се проведе на 11 май в хотел "Хилтън" в София. Думите по които ще се състезават на националния кръг в София можете да намерите тук. По тях ще се проведат и училищните състезания в нашето училище, които провежда Клуб "Лингвистика" за 5 и за 7 клас в края на учебната година на които ще има и награди. Всички са поканени да участват!

 

 

 

 

Да преподаваме граматиката интерактивно

 

 

От месец октомври 2012 г. Преподавателите по английски език в училището са част от проекта на издателство Oxford Press – Oxford Professional Development. В рамките на дейностите на проекта на 23 април тази година в училището се проведе семинар с лектор Ерика Осват, която е специализиран обучител на английското издателство по настоящия проект. Нашето училище като домакин на семинара прие  гости от много русенски образователни институции. Темата на семинара беше „Да преподаваме граматиката интерактивно”.В семинара взеха участие всички преподаватели по английски език от училището. Училището продължава да работи с методология на английското издателство и по дейностите на проекта и е единственото училище в град Русе, което работи по този проект за развитие на качествено обучение по английски език. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 19 и 20 април тази година в нашето училище се проведе за втори пореден път изпит за придобиване на международен езиков сертификат за владеене на английски език на университета Кеймбридж CAE. Възпитаници на училището от 11 и 12 клас се подготвяха от месец октомври 2012 г. за явяване на изпита. Подготовката се проведе от старши преподавателката по английкси език Даниела Симеонова в училището и е безплатна за учениците. Предстои и провеждане на изпит за първи езиков сертификат за владеене на английски език на университета Кеймбридж FCE на 11 май отново в училището. Подготовката се провежда от старши преподавателката по английски език Веселка Симеонова с ученици от 10 клас.За бъдещата учебна година училището ще продължи да предлага на възпитаниците си безплатна подготовка за изпитите на университета Кеймбридж и провеждане на самия изпит в училището, което е едно неуспоримо предимство за кандидатите като се намаляват разходите за пътуване и настаняване в друг град, както и придобиването на сертификата ги прави конкуретни в тяхната бъдеща личностна реализация. Снимки 1, 2.

 

 

 

 

 

 

 

„Моят зелен град”

 

 

 

Учениците от петите класове представиха своите идеи за опазването на природата като изработиха проект „Моят зелен град”. Денят на Земята е специален ден за всички нас. Всяка прекарана минута на Земята, на нас и на всички същества, ни дава правото да я наречем наш дом. Нека заедно да се погрижим за Земята като я направим по-красива и чиста! Снимки 1, 2, 3, 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

Изложба по случай Деня на Земята

 

 

По повод 22 април - Деня на Земята, учениците от прогимназиалния етап на обучение при СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - гр.Русе, се включиха в инициативата „Една мечта за един по-хубав свят”, като на 19.04.2013 г.  в медиотеката на училището  се откри изложба ,,Аранжирани  цветя”. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Походът на книгите

 

 

По повод на Международния ден на детската книга - 2 април и авторското право - 23 април учениците от втори, трети и четвърти клас се включиха в кампанията наречена „Походът на книгите”. Третокласници, петокласници и шестокласници четоха и гласуваха в националния конкурс „Бисерче вълшебно”. Някои ученици получиха грамоти за участието си в конкурса. Второкласниците, третокласниците и учениците от 4 б клас подеха инициативата „Подари нова книга на училищната библиотека”. Те събраха общо 178 лв. и с тях бяха закупени от библиотекарката г-жа Т. Даневска нови детски книги. В продължение на две седмици се проведоха учебни часове в медиотеката на СОУПНЕ „Фридрих Шилер”. Децата видяха и четоха с удоволствие от новозакупените (с техни пари) книги. Снимки 1, 2.

 

Да изчистим България за един ден

Ученическият съвет и много доброволци от 9 и 10 клас на СОУПНЕ се включиха в инициативата "Да изчистим България за един ден”, подета от bTV. Всички участници в кампанията чистиха в района около крайбрежната алея и улицата в близост до Транспортна болница.
След усърдната работа на всички бяха събрани над 10 чувала с боклуци.
Благодарности на тези, които отделиха време, за да направят Русе по-чист и приветлив град! ФОТО

 

 

 

СОУПНЕ участва в състезанието Spelling Bee

 

 

РУМЕН СТЕФАНОВ ДИМИТРОВ се класира на първо място в училищния кръг на Третото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 23.03.2013в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" град Русе. РУМЕН спелува правилно думата accent  и победи АМАР-БОРИС МОХАМАД ХАСНА, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 20 април в Русе. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 11 май в хотел Хилтън в София.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Над 5500 ученици на възраст от 9 до 14 години се състезаваха в 236 училища в страната през седмицата от 18 до 23 март 2013 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител  в миналогодишното състезание е  дванадесетгодишният Румен  Стефанов Димитров от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, гр. Русе.  

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” в партньорство с Корпус на мира на САЩ в България. То се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” и под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и Посолството на САЩ. Снимки...

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook/ Bulgarian National English Spelling Bee.

 

 

 

 

Водата е живот

 

Под това мото премина кампанията в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" посветена на 22 март - Деня на водата. Учениците от VII и IX класове се включиха активно, изработвайки макети и презентации по темата.

 

 

 

На 3-март 2013 г. учениците от 6а, 6б, 6г, 8а и 10а класове под ръководството на Гергана Кръстева, Емилия Георгиева и Милка Митева тържествено отбелязаха oсвобождението на България в град Плевен. Снимки...

 

 

 

Изява на клуб “Любители на природата 1“ посветена на 130 годишнината на Дойчешуле

ТАКА ПРИРОДАТА СМЪЛЧАНА
И АЗ ПРЕГЪРНАХ УПОЕН,
ДОКЛЕ УСЕТИХ, ЧЕ ЗАХВАНА
ДА ДИША ЗАЕДНО С МЕН.

ТЯ, НЯМАТА, НАМЕРИ СЛОВО
И В ПОРИВА МИ БЕ СЕСТРА,
ЦЕЛУНА МЕ С ВЪЗТОРГ ЛЮБОВЕН,
СЪРДЕЧНИЯ МИ ЗОВ РАЗБРА.

И ОЖИВЯХА МИГНОВЕНО
ДЪРВЕТА, ХРАСТИ И ЦВЕТЯ,
ЗАПЯ ПОТОЧЕТО ЗА МЕНЕ,
ЗАШЕПНА МИ ДОРИ ТВЪРДТА....

 

                          ШИЛЕР

Със стиховете на Шилер започна представителната изява на клуб „Любители на природата 1“, посветена на 130 години Дойче шуле, гр. Русе. Учениците продължават традициите на немското училище, което след 1930 г. предлага за своите ученици екскурзии из България за опознаване на нейните забележителности, както и гребни походи с лодки по р. Дунав, а ежеседмично – всяка сряда игри в днешния парк на Младежта. С презентацията „Поломие – непокътнато и уникално“ и изготвената брошура за долината на Ломовете се убеждаваме с колко много положителна енергия зареждат часовете, които се отделят за опознаване на Поломието. Учениците са  част от красотата на българската природа, не изхвърлят нито един отпадък, задружни са, етични помежду си, опознават се по-добре.
Отлично се представиха Моника (6 в клас), Хрисияна (6 г клас) и Тодор (6 в клас) в решаването на теста за Природeн парк „Русенски Лом“ и получиха награди от Дирекция на Природен парк "Русенски Лом". Всички членове от клуба участваха в друго състезание и също показаха своите добри знания за защитената територия и също получиха награди. В отговор на това клубът ще вземе участие в почистването на природните паркове.
Гостите останаха приятно изненадани от изложбата, изготвена с природни материали. Всичко това доказва, че знанията зa живота идват лесно и разбираемо чрез най-добрия и естествен учител – Природата.Снимки 1, 2, 3, 4.

 

 

 

 

По случай 70 години от спасяването на българските евреи учениците от VI "б" клас изработиха постери.

 

 

 

 

 

По случай националния празник на Република България - 3 март, на 28 февруари 2013 г. с ученици от 6. клас се проведе викторина, която бе спечелена от III отбор: Диляна Христова, Хрисияна Маринова и Виктор Станев. Снимки ...

 

 

 

 

 

 

 

На 05.02.2013 г./почти като традиция за трети път/ в аулата на училището се проведе Fasching /Карнавал/. Организатори бяха участниците в Клуб „Типично немски традиции и обичаи” по проект УСПЕХ с ръководител г-жа Е. Касабова. Учениците представиха типични карнавални песни и стихотворения, разказаха историята на карнавала, а учениците от 8б клас, които изпълниха немски хит, поддържаха настроението на публиката. На проведения конкурс за най- интересен карнавален костюм награди взеха:
    1 място - Габриела Гатева, 5в клас - „Вещица”
    2 място - Георги Линджев, 5а клас - „Пожарникар”
                                               3 място - Катрин Андонова и Ваяна Петкова, 5а клас - „Сестрите-феи на Доброто и Злото”
Накрая публиката опита типично немски карнавални сладки. Гости на проявата бяха помощник-директорките г-жа Ст. Тодорова, г-жа П. Балкова, г-жа О. Георгиева, г-жа И. Иванова и родители на участващите ученици. Снимки...

 

 

 

Урок по история, проведен с ученици от СОУПНЕ - Русе от Николай Чакъров, впечатли руски специалисти и е публикуван на страниците на престижното руското списание "Обществени науки" - № 3, 2012 г. Виж статията...

   

   

На 21.12.2012 г. децата от 1 а клас изпратиха последния учебен ден за 2012 година с много настроение и радостни лица и посрещнаха своята ПЪРВА коледна ваканция. На щастливото събитие присъства директорът на училището г-н Пламен Иванов, който поздрави малките възпитаници на Дойче шуле за Коледните и Новогодишни празници, и им пожела много здраве и ученолюбие. Снимки...

 

 

 

Коледен концерт на СОУПНЕ
На 21.ХII.2012 година в Огледална зала се проведе Коледно матине-дневна забава с много коледнипесни, коледни сладки, вяра, любов и топлота... Участие взеха ученици от шести, седми, осми, девети и десети класове, госпожа Донка Варамезова и госпожа Албена Анчева. Песните напомниха на присъстващите за важните неща в живота – топлотата на дома, обичта между хората, надеждите за бъдещето. Коледни сладки изпълниха залата с аромат на празник и послания за щастие и доброта.
Скъпи гости бяха директорът на училището господин Пламен Иванов, заместник – директорите госпожа Стоянка Тодорова, госпожа Искра Иванова и госпожа Олга Георгиева, много учители, родители и приятели.
Топлите думи на господин Иванов за благодарност и признателност към ученици, учители и родители естествено се вписаха в коледната атмосфера на празника и донесоха удовлетворение на всички, които сътвориха коледната магия!

 

 

 

 

 

 

   От 11.12. до 20.12 в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" се проведен Коледен базар, организиран от Ученическия съвет. На пазара за пореден път бяха изработени коледни картички, бижута, играчки и украса от всички деца в училището.  След приключване на базара беше организиран конкурс "Най-добре украсена стая" и бяха раздадени награди - лакомства на победителите на първо, второ и трето място. Всяка от най-красиво украсените стаи получи и грамота.  Малките деца бяха приятно изненадани с коледни чорапчета и лакомства, които получиха за своите усилия. За поредна година базарът беше насочен и към децата, които имат нужда да им се помогне. Тази година три деца от нашето училище получиха като подаръци топли якета, шапки, ръкавички и обувки. Тази прекрасна идея ще продължи и догодина. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

   На 19.12.2012 г. малките първокласници от Iа, Iб и Iе клас с класни ръководители Рубина Маринова, Мариела Тодорова и Станислав Рахнев бяха на коледно парти в "Киното". Празникът бе изпъстрен от танци, весели игри и изненади. Усмивките не слязоха от лицата на децата. За осъществяването на празника помогнаха родителите на учениците, които се погрижиха за превоза в мразовития и с обилен снеговалеж ден, а това доказва, че синхронът между всички ни е налице. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 19.12.2012 г. учениците от VIб клас с класен ръководител Катя Паскалева посрещнаха най-желаният за това време на годината гост - Дядо Коледа. Децата бяха развълнувани и обхванати от весело предколедно очакване. Шастливи усмивки грейнаха по лицата им, когато получиха своите подаръци. По стара българска традиция те разчупиха коледната пита с късмети. Поздравиха добрия старец с българска коледарска песен. Заедно изпратиха своето послание към всички хора за една мирна, здрава и шастлива Нова година. Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ученици от Дойче шуле на среща със сп. "Страница"


   През ноември списанието за съвременна литература "Страница", което излиза с подкрепата на издателства "Жанет 45", "Колибри" и "Сиела" направи представяне на своята дейност във фоайето на РБ "Л. Каравелов". Ученици от XII а клас, заедно с г-жа Цветелина Цветанова, присъстваха на събитието. Дарение - периодика на списанието, бе направено на най-добрите гимназии в Русе от главния редактор Младен Влашки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Във връзка с учебния материал по история учениците от 8 клас изработиха макети на средновековни замъци.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учениците от 4 а клас с класен ръководител Пламенна Токаджиева посетиха ЦДГ "Детелина". Те подариха на децата от детската градина коледни картички, изработени от тях. Учениците се бяха подготвили със сценка на немски език, коледни песни и стихотворения, с които зарадваха малките палавници по случай предстоящия празник Рождество Христово.

 

 

 

 

Учителският отбор по футбол на Дойче шуле завоюва първо място на турнирът за преподаватели организиран от Община Русе.
Отборът шампион бе в състав:

 1. Бисер Мандажиев;
 2. Венцислав Колев;
 3. Георги Георгиев;
 4. Станислав Рахнев;
 5. Веселин Досев.

Честито!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 07.12.2012 г. учениците от ІV "б" клас  с класен ръководител - г-жа Красимира Стойнова, отново посетиха своите приятели от ЦДГ "Здравец"- Русе, за да ги поздравят за Коледа. Поднесоха им собственоръчно изработени картички. На сцената в детската градина четвъртокласниците представиха драматизация на приказката "Червената шапчица" на немски език и изпълниха стихове за Коледа.
                                                    

 

 

ПРОЕКТ „С БОЛКА ПО ИЗЧЕЗВАЩАТА РОДИНА“ - ОПИТ ЗА ИНТЕРАКТИВНА РЕФЛЕКСИЯ НА ПАИСИЕВАТА ИСТОРИЯ В УЧИЛИЩЕ

Настоящият доклад представя „С болка по изчезващата родина” – извънкласен училищен проект за гражданска активност по отношение на националните ценности, посветен на 250 години от създаване на „История славянобългарска”. Инициативата се осъществява от ученици и учители от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, Русе, в сътрудничество с програма „Успех” на МОМН. Докладът представя търсенето на адекватен неформален подход на четене на Паисиевия текст в училище. Проектът е опит за активиране на Паисиевия комуникативен модел в съвременни условия. Той е реакция на разколебания ценностен смисъл на родината. Докладът описва дейностите по проекта. ТВ

 

 

 

 

Конкурс - "Бъди активен, защити реките"

 

Учениците от клуб „Любители на природата“ от Дойче шуле гр. Русе  участваха в традиционния международен конкурс, посветен на река Дунав на 29.06.2012 г. Конкурсът се проведе под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и Институт по Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа (GWP CEE). Участниците в клуба потърсиха вдъхновение в заобикалящата ги околна среда,  оцениха какво означава тя за тях и  създадаха произведения, вдъхновени от природата, културното наследство и разнообразните форми на човешките дейности в басейна на реката. Развълнува ги темата за сложните взаимоотношения в Дунавския басейн, който е дом както на своите обитатели – риби, птици, насекоми, бозайници, така и на нас – хората. Конкурсът се проведе на два етапа – национален и международен на тема "Бъди активен, защити реките". Нашият клуб се включи активно в националния етап и използвайки материали, събрани по брега на реката, изработи уникални творби. Цветните  им снимки бяха изпратени за конкурса.
На 21.11.2012 г. Клуб“ Любители на природата“ получи грамота и благодарност за участие, което е морална и емоционална подкрепа за дейността ни и в бъдеще!

 

 

Рождението на Шилер отбелязано в XI б клас

 

 

   На 9.11.2012 г.се честваха 253 години от рождението на патрона на училището Фридрих Шилер. Учениците от 11 б клас под ръководството на преподавателката им по немски език г-жа Евгения Касабова бяха подготвили малко представление по случай деня на големия немски поет и драматург. Гергана Тодорова и Жанет Жейнова изготвиха презентация за живота му, а Синтия Маркова, Стефан Маринов, Магдалена Пенева, Глория Цветкова и Вероника Желева рецитираха баладата "Der Handschuh". На събитието, което се проведе в медиотеката, присъстваха учениците от 11 а клас, г-жа Балкова и двете им преподавателки по немски език г-жа Яхя и г-жа Рангелова. Госпожа Балкова поздрави участниците и изрази своето задоволство, че сме отбелязали рожденния ден на патрона и пожела успехи и гражданска позиция през годината. Снимки...

 

 

 

Викторина за Шилер

 

   На 9.11.2012 година в Медиотеката на СОУПНЕ "Фридрих Шилер" се проведе викторина с учениците от 8 а и 8 в класове, посветена на живота и творчеството на патрона на училището Фридрих Шилер. Учениците, разделени на два отбора, отговаряха на въпроси по темата. Осмокласниците бяха подготвили презентация за основни моменти от житейския път на Шилер. Викторината завърши с игра - Quiz, в която участва и публиката.

   За доброто си представяне отборите получиха награди.

   Гости на тържеството бяха преподавателите по немски език - Ана Цветкова, Славена Шайкова, Юлияна Иванова и помощник-директор Пепа Балкова. Снимки...

 

 

 

 

 

Клуб "С болка по изчезващата родина" на международна конференция

под патронажа на Виценрезидента


     На 2-3 ноември 2012 година в ПУ "Паисий Хилендарски", по повод 250 години от написването на "История славянобългарска", се проведе международна конференция. Участваха над 30 университета от Европа и три езикови гимназии от страната. Патрон на конференцията бе Вицепрезидентът Маргарита Попова. Ректорът на Пловдивския университет нарече конференцията "малък конгрес", заради огромното българско и международно участие. На 2 ноември от 13.00 започнаха заседания по сесии.  Дойче шуле участва с проект "С болка по изчезващата родина". Представянето на училищния проект за гражданска активност бе към секция "Съвременното образование и Паисий", където участваха проф. Адрияна Дамянова /СУ, доц. Соня Райчева /ПУ/,проф. Мария Герджикова и много още хабилитирани лица. Проектът се посрещна с огромен интерес. Първо Марияна Георгиева запозна колегите с идеята и програмата на проекта, после Цветелина Цветанова говори за етапите, сътрудниците, резултатите. С презентация бяха онагледени стъпките. В дискусионната част доц. Райчева каза,че работата на клуба в търсене на съвременна интерактивна версия на история на българите, способна да пробуди гражданско общество, надминава всички опити да се отрази годишнината на Паисий, както и че такова нещо в училище не е правено. Представителят на пловдивския ротари Зонта - клуб и бивш зам-министър на образованието Кирчо Атанасов обяви,че техен проект  "Народните будители и аз" вече става национален. Вицепрезидентът М. Попова поема с готовност и този патронаж, а клуб "С болка по изчезващата Родина " може да е първият партньор извън област Пловдив на този проект. Визитки и брошури на проекта на Дойче шуле бяха връчени на Вицепрезидента на България. Конференцията бе отразена от много медии. Презентация... Снимки...

 

 

 

 

Партньорство между Реалшуле Оберкирх и

СОУПНЕ „Фридрих Шилер”

 

 

   През октомври, за трети път български ученици и учители прекараха осем дни в град Оберкирх, провинция Баден-Вюртемберг, Германия. Всички 19 участници от деветите класове, както и придружаващите ги преподавателки г-жа Юлияна Иванова и г-жа Раиса Петкова отседнаха в приемни семейства. Програмата беше професионална и образователна. Групата посети компанията за търговия на дребно ЕДЕКА – Югозапад в град Офенбург, където учениците бяха информирани за шансовете си в областта на обучението и професиите, които веригата предлага, разгледаха огромния склад на централата и обядваха в стола. Един цял ден младежите прекараха в Европапарк Руст. Там също ги информираха за професионалните възможности в областта на туризма в  увеселителния парк, лично от референта на Роланд Мак (съдружник и управител на Европапарк). Групата беше и сърдечно посрещната от кмета на град Оберкирх Матиас Браун. Той се зарадва на готовността на учениците „да се преминат границите” и интензивно да  изучават немски език и  отправи следния апел към младите хора: „ Вие сте майсторите на бъдещето. Европа е ценна, така че вие трябва да се погрижите за нея.” Господин Браун представи собствената си администрация и отговори на безбройните въпроси поставени от учениците. За да опознаят по-добре Оберкирх, българските гости направиха рали из града и поход до руините на замъка Шауенбург. А изпълненото с очакване посещение в Европапарк се осъществи благодарение на члена на парламента на Баден-Вюртемберг г-н Вили Щехеле. Той посети учениците и в Реалшуле Оберкирх и беше впечатлен от езиковите им познания. Участници, родители- домакини и учители прекараха приятна прощална вечер, на която българите представиха своя роден град Русе, а домакините от Оберкирх предложиха филмирана репродукция на пребиваването на групата.
   Партньорството между Реалшуле Оберкирх и СОУПНЕ „Фридрих Шилер” възникна през 2009 година, когато тогавашният председател на комисията по европейски въпроси и финансов министър на немската провинция Баден-Вюртемберг г-н Вили Щехеле беше на заседание в Русе заедно с някогашния български вицепремиер инж. д-р Меглена Плугчиева. Посещението в Русе даде възможност на г-н Щехеле да се запознае с Дойче Шуле и да ги покани в немската провинция Баден-Вюртемберг.
През късното лято на 2011г. последва съвместен лагер между двете партньорски училища на Черно море. Художествените и лирически произведения на младите творци бяха събрани в книга под името „Unsichtbare Brücken spannen von dir zu mir“. През  2013 година предстои отново съвместен лагер на българското черноморие. Успешното партньорство Русе – Оберкирх продължава. Снимки...

 

Международен ден на музиката

 На 1.Х.2012 год. във фоайето на СОУПНЕ „ Фридрих Шилер”- гр. Русе бе представена изложба по случай Международния ден на музиката.  Изложените тетрадки, реферати и проекти на ученици от шести до девети клас доказаха високата култура на нашите възпитаници. Много родители и учители останаха силно впечатлени от изучения материал, от вдъхновението и фантазията на децата! Доказахме, че в Дойче шуле има не само много добри певци, хорове и вокални групи, но и задълбочено изучаваме музикалните епохи, стилове, форми, анализираме произведения, запознаваме се с живота на различни композитори, изпълнители и групи. Видимо бе, че Музиката е един от любимите предмети на учениците.Европейски ден на езиците в
СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“

 

     Европейският ден на езиците се осъществява благодарение на една инициатива на Европейския съвет. Цел на този ден са дейности, които да допринесат за оценяването на всички езици и култури, хората да осъзнаят предимствата на езиковите познания, да се насърчи индивидуалното владеене на повече езици и да се мотивират хората в Европа да изучават езици през целия си живот. От 2001г. този ден се празнува винаги на 26 септември.
     В сряда 26.09.2012г. в медиотеката на СОУПНЕ „Фридрих Шилер“ се проведе програма  послучай европейския ден на езиците. Учениците от първа група на 11 LK отбелязаха този ден в присъствието на г-н Иванов, г-жа Балкова, г-жа Яхя, учениците от 10 LK и техните преподаватели по немски език. През първата част на програмата се представиха историята на езиците и деня, а също и целите с които е създаден. Проведе се игра, чрез която се провериха знанията на публиката за различните страни и техните знамена. Програмата завърши с една сценка, която нагледно показа, го какво води незнанието на чужди езици.
     Втора група от 11 LK също оказа своя принос, като посети учениците от 4 клас. Първо обучаващите се в LK описваха понятия на немски език и малките ги отгатваха. След това бяха изпълнени песни на различни езици и една малка пиеска.
Най-накрая директорът, г-н Пламен Иванов, поздрави всички ученици и проведе с тях кратка дискусия за важността на езиците в живота на хората. Снимки...

 

 

 

 

 

2011/2012 учебна година

 

 

В сряда, 27.06.2012 г. в медиотеката на СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - Русе тържествено бяха връчени свидетелства на учениците от клуб "История, памет и интерактивна действителност" за участието им в доброволческата програма "Приятели на архивите" на Държавен архив - Русе. Четиридесет и пет ученици от гимназията под ръководството на г-жа Тончева и г-жа Николова се включиха в изпълнението на трудоемката задача за изготвяне на инвентарни описи. Чрез тяхната помощ ще се реализира по-бързото публикуване на инвентарни описи на страницата на Агенцията. Гост на тържеството бе г-н Йордан Борисов, началник на Държавен архив - Русе, който поздрави учениците за отлично свършената работа, лично им връчи свидетелства за активно участие в програмата и благодарствено писмо до директора на училището г-н Пламен Иванов. Фото ...

 

 

 На 27.06.2012 г. в медиотеката на СОУПНЕ "Фридих Шилер" - Русе бяха връчени Сертификатите на успешно издържалите ученици изпита на университета Кеймбридж - ниво напреднали (C1). За пръв път през учебната 2011/2012 година в Дойче Шуле се осъществи подготовката и провеждането на изпита за придобиване на този езиков сертификат. Той е международно признат, важи при кандидатстване за университети в цял свят и за работа, валиден е за цял живот. Подготовката на успешно явилите се 15 ученици, възпитаници само на нашето училище, бе осъществена от г-жа Веселка Симеонова и г-жа Даниела Симеонова. Партньори в проведените изпити през месец април 2012 г. бяха преподавателите от изпитващият център AVO BELL София. Връчването на сертификата бе от г-н Пламен Иванов, директор на училището. Вярваме, че и занапред възпитаниците на Дойче Шуле ще показват същите резултати. Снимки...

 

 

 

 

   В медиотеката на Дойче шуле - Русе на 25.06.2012 г. осмокласниците се събраха да получат своите свидетелства за завършено основно образование. Учениците се забавляваха с кратка програма. Самите те бяха подготвили презентация, която ги върна назад във времето. Радостта им от завършването бе споделена от техните учителки от начален курс, настоящи преподаватели и ръководството на училището. Директорът г-н Пламен Иванов връчи лично дипломата на всеки ученик. Снимки...

 

 

 

 

ОСМОКЛАСНИЦИТЕ ОТ ДОЙЧЕ ШУЛЕ ПРАВЯТ СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПУБЛИЧНА РЕЧ НА ТЕМА „ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ”

 

   Здравословният начин на живот е изключително важен, а постигането му не е трудно. Необходимо е той да се изгради още от ранна детска възраст, защото с напредването на годините човек все по-трудно може да промени навиците си. Ето защо на 14 юни 2012 г. осмокласниците от Дойче шуле – гр. Русе организираха състезание по публична реч на тема: „Здравословно хранене”. То  се проведе във връзка със  здравно-образователни мероприятия в рамките на програма СИНДИ, детска компонента „Здрави деца в здрави семейства” в СОУПНЕ”Фридрих Шилер” - гр. Русе.
   Специални гости на събитието бяха  Димитър Райнов - началник  на РИО на МОМН – Русе, Пламен Иванов - директор на СОУПНЕ „Фр.Шлер” – Русе, д-р Сиана Хаджийска - директор на дирекция  „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в Регионална здравна инспекция /РЗИ/ - Русе, Емил Парашкевов - председател на училищното настоятелство на СОУПНЕ „Фр.Шилер” – Русе. Сред публиката бяха преподаватели, помощник-директори, членове на ученическия    съвет, представители на различни обществени организации.
   Лично директорът на СОУПНЕ „Фридрих Шилер”- гр.Русе Пламен Иванов председателства петчленното жури. Отборите се състезаваха по двойки и представиха интересни и оригинални презентации по темата. Борбата между състезателите бе твърде оспорвана и  разликите в крайния резултат бяха минимални. Всички участници получиха грамоти за успешното си представяне в състезанието, а на победителите бяха раздадени материални награди, осигурени от училищното настоятелств. Снимки...

 

 

 

 

ПЪРВО МЯСТО ЗА ДОЙЧЕ ШУЛЕ НА НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА

ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ 2012г.

 

   На 09. 06. 2012 г. в град София се проведе националният кръг на състезанието „Лингвистично кенгуру“, в което взеха участие наши ученици. След оспорвана битка на училищния кръг до участие в национален бяха допуснати общо 14 ученици. От явилите се 9 участници класиран на първо място бе Димитър Илиев Дашев от 4-ти б клас, с класен ръководител Мариела Тодорова и учител по немски език Раиса Петкова. В състезанието се представиха много добре  и деца от 4-ти б и 4-ти в класове. Те бяха подготвяни от Елена Иванова и Раиса Петкова. Класирането на първо място в страната доказа за пореден път възможностите и амбициите на учениците от Дойче шуле – Русе и техните преподаватели.

 

 

 

 

Среден успех от държавни зрелостни изпити - майска сесия 2012 г.
СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - Русе

Български език

и литература

Немски език
Математика
Английски език
Философски цикъл
Биология и здравно образование
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Мн. добър
5,11
Мн. добър
4,89
Мн. добър
4,77
Мн. добър
4,87
Отличен
5,79
Отличен
5,50

  

Всички зрелостници на Дойче шуле от випуск 2012 са издържали успешно матурите. Честито!

С успеха от ДЗИ по Български език и литература сме на второ място в областта.

 

 

 

Учениците от ІІВ и ІІГ клас, с класни ръководители госпожа Петя Петрова и госпожа Теодора Иванова и възпитател господин Веселин Досев, завършиха успешно учебната година. Снимки... Клипче....

 

  Учениците от ІІІА клас с класен ръководител Пламенна Токаджиева отбелязаха с тържество успешното завършване на учебната година. Те се бяха подготвили със забавна викторина, сценка на немски език, много стихотворения, песни и танци. Голямата изненада за празника бе подготвена от техните родители. Те подариха на своите деца торта, под формата на разтворена книга с пожеланията винаги да бъдат знаещи, можещки и успяващи. Снимки...

 

 

 

 

   На 17 май 2012 година в Летния театър се проведе годишният концер на Дойче шуле. Почетен гост бе господин Сашо Щерев - началник на отдел "Младежки дейности и спорт" в Общината.

  Кметът Пламен Стоилов и областинят управител Стефко Бурджиев изпратиха цветя и поздравителни писма. Снимки...

 

 

На 15 май 2012 година учениците от 3 г клас с класен ръководител Петя Георгиева, които през учебната година изучаваха основните дисциплини по криминалистика, безопасност на движението и спазване на обществения ред в града, участваха в състезание, проведено от клуб Криминалист – детска полицейска академия при ОД МВР – Русе. Водещ беше господин Атанасов. Снимки...

 

 

Тръстика пази кайсии - в. Труд, 8 май 2012 г., статията е на ученици от Дойче шуле и германския град Гьопинген, работещи по проект "Околната среда гради мостове"

 

 

Новият Spelling Bee шампион на България за 2012 е Румен Стефанов Димитров от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, гр. Русе.

 

  На 12 май 2012 г.в град София, в конгресен център Рейнбоу Плаза от 11.00 часа се проведе финала на Националното  състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2012. Новият шампион на България се казва Румен и е ученик в VIб клас в СОУПНЕ «Фридрих Шилер» Русе
Тази година в състезанието са участвали над 200 училища и над 4500 ученици.Там най-добрите 20 състезатели от цялата страна премериха сили за първото място във второто национално състезание по правопис на английски език – Spelling Bee 2012.

   Състезанието имаше три етапа.
- Първи етап или местни състезания се проведе в училищата от 26 до 30 март 2012 г. с участието на ученици от всички регистрирани училища. Един представител от училище продължи в надпреварата.
- Втори етап, регионални състезания бяха проведени в едно училище в 10 региона на 28 април 2012 г. с участието на победителите от всяко училище от региона.
- Заключителната фаза, национален финал, беше проведена на 12 май 2012 в гр. София, с участието на 20-те победителя от регионалните финали и излъчи национален победител по правопис на английски език.
От Русенска област, в първия кръг на състезанието участваха следните училища освен Дойче шуле:

СОУЕЕ Св. Константин - Кирил  Философ

Русе

СОУ Васил Левски

Ветово

МГ Баба Тонка

Русе

 

   През вторият учебен срок на учебната 2011-2012 година в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" бяха създадени много клубове по програма "Успех". Един от създадените клубове се казва "Лингвистика" и се занимава главно с изучаване  на правописа на английските думи и увеличаване на словарния запас на учениците участващи в него. Една от дейностите на клуба е и подготовката за състезанието Spelling Bee.

Към репортажа по БНТ.

 

 Регионалният инспекторат по образование съвместно със СОУПНЕ „Фридрих Шилер” – Русе организира на 26 април 2012 г. обучение за учители по български език и литература.
Обучението се осъществи в два етапа:
1. Наблюдение на уроци в Х клас:
- ”История славянобългарска” – творческа история, структура, концепция” (нови знания);
- „Темата за историческата памет и родовото съзнание в Паисиевата творба - предисловията на творбата” (литературно упражнение)
преподавател: проф. Радослав Радев, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”
времетраене: 14.00 ч. - 15.30 ч.
място: Медиотека, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”
2. Методически анализ на наблюдаваните уроци. Параметри на оценяването.
лектор: проф. Радослав Радев, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”
начален час: 15.45 ч.
място: Медиотека, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”

Снимки...

 

 

 

 

 

ДЕН НА САМОУПРАВЛЕНИЕТО В ДОЙЧЕ ШУЛЕ   

 

На 24 април 2012 година Ученическият съвет и клуб "Познавам ли хората?", с ръководител госпожа Сияна Мандажиева, организираха Ден

на самоуправлението.

  Организацията беше следната:

Директор:                      Лилия Андреева от IXА клас

Помощник-директори:  Виктория Иванова от XIВ клас

                                      Стойчо СТойчев от XIБ клас

                                      Габриела Петрова от XIА клас

                                      Румина Кючукова от XIА клас

Ръководител КК:         Страхил Димитров от XА клас

Секретар:                     Симона Йонкова от XА клас

Гл. счетоводитгел:       Боряна Петрова от XIА клас

Касиер:                         Диана Тончева от IXА клас

Домакин:                      Мария Димова от XА клас

Библиотекар:                Феда Крумова от XIБ клас

  Денят започна с оперативка, в която се обсъдиха и разпределиха задълженията за деня. Учениците отговорно и с ентусиазъм подходиха към задълженията си.

  Работният ден приключи със заседание на Педагогическия съвет, на който представителите за Деня на самуправлението на ръководния състав и учителите споделиха впечатления от първия опит да управляват сами своето училище.

 

 

        

 

ПРОЛЕТЕН БАЛ В ДОЙЧЕ ШУЛЕ

  На 20 април 2012 година ученическият съвет и клуб "Познавам ли хората?", с ръководител госпожа Мандажиева, организираха Пролетен бал.

  Червени балони изпълниха физкултурния салон и пренесоха учениците от IX, X, XI и XII клас в бална атмосфера.

  Масите и пейките бяха аранжирани от учениците, а храната беше ръчно приготвена от тях.

  Във фееричната атмосфера учениците бяха облечение в красиви черни и червени тоалети.

  Балът премина под звуците на музика, специално подготвена от DJ-Цветослав от 10Б клас и водещите Стойчо и Феда от 11Б клас.

  Бяха поканени и гости - преподаватели. Снимки...

 

 

                                         

Съгласно плана на клуб „Любители на природата” се закупиха 5 броя дървета –платани. Със съдействието на училищното ръководство и дейното участие на членовете на клуба бяха засадени в училищния двор. Инициативата е документирана и предстои включването на снимков материал от изявата в бъдеща презентация. Снимки...

 

 

На 6 април 2012 година се проведе акция по почистване двора на училището. Снимки...

 

 

 

 

 

                                                      Победителите в конкурса за писано яйце са:

 

1 място Йоанна Славкова IIа клас

             Станимира Димитрова Iб клас

             Свилена Аджамова IIIа клас

             Мария Иванова IVб клас

             Веселина Влаева VIв клас

 

2 място Венелина Соколова Iд клас

             Теодор Атансов Iб клас

             Елеонора Ганчева IVб клас

             Ина-Франсиска Рохас-Калинова VIа клас

 

3 място Андрей Андреев Iа клас

             Мария Бенова Iа клас

             Андреа Дилянова IVб клас

             Гергана Григорова IIIб клас

 

Специална награда получават Веселин Великов Iг клас

                                                Ева Самсиева Iа клас

 

Снимки от награждаването...

 

 

 

По случай наближаващия Великден, бе организирана изложба на великденски яйца. Най-интересно украсените яйца ще бъдат наградени с грамоти.

 

 

 

   Учениците от петите класове, под ръководството на господин Николай Чакъров - учител по история и цивилизация, изработиха исторически книжки, посветени на бележити български владетели от епохата на Средновековието (VII - XIV век).   Снимки...

 

 

   Учениците от клуба  ”Познавам ли хората?” към програма „Успех” на МОН и ученици от УС на СОУПНЕ „Фридрих Шилер” с ръководител г-жа Сияна Мандаджиева донесоха усмивки в лицата на десетки хора, по случай настъпилата Баба Марта и прииждащата пролет. На 01.03 (четвъртък) и 02.03 (петък) учениците и ръководителката им посетиха съответно дом за деца без родителски грижи „Надежда” и дом за стари хора „Възраждане”. Собственоръчно изработени мартенички бяха закичени на ръцете на домуващите, с пожелания за дълголетие и здраве. Децата от дом „Надежда” бяха подготвили танци и забавляваха с рисунки и картички посетителите в деня на отворените врати. Пред възрастните хора, учениците представиха програма от песни и стихотворения, а след закичването с мартеници, поговориха с домуващите. И двете посещения, децата извършиха с много радост и вълнения. Учениците и ръководителката им са сигурни, че биха повторили.

Снимки...

 

 

С редица инициативи бе отбелязан Националният празник на Република България - 3 март, в СОУПНЕ “Фридрих Шилер”. Наред с традиционната изложба на книги, снимки, документи и картини, свързани с празника, тази година петокласниците, под ръководството на преподавателя по история- г-н Николай Чакъров, направиха презентация и изработиха табла, отразяващи събития, които имат връзка  с бележитата дата. Снимки...

 

 

 

 

 

 

По случай Националния празник на Република България- 3-ти март, учениците от IV “А” клас, с класен ръководител Рубина Маринова, представиха вълнуваща програма в Аулата на СОУПНЕ  под надслов “...България цяла сега нази гледа...”.
  Уменията по словесно-изпълнителско изкуство,патриотичните песни, драматизацията на “Урок по история” от Илия Волен и презентацията, за пореден път накараха всички присъстващи отново да са горди, че са българи.
С топли думи учениците бяха поздравени от Директора на училището- г-н Пламен Иванов.
При подготовката на тържествената програма оказаха помощ преподавателите по музика и по изобразително изкуство - г-жа Ц. Маркова и

г-жа Г. Панова, административният персонал, родители на учениците от IV “А” клас. За оказаната подкрепа им изказваме нашата сърдечна благодарност! Снимки...

 

 

 

 

 

 

 

Учениците от начален курс, заедно със своите класни ръководители, изработиха красиви табла с мартеници.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 1 март 2012 година учениците от II"Г" и ІІІ"Б" клас, заедно с класните си ръководители Теодора Иванова и Красимира Стойнова, отпразнуваха идването на Баба Марта в дискотека "Уолстрийт". Имаше почерпка, програма с дисководещ, много състезания, награди и танци.
Снимки...

 

 

 

 

 

На 1.03.2012г се проведе интегриран урок – математика и немски език с учениците от 8а клас. В обобщителния урок на тема” Системи- линейни уравнения с две неизвестни” учениците се запознаха с интересен начин за решаване на системи - Метод на Гаус.
Представиха любопитни случки от живота на великия немски математик, като информацията бе поднесена на немски. Посочиха и приноса му в областта на алгебрата, геометрията, астрономията, физиката и геодезията.Учениците експериментираха различни рационални пресмятания на суми по метода на  Гаус.
Всички работиха с настроение и интерес. Снимки...

 

 

 

        Какво подтиква един учител няколко години поред да организира събирането и раздаването на валентинки в нашето училище? С този въпрос клуб „Млад журналист” се обърна към госпожа Веселка Симеонова. Отговорът  беше еднозначен: Свети Валентин не е просто католически празник, а празник на любовта. Не само любовта между момче и момиче, но и любовта към приятелите и семейството, дори към самите нас, защото, обичайки себе си, обичаш и тези около теб. 14 февруари е поредният повод да покажем на хората до нас, че ги обичаме. Според госпожа Симеонова това, че обичаме, е достатъчна причина, за да отпразнуваме по някакъв начин Свети Валентин.                             Преподавателката се радва на ентусиазма на учениците, които всяка година с желание се включват в подготовката за празника на любовта, като изрязват сърчица от червена хартия, за да ги раздават на съучениците си. Учителите от СОУПНЕ подкрепят кампанията и с удоволствие носят сърчицата раздавани от учениците. Щом като дори и учителите приемат 14 февруари като ден, в който любовта завладява цялото училище, традицията да се раздават валентинки ще се запази.

 

 

 

 

Две групи гимназисти от девети, десети и единадесети клас от СОУ с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" се присъединяват към проекта на Държавен архив Русе "Приятели на архивите". Момчетата и момичетата навлязоха в премъдростите на документалното богатство на архива с помощта на специалисти от ДА. Доброволците ще дигитализират девет описа на фонда на Търговската камара и ще помогнат за качването на документите на електронния сайт на Агенцията на държавните архиви. Снимки..., 2, 3, 4.

 

 

 

 

С редица инициативи бе отбелязана в СОУПНЕ „Фридрих Шилер” годишнината от гибелта на Васил Левски.Учениците от 6а клас под ръководството на Цветелина Цветанова изготвиха макет „Маршрутите на Левски”. Колаж от снимки на Апостола бе подготвен от децата от 3а клас с класен ръководител Пламенна Токаджиева.
Единадесетокласниците под ръководството на Юлиана Митева, преподавател по история, осъществиха радиопредаване и презентация.
По повод 139-годишнина от гибелта на Васил Левски клуб “Млад журналист” организира конкурс за стихотворение и есе на тема:”Левски завинаги подвиг остава”.
Със свои стихотворения се представиха учениците от шести клас Михаела Михайлова и Александра Спасова.

 

 

 

 

 

 

 

Ученици от XIа лайстунгсклассе станаха част от инициатива на изд. "Кръгозор" и книжарници "Хеликон" - "Да напишем най-дългото любовно писмо". В репортаж за националната телевия част от нашите влюбени двойки споделиха какво е за тях любовта. После всички написаха своите послания към любимите им хора. Защото ,дори за тези, които не признават Свети Валентин, любовта към любимия, майката, приятеля, ближния е основният смисъл за живот. Връзка към репортажа на БНТ.

 

 

 


 

Интернет, това е ново явление в нашия живот. А нужен ли ни е Интернет? Какво той носи: добро или зло? Кои заплахи са най-очевидни?
Да разберем това бе задачата на проведения час на 7.02. 2012 – Международния ден на безопасен Интернет с учениците от 5в и 5г класове.
Сформираха се два отбора: „защитници на Интернет”и „обвинители на Интернет”. В края на урока се стигна до извода, че Интернет е полезен и необходим, но и същевременно опасен. Не трябва да се злоупотребява с употребата му.

 

 

 

  Ученици от V-ти и VI-ти клас участваха с приложни творби в съвместния конкурс на МОСВ и фондация "Димитър Бербатов" "Обичам природата и аз участвам". Всички участници получиха поощрителни награди от РИОСВ - Русе - грамота, тениска и екоторбичка с логото на конкурса.

 

 

 

 

„Гирлянда от коледни перли 2011” остана в историята....

 

          Пишем този текст с историческо закъснение...Просто нямахме време....Гледаме филма на Елена Токова, снимките, които направихме ние и приятелите ни , презентацията....И особено финалният й слайд... Гледаме с огромно удивление.... Как сме могли да сътворим всичкото това - над 120 преки участници в шоуто... А конкурсите – поети, писатели на импресии и есета, а майсторите на коледни сладкиши и реклами, а художниците – от малките  до големите..., малките артисти на Цветелина Цветанова.... Ами певците на неуморните Анчева и Маркова - вокални групи, индивидуални изпълнители....че и танцьори на това отгоре...Подчертаваме го специално, понеже ние не сме музикално училище все пак, а сериозна езикова гимназия, при това немска.... Просто невероятно  - задействаме  цяло едно училище – от второкласника Джанер до Директора, от  малките създатели на коледни картички – покани, до  собствените си технологичини „гении” (ние, де - 10-а), създали коледните афиши, грамоти,  презентации; от сценаристите, режисьорите и водещите до  изненаданите  и притеснени миски....  Ами родителите...училищното настоятелство, техническите екипи, учителите от трите степени, класните,  ученическият съвет с неговия коледен базар пред входа на залата....  Една препълнена зала, която се „пука по шевовете  и се забавлява като за последно” – цитираме думите на русенска журналистка, отразявала събитието....
Оказва се възможно – единно духовно пространство на Дойче шуле, пространство  на свързаността – в което има място за творчество, изява на всеки талант, смях...мъдрост, грешки.... И няма място за официозност и излишна парадна представителност – криворазбрано старание да се харесаме на кого ли не, но не и на  себе си....Казваме това, понеже покрай многото възхищения, одобрения и прочие хвалебствия, покрай ушите ни мина и това, че не сме знаели как се прави представително шоу....  Че нима шоуто има нещо общо с „представителността” – та то е игра...Пък и не сме и искали да се представяме пред никого, а да се забавляваме и да изпитваме удоволствие от това ...
За да си припомните, че е било така, пък и да останем в историята, погледнете снимките и презентацията отново....
Е...това беше от нас...Пък догодина по същото време, ако е рекъл Господ и ако не дойде краят на света, пак....

Поздравително писмо от кмета на гр. Русе господин Пламен Стоилов.

 

 

 

 І  „Коледна импресия” текст

        1. Александра Маринова от VIб клас
        2. Йоана Донева – VIIIб клас
        3. Ирина Стойкова – IXб клас
        4. Вероника Яворова Панайотова – VIIа клас
        5. Ина Рохас- VIа клас
        6. Иван Димитров – VIIб клас
        7. Михаела Пламенова – VIIа клас
        8. Нелин Османова-VIв клас
        9. Ивелина Христова –VIIа клас

 

Нач. курс : 1. Свилена Аджамова, III а клас
                 2. Стела Станимирова Петкова – ІІІ а клас

 

Класиране: І място - Александра Маринова от 6б кл (В коледната нощ)
ІІ място -  Иван Димитров от 7бкл. (Коледна импресия)
ІІІ   Йоана Донева – 8 б клас (за есето си Коледна импресия)
Начален курс : І и ІІІ място не се присъжда

                       ІІ място -  Свилена Аджамова (за приказката   В ОЧАКВАНЕ НА   КОЛЕДА)

 

 

 

 

 На 21.ХІІ.2011 год. в Огледална зала се проведе коледното тържество на VІ в клас с класен ръководител Албена Анчева. Организирана под формата на шоу, програмата предложи истинско мултиезиково забавление – един весел и сериозен разказ за  приказното настроение, мечтите и чудесата, които очакваме и сътворяваме в Коледната нощ. Песните и стиховете  напомниха на  присъстващите за важните неща в живота – топлотата на дома, обичта между хората, надеждите за  бъдещето. 
Коледни сладкиши изпълниха залата с аромат на празник и послания за щастие и доброта.
Скъпи гости бяха директорът на училището господин Пламен Иванов, заместник – директорите госпожа Пепа Балкова и госпожа Олга Георгиева, много учители, родители и приятели.
Топлите думи на господин Иванов за благодарност и признателност към ученици, учители и родители естествено се вписаха в коледната атмосфера на празника и донесоха  удовлетворение на всички, които с текст и музика  сътвориха коледната магия!

Снимки...

 

 

 

Лекция по репродуктивно здраве, проведена от сдружение ‘’ Зачатие’’ пред учениците от 10 клас

 

          На 20.12.2011 година, в медиотеката на СОУПНЕ "Фр. Шилер",   по време на часа на класа  беше изнесена лекция по репродуктивно здраве.  По покана на г-жа Катя Паскалева, учител по биология и здравно образование и на МОКЛР, Сдружение ‘’Зачатие’’ и доктор Константинова запознаха десетокласниците с опасностите от заразяване с полово преносими болести и начините за предпазване от тях.

        Организирането на такъв информативен час беше една много добра идея, защото подрастващите получиха подробна информация по една актуална и важна за бъдещето им  тема. Компетентните лица проведоха дискусия, която беше от полза за всички. Такива лекции е нужно да има и  в бъдеще,  за да може новото поколение да се научи да води един правилен начин на живот, в който здравето е на първо място. Важно е човек да знае как да предотврати животопроменящи грешки и да знае какво прави в личния  си живот. Благодарение на професионалистите в тази област, ние се образовахме и се научихме, че да запазим себе си и партньора си здрави е нещо съществено важно.

       Ползата за всички ни е огромна, защото днес половото здраве е труднодостижимо при положение, че повечето млади хора водят безразборен полов живот. Доктор Константинова ни помогна да проумеем, че това е тема, за която трябва да се говори, защото това може да е само в наша полза, да сме запознати с проблемите и начините за избягването и решаването им.

        На мение сме, че такива лекции трябва да се провеждат и в бъдеще, за да се образоват младите в различни сфери. Животът ни поднася какви ли не предизвикателсва и в крайна сметка, никому не е излишно да знае как да се справя в различни ситуации. Мисля, че никой няма да отрече, че часове от този род са много полезни, както за нас, така и за близките ни. Снимки...

 

 

 

Седмицата преди Коледа учениците от IV а и IV б клас измайсториха красиви коледни картички, които бяха надписани с коледни пожелания на немски език. След това децата направиха изложба в училище.Снимки...

 

 

От 12 до 16 декември в Дойче шуле се проведе Коледен базар с благотворителна цел. На него се предлагаха коледни бижута, венци и други, изработени изцяло от ученици. В края на базара бяха закупени дрехи, обувки и учебни материали за децата в неравностойно положение. Кампанията се осъществи съвместно с организация "КАРИТАС". Събитието беше отразено от кабелна теревизия "Делта", вестник Утро и училищния клуб "Млад журналист". Снимки...

 

 

Коледната пиеса "Весел календар" от Петя Каракочева представиха IV"Б" и ВГ "Камбаните" с ръководители госпожа Мариела Тодорова и госпожа Цецка Маркова. Заслужени аплодисменти и поздрав за съвършеното им изпълнение учениците получиха от родители, както и от директора на училището - господин Пламен Иванов. Снимки...

 

 

 Учителите Антоанета Димитрова, Милена Цакова, Петя Петрова, Теодора Иванова, Пламенна Токаджиева и възпитателите Росица Василева, Станислав Рахнев и Веселин Досев организираха на учениците от II"А", ІІ"Б", ІІ"В", ІІ"Г" и ІІІ"А" клас Коледен купон в "Киното". Имаше програма, която включваше маскен бал, надиграване, викторина и награди. Децата бяха облечени с прекрасни костюми и се забавляваха много. Снимки....

 

 

 

  В петък, 16-ти декември, се проведе коледен празник, в който взеха участие ученици от Vа и V б клас. Началото бе поставено с подготовката на тържеството под ръководството на учителките по немски език Е.Касабова, Н.Стоянова, Ю.Иванова и Р.Петкова. Учениците научиха немски коледни стихове и песни, изработиха коледна украса и подготвиха коледна пиеса. Празникът започна с популярната немска песен „Kling Glockchen, Klingelingeling“. След това бяха изпълнени стихотворенията за Николаус и Коледа и пиесата. Песни естествено не трябваше да липсват на празника. Учениците изпяха най-известните немски коледни песни „Lasst uns froh und munter sein“ и  „Schneeflockchen, Wei?rockchen“. По време на тържеството бяха представени и коледните  обичаи и традиции в различните страни (напр. в Германия, Англия, САЩ, Испания и Италия). Накрая учениците изпяха прочутата песен „Oh, Tannenbaum“. Снимки...

 

 

 

 

От 54 анкетирани деца в СОУ с преподаване на немски език 12 имат по един родител на гурбет в чужбина, на две деца и двамата родители изкарват хляба зад граница. Това гласят резултатите от импровизираната анкета, която са провели ученици от горните класове, които подготвиха и проведоха семинар на тема "С болка по изчезващата родина". Много често и на децата се налага да заминат при родителите си, коментираха гимназистите. Те обаче са съвсем наясно, че колкото и горчива да е съдбата на тези, които от малки тръгват след родителите си и оставят приятели и близки, далеч по-сложна есъдбата на момичетата и момчетата, които растат тук без един или без двама родители. Изпитали драмата да виждат бащата или майката само в редките дни на годишните отпуски, те признават, че няма по-голямо щастие от това родителят да си остане тук и семейството да бъде да бъде цяло. Тези ръзсъждения на гимназистите поставиха началото на разговора за родината и за плюсовете и минусите, които носят оставането и заминаването.

  В разговора се включиха гимназисти от IX, X и XI клас заедно със свои преподаватели по български език и литература, история, философия и чужди езици. Преподавателите по литература Цветелина Цветанова и Марияна Георгиева бяха поканили гости, за да чуят и тяхното мнение. Своята гледна точка за живота в чужбина и за реализацията у нас сподели възпитаникът на Дойче шуле Георги Минев, който неотдавна се дипломира в университета по икономика в София. Младият икономически журналист разказа за свои впечатления от времето, когато е бил студент-специализант в Германия. Любопитна беше и гледната точка на французойката Северин Фрусте, която след като е работила три години в Русе акто преподавател, се е влюбила в града и сега упорито си търси ралота тук. Житейски опит сподели и управителката на книжарница "Хеликон" Ваня Хинкова.

С гостите и учителите учениците говориха откровено за намеренията си ад получат добро образование, в това число и в чужбина, но не криеха и колебанията си дали да останат там, или да се върнат в родината. Те свободно обсъждаха общочовешки и национални добродетели и митовете за българското гостоприемство и трудолюбие, които в очите на информираното и будно младо поколение все повече губят своята романтична окраска. Разговорът остана отворен и вероятно ще продължи, обещаха си участниците в дискусията. Снимки...

 

 

 

Наближаващите коледни и новогодишни празници разпалиха пламъчето на доброто в детските души на учениците от III"В" клас с класен ръководител госпожа Красимира Стойнова . Те подготвиха коледен поздрав и картички за децата и учителките от бившата си детска градина "Здравец". На 9 декември 2011 год. малките възпитаници на Дойче шуле им гостуваха и бяха посрещнати с радост и умиление.

Децата от детската градина им подариха коледни рисунки и също ги поздравиха с настъпващите празници.

 

 

 

 

Учениците от III"А" и III"Г" клас поздравиха с коледни песни и стихотворения на немски и български език децата от подготвителната група при ЦДГ "Пролет".

Те изработиха коледни картички, които подариха на своите малки приятели, с пожелания за здраве, щастие и късмет. Снимки...

 

 

 

 

Завърши конкурсът
“Учител-будител във виртуалното пространство”

 

 

В него взеха участие госпожа Дарина Русева и ученици (2-ра група по ИТ) от 5в и 5г клас.

Класирани сме на прeстижното трето място в България, което е успех и за училището.
Поздравяваме участниците в конкурса! Снимки... 1, 2, 3, 4, 5

 

 

 

 

На 1 декември 2011 година Ученическият съвет при Дойче шуле осъществи Анти-СПИН кампания под мотото "Презерватирай се".

Кампанията реализираха ученици от XI клас. Виктория Иванова от XI"В" направи анонимна анкета, проведена на 21 и 24 ноември. В анкетата участваха 171 ученици от IX, X и XI клас. Резултатите са обработени от Виктория и Страхил Димитров от X клас.

Виктория нарисува плакати, посветени на темата, подготви символични червени ленти, които се раздаваха през целия ден на учители и ученици.

В кампанията участва и Румина Кючукова от XI"А" с рисуване на плакати, както и в подготовката и организацията.

Нелин Юсеин от XI"А", като представител на БЧК, изнесе лекции по темата в IX, X и XI клас. След лекциите в часовете протичаха дискусии и ролеви игри. Беше споделена важна информация, свързана с центровете за изследвания на СПИН и други венерически болести, намиращи се на територията на гр. Русе.

В IX-те класове бяха раздадени и презервативи. Снимки...

 

На 1 декември 2011 година в медиотеката се проведоха уроци с учениците от VII клас във връзка със Световния ден за борба със СПИН. Лекциите води Мануела Бончева - психолог от Превантивно информационния център в Русе. Снимки...

 

 

 

   На 17 ноември 2011 година в часовете по Човекът и природата, с учениците от VI-те класове, под ръководството на К. Паскалева - ст. учител по Биология и ЗО, се проведе съвместен урок с Превантивно-информационен център - Русе в лицето на Мануела Бончева - психолог. Темата на съвместното мероприятие - "Тютюнопушенето - една отминала мода". Под формата на беседа и занимателни игри учениците се запознаха с вредата, която нанася употребата на цигари върху целия човешки организъм. Специално внимание беше отделено и на някои видове наркотици - марихуана, амфетамини и хероин. Беше подчертано колко тънка е границата между обикновеното човешко любопитство да опиташ "неизвестното" пълното пристрастяване и последващата деградация на личността. Снимки...

 

 

 

Учениците от VI “В” клас, с класен ръководител Албена Анчева, се включиха в инициативата “Да представим нашия клас.” Презентация...

 

 

 

Мероприятие по случай рождението на Фридрих Шилер

 

   На 10.11.1759 г. се ражда патронът на нашето училище Фридрих Шилер. Беше отбелязана годишнина от този ден. По този случай в Аулата се проведе мероприятие на немски език.

  Единадесетокласникът Александър Йорданов влезе в ролята на великия поет и разказа накратко историята на живота му. След това негов съученик представи в съкратен вид една от неговите пиеси, върху която децата от четвърти клас изнесоха рецитал. Събитието завърши със стихотворения на  патрона на училището, изпълнени от деветокласнинци.
  Аулата беше препълнена, като зрители бяха както ученици от трети клас, така и учители, директори и гости.
  Активно участие в гореспоменатото мероприятие взеха следните ученици:
Александър Йорданов и Явор Атанасов  от 11 клас; Християна Павлова, Пламен Ангелов, Моника Кирова, Андриан Христов, Бонелия Лазарова, Бафет Тасимов, Павлин Недков, Адриана Витанова, Димитър Апостолов и Димитрия Симеонова от 4 клас; Преслава Савчева, Лилия Андреева, Радина Мицова и Яна Симеонова от 9 клас.Снимки...

 

 

 

Ученици от СОУПНЕ участваха в международен проект:”Екологията гради мостове. Млади европейци в диалог” и  посетиха град Гьопинген, Германия за трети пореден път

 

  Учениците от XI клас заедно със своите преподаватели г-жа Петя Великова и г-жа Сияна Мандажиева посетиха град Гьопинген, Германия.
Визитата е част от международния проект ,,Екологията гради мостове”, в който участват още седем държави. Проектът се осъществява под патронажа на президентството на Германия и фондация DBU.

  Българската група участва в инициативите, организирани от нейния партньор по проекта, гимназия Фрайхоф. В периода от 12X.- 19X. гостуваха представители от още пет държави – Украйна, Италия, Япония, Тайланд и Франция.
Всички посетиха кметството на града, получиха специални поздравления от кмета и от г-н Рос, директор на гимназия Фрайхоф.
На 16.X. всички присъстваха на ежегодния есенен бал на гимназията.Този път той се превърна в интернационално събитие с много изяви както на домакините, така и на чуждестранните гости.  

  Нашите ученици и техните домакини имаха възможността да посетят фирма “Щорер” Тази година темата за проучване беше свързана с нанотехнологиите и тяхното приложение.Съдружниците във ф-мата г-н Курле и г-н Майер запознаха групата със спецификата на производствения процес, разясниха и показаха чрез презентации  основаването на фирмата,сътрудничеството и с руски фирми за производство на диамантени частици, същността на създаване на наночастиците, тяхното приложение и ефективност. Бяха подчертани и важни предпазни мерки, свързани с опазване на околната среда.

  Групите посетиха химическата лаборатория, където в реална обстановка бе показан химическия процес за създаване на нанослоеве, както и  производствения цех на предприятието, където автомобилните части се наслояваха с диамантени частици за по добра функционалност.Клиенти на фирмата са автомобилопроизводители като БМВ, Порше, Мерцедес, както и фирми като Бош и състезателни фирми от Формула 1.
  Всички осъзнаха отговорностите, които стоят пред екипа, нуждата от прецизност, както и от 100 процентов професионализъм.
  Учениците имат за задача да напишат статии по поставената тема, които ще бъдат публикувани във в-к ,,Труд”.
Презентация...

 

 

 

Впечатления от едно пътуване

 

  Разликите между България и Германия определено са огромни. Всяко малко нещо - начинът на хранене или провеждането на учебните часове, прави огромно впечатление. Селото, в което аз бях, има около пет хиляди жители. Всички къщи са на три етажа… Изуми ме, че изключително много се държи например крушките да са енергоспестяващи, но има и по няколко помещения, които не се използват – пестят от едно нещо, но компенсират с друго.
Още през първата нощ излязохме с немския ми съученик и негов приятел. Обиколихме цялото село и нямаше нито един човек навън, въпреки че беше само около десет часа.
Училището е с коренно различна концепция (от това, което видях, не знам дали по принцип часовете протичат по този начин). Скорошно нововъведение са по два телевизора в ъглите на стаята и дъска, която се използва повече за презентации, отколкото за писане.   Има и стаи на другата противоположност – с черна дъска, стари и счупени чинове и износен паркет.
Кметството има много интересни рекламни материали – желирани бонбони в пакет с адреса и координатите на кметството и лепенки за рани…
Бретцелите (вид традиционна закуска) са абсолютно навсякъде и в огромно количество – от обикновеното домакинство до завода за нанотехнологии…
Доста от сградите са със запазена стара архитектура, но новите, за разлика от Русе например, се вписват в стила.
Набива се на очи, че германците, противно на очакванията, са недоволни от турското малцинство, защото го смятат за зле образовано и неинтегрирано в голямата си част.
Липсата на каквито и да е жилищни блокове (още повече панелни), както и липсата на боклуци по улиците и бездомни кучета, навява неочаквана носталгия.
Най-изумителното беше, че за целия си престой обиколихме много катедрали, но само една от тях беше действаща (като храм). Всички други са превърнати в музеи или концертни зали.

 

 

                                                                          Димитър Черкезов – XI”А” клас

 

 

 

 

 

 

 

Ученици от Дойче шуле ще работят заедно с техни  връстници от турския град Бурса

 

 

Още през  август  2011 г. СОУПНЕ „Фридрих Шилер” започна работа по проект  към секторна програма „Коменски” на програмата на Европейската комисия „Учене през целия живот” по дейност „Двустранни партньорства”. Финансира се от  ЦРЧР – Националната агенция на България. Темата на проекта е „Семейството – минало, настояще и бъдеще” и предвижда партньорство с професионалната гимназия по туризъм в гр. Бурса, Турция. Сътрудничеството  при подготвянето на проекта започна с комуникация по имейл между немскоговорящите учители и със среща в Турция. Координатор е нашето училище, а работният език е немски език. Целта на проекта е да се анализират ролята и значението на семейния живот, тъй като през последните десетилетия мястото на семейството в нашия живот се промени. Все повече пред традиционния семеен начин на  живот се предпочитат алтернативни на него форми, като особено в някои общества тази тенденция е силно изразена.  И в двете страни  съществуват проблеми като нарушена комуникация между родителите и децата, нетолерантност към различните култури, недостиг на любов и респект между децата и родителите, изгубено чувство за отговорност  при децата и родителите. Всичко това се отразява негативно на светогледа на младите хора. В рамките на проекта се осъществява съвместна работа с учениците, при което се изяснява  и за тях значението на семейния живот и неговото място в обществото.
Ръководители на двугодишната работа ще бъдат директорът на училището г-н Пламен Иванов и учителките по немски език г-жа Есим Яхя и г-жа Раиса Петкова. В проекта ще вземат участие 12 ученици, а именно:


Тео Парашкевов - 9 в клас                     Александър Пейков - 9 в клас
Богомил Пейков - 9 в клас                     Александра Попова - 10 а клас
Ива Иванова - 10 а клас                          Йоанна Иванова - 10 а клас
Мария Димова - 10 а клас                       Мерел Бейти - 10 а клас
Симона Йонкова - 10 а клас                   Страхил Димитров - 10 а клас
Кристина Христова - 11 в клас               Виктория Иванова - 11 в клас


Вече  започна курсът по турски език под ръководството на г-жа Есим Яхя, който е част от работната програма на проекта. Всички участници бяха въодушевени от непознатия за тях чужд език и вече се радват на предстоящото обучение по турски. Снимки...

 

 

И тази година в училище празнувахме Халоуин. Емоцията тръгна за пета поредна година от настоящите 9-ти класове и се разпростря по по-малките и по-големите класове. Успешно бяха изгонени злите духове, а спомените ни от този ден са незабравими. Снимки...

 

 

  

   Във връзка с инициативата “Да представим нашия клас” учениците от VI “A” с класен ръководител Венета Станкулова изготвиха мултимедийна презентация на класа и организираха  изложба на поздравителни картички, изработени от Ина Франсиска Рохас чрез квилинг техника.

 

 

 

Поток от сълзи на раздяла


    На 23 септември завърши един успешен и забавен летен лагер, организиран по проекта “Двустранно партнъорство за ученически обмен” между СОУПНЕ “Фр. Шилер”, Русе и Реалщуле в гр. Оберкирх, Германия. След две сполучливи посещения в Оберкирх,  българските ученици посрещнаха своите немски приятели на Черно море. Много доволни от протичането на лагера останаха и шестимата ръководители на групата, а именно г-жа Р. Петкова, учител по немски език, помощник директорът П. Балкова от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, г-жа и г-н Граупе, г-жа Балдус-Флек и г-н Клингенмайер от Реалшуле Оберкирх, Германия. На 16 септември в Приморско започнаха 8 дни изпълнени с удовлетворение, както от хубавото време, така и от планираните съвместни дейности. Всеки ден българските и немските ученици бяха заедно на плажа, посетиха дискотека, разгледаха гр. Созопол, возиха се с корабче по река Ропотамо, писаха стихотворения на немски език и задружно прекарваха свободното си време. Голям интерес у немските гости предизвикаха запознаването им с кирилицата и разучаването на български народни танци (хора). Удоволствие доставиха на  учениците и т.нар. „Ландарт”- произведения, които съвместно моделираха с природни материали на плажа по темата “Дружба и разбирателство между нашите два народа”. Резултатите от проектите „Ландарт” и „Немска поезия” ще бъдат събрани и издадени в книга, а двете партньорски училища планират вече следващия обмен. Снимки...

 

    На 3 октомври 2011 година в Дойче шуле се проведе тържество по случай Националния празник на Федерална Република Германия. Ученици от 10А и 11В клас представиха теми и събития като ситуацията в Германия след Втората световна война, посторяването на Берлинската стена, образуването на две държави /ГДР и ФРГ/ и събитията през лятото и есента на 1989 година, довели до обединението на ФРГ и ГДР. Бяха изнесени доклади, онагледени с откъси от филми. Под формата на сценка учениците запознаха своите връстници с темите, които са обсъдени на Потсдамската конференция през август 1945 година и с взетите там решения. Падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година беше също онагледено със сценка.

   Във фоайето на училището са поставени макети на Бранденбургската врата и на Берлинската стена. Окачени са и плакати, отразяващи събитието, както и цитати на известни немски политици във връзка с Обединението на Германия. Всичко това е дело на ученици от 10А и 11В клас. Снимки...

 

 

 

На 1 октомври се чества Международният ден на музиката и поезията. Тези две изкуства са взаимно свързани и за тях винаги е необходимо вдъхновение.
Още в ранните часове на 30 септември учениците от Дойче шуле бяха приятно изненадани от изложбен кът, посветен на празника. Госпожа Теменуга Даневска бе подредила ученически проекти, посветени на музиката и поезията.
За да отбележат този ден, учениците от VIII Б и VIII В клас се събраха в кабинета по музика. Гости на тяхното тържество бяха директорът господин Иванов и помощник-директорите госпожа Иванова, госпожа Балкова и госпожа Георгиева. Под ръководството на своите преподаватели госпожа Ковачева и госпожа Анчева, осмокласниците бяха подготвили музикално-поетична програма под наслов „Любов – магическа реалност”. Всички в залата съпреживяха сливането на слово и музика, усетиха магията на изкуството, осмислиха любовта като най-градивното и човешко чувство.
Тържеството завърши с емоционалните думи на господин Иванов, директор на СОУПНЕ. Той насърчи осмокласниците да мечтаят, да творят и винаги да носят в сърцата си любовта и добротата. Снимки...

 

 

 

2010/2011 учебна година

 

 

 

 

 

 

 

 

Братя всички люде стават...Пламен Иванов, директор на Дойче шуле в Русе, за успехите на "шилеровчетата" - първи в Европа и втори в света!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 17.VІ. 2011 год. от 17 часа в препълнената  Огледална зала се проведе  тържество по случай края на учебната година  на V „г”, с класен ръководител Албена Анчева. Пред скъпи гости учениците изнесоха музикално- литературна програма , след което официално им бяха връчени техните бележници. Спектакълът предизвика огромен интерес у родителите, които бяха впечатлени  от изявата на своите деца. Вечерта завърши с коктейл от голямо количество лакомства, сокове, весело настроение и много емоции... Снимки...

 

 

 

 

                     Състезание по публична реч и презентиране
                 „Дихателната система и тютюнопушенето, или за дъха и за духа”

              В навечерието на получаване на свидетелството за основно образование осмокласниците от VІІІд и VІІІг клас на Дойче шуле демонстрираха  в благородна надпревара в открития урок – състезание на Марияна Георгиева, своите умения по публично говорене и презентиране.
       Пред ученици, родители и авторитетно жури (колеги по български език и литература, биология, физика, информационни технологии, представители на училищното настоятелство и ученици) учителят защити съвместния избор на остроконфликтната тема, която изявява най-важни характеристики на глобалното конкурентно и консумативно общество. М. Георгиева посочи, че скритият  подтекст на темата насочва не толкова към катрана в белия дроб, който учениците твърде стряскащо показват в своите презентации,  колкото към вечната тема за  духа и  дъха... – за личната свобода и за свободата на другия.
       Началото на уменията си „да владеят словото”, според древните, давано свише само на „богоизбрани”, осмокласниците защитиха чрез усилията си да убеждават,  да приобщават, да се противопоставят, да отстояват позиции  чрез изразните средства на научния текст и комуникативните стратегии на официалното публично изказване, съчетани с въздействащата сила на електронната презентация.
       В оспорвана надпревара състезанието открои постиженията на най-добрите. Убедително първото място грабна Ирина Стойкова от VІІІ -д клас. А първо място в отборното състезание  заслужиха  екипите на VІІІ - г. клас. С второ място журито открои  представянето  на Богдана Петрова и Виктория Димитрова(VІІІ -г), а  с третото  -  на Йоана Неделчева и Александър Пейков(VІІІ - г). Специалната награда за речево поведение и управление на ситуацията бе дадена на Габриела Ганчева и Богомил Пейков(VІІІ -г)...
   За наградите на победителите се погрижиха спомоществователи  - родители  от двата класа.
   Така състезанието прибави своя принос към целогодишните усилия на ученици и учители,  публичната реч  на младите хора лека – полека да придобива  качеството, което ще й позволи да изпълнява онази своя най-важна функция, за която най-малко се говори -  да „изковава” чрез езика собствената и обществената свобода на човека в съвременния „многометежен”(както и днес би казал св.Климент) глобален свят...

Ирина Стойкова от VІІІ -д кл. - І място в индивидуалната надпревара.

Богдана Петрова и Виктория Димитрова - І І място в индивидуалната надпревара.

Йоана Неделчева и Александър Пейков - ІІІ място в индивидуалната надпревара.

Радостта от заслужената победа на отбора на VІІІ - г клас, техният експерт консултант Тео Парашкевов и твърдо подкрепящата ги класна Веселка Симеонова.

Богомил Пейков и Габриела Ганчева - специална награда за управление на ситуацията.

Водещите Емилиян и Мелис внимателно отчитат полагаемото време на състезателите.

Авторитетното жури от преподаватели, родители и ученици.

Техническия екип от 9 б клас отлично върши своята работа по компютърна обработка и отчитане на резултатите .

С критично и добронамерено внимание  Марияна Георгиева следи представянето на  учениците си....

 

 

 

Учениците от VІІІ д кл. Габриела Войнова и Димитър Димитров станаха национални победители в турнира за купа "Дръстър" по  стандартни и латиноамерикански танци в гр.Силистра.

 

 

 

Среден успех от държавни зрелостни изпити - майска сесия 2011 г.
СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - Русе

Български език и литература
Немски език
Математика
Английски език
География и икономика
Химия и опазване на околната среда
Биология и здравно образование
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Мн. добър
5,37
Мн. добър
5,30
Мн. добър
4,65
Мн. добър
5,01
Добър
4,32
Добър
4,41
Добър
4,46

 

 

 

 

На 31.05.2011 година в Пленарна зала, учениците от 4 клас завършиха не само учебната година, но се сбогуваха  и с началното училище. В спектакъла "Светът през детските очи", който подготвиха с помощта на г-жа Маркова, участваха всички класове, като използваха случая да благодарят на своите родители и учители.

 

 

 

Hа 4.05.2011година, сряда,  от 17.00 часа в аулата на СОУПНЕ ”Фридрих Шилер” - Русе се проведе тържествено
връчване на немските езикови дипломи на учениците от XII клас - випуск  2011. На събитието присъства г-жа Хьопфнер, съпруга на посланика на ФРГ у нас, г-н Хабенбахер, консултант-координатор по немски език от Немската централа за образование в чужбина със седалище в град София и д-р Лотермозер – учител по немски език в СОУПНЕ ”Фридрих Шилер” - Русе и методик за училищата в Русе, Ловеч, Монтана и Велико Търново, където се обучават ученици за езикова диплома.
Тази диплома дава въэможности за прием в немски университети без да се полагат допълнителни изпити по немски език.
Учениците от III до XI клас са подготвили песни и кратки театрални сценки за поздрав към гости и абитуриенти.

 

 

 

На 21 април 2011 година учениците от VIА клас - Вероника Панайотова, Георги Петров, Кристияна Колева, Ренета Николова, Симона Николова и Теодор Димитров, заедно с госпожа Гергана Кръстева, направиха радио-пиеса на тема "Пазете Земята чиста!". Същата пиеса беше изиграна пред децата от начален курс. Пиесата е написана от самите деца и и целта и е да се запознаят малките с понятията "парников ефект", "озонова дупка", "киселинен дъжд", как се предизвикват и какво трябва да се направи, за да се предотвратят. Снимка...

 

 

 

Дойче шуле спечели награда "Златната метла".

 

 

 

На 21 април 2011 година учениците от Дойче шуле се включиха в акцията на Община Русе "Златната метла". Снимки...

 

 

 

Учениците от V, VII и VIII клас се включиха активно в отбелязването на 22 април - Денят на Земята. Изработвайки с много любов и старание своите макети, те се обръщат към всички нас с призив "Да дадем шанс на региона, в който живеем, на нашата родина - България, на планетата Земя". Най-добрите макети намериха място в училищна изложба, организирана от преподавателите Катя Паскалева, Милка Кожухарова и Гергана Кръстева. Презентация на тема "22 април - Ден на Земята", подготви ученикът от IX "Б" клас Антоан Димитров, с помощта на П. Тончева, преподавател по ИТ. Снимки и албум - Е. Токова, преподавател по ИТ.

 

 

 

Може би за вас 15.04.2011г. не беше запомняща се дата, но за учениците от СОУПНЕ „Фридрих Шилер” това беше датата на първия пролетен бал. Сами, с помощта на г-жа С. Мандажиева се организирахме, събрахме средства и си направихме петъчна забава. Имаше песни и танци. Дори си избрахме крал и кралица накрая. Предсказанията за събитието бяха смесени, но сякаш се получи супер като за първи път. Учениците от 9-ти и 10-ти клас помагаха в подготовката по украсяването на салона, а след това и в почистването му. Въпреки всичко показахме, че можем да сме единни и да си помагаме. Дано имаме повече поводи за празнуване занапред. А кой знае, може пролетния бал да се превърне в традиция за училището ни. Снимки...

 

 

 

 

 

Поздравително писмо от министъра на МОМН по повод тазгодишния изпит за немска езикова диплома.

 

 

 

 

 

 

 

Група от 13 ученици от 8 клас на СОУПНЕ “Фр. Шилер” с ръководители преподавателката по немски език Раиса Петкова и пом.-директора Пепа Балкова бяха на посещение през ваканцията в партньорското  училище в гр. Оберкирх, провинция Баден-Вюртемберг, Германия. Учениците бяха настанени по домовете на свои немски връстници, с които общуваха безпроблемно на немски език, и имаха възможност да се запознаят с немската образователна система чрез посещения на часове по различни предмети. Освен културната програма, която  беше перфектно организирана от домакините и включваше  екскурзия до Страсбург, посещение на най-големия увеселителен парк в Европа “Европапарк Руст”, разходка в град Оберкирх с излет до близката крепост Шауенбург, посещение на театралната постановка “Повелителят на мухите” на У. Голдуин, учениците имаха честта да бъдат лично приветствани от кмета на града, г-н Браун. Началото на партньорството между училището в гр. Оберкирх и СОУПНЕ “Фр. Шилер” – Русе с цел взаимни посещения на ученически групи беше поставено преди 2 години по инициатива и с помощта на настоящия финансов министър на провинция Баден-Вюртемберг г-н Вили Щехеле, който по време на сегашната  визита отново се срещна и разговаря с русенските ученици и ги покани на тържествен обяд. Г-н Щехеле е родом от Оберкирх и е бивш кмет на града. Снимки...

 

 

 

На 1 -2 април в   СУ "Климент Охридски" се състоя  национална научна конференция на тема: ИГРИ, АКТЬОРИ, РОЛИ В КЛАСНАТА СТАЯ И В ЖИВОТА В ЧЕСТ НА ПРОФ. ДПН МАРИЯ ГЕРДЖИКОВА, организирана от Катедрата по методика на факултет "Славянски филологии". По покана на катедрата в конференцията участва Марияна Георгиева, учител по БЕЛ в СОУПНЕ "Фридрих Шилер"

 

Адът на желанията или за „играта” на значенията в „Божура” на Йордан Йовков
(Теоретична основа на образователен модел за изучаване на старозаветни текстове. Приложение – план на урок от програмата на СИП)
(резюме)

 

 

 

КАРНАВАЛ-ВИКТОРИНА

   На 29.03 2011г. в аулата на СОУПНЕ „Фр. Шилер” се проведе пролетен карнавал-викторина ”Пролетни немски и български обичаи и празници”, организиран от госпожа Юлиана Иванова с помощта на доброволката от Германия Мюриел Вагнер. Участваха учениците от седмите класове. Преди празника Мюриел беше разказала на учениците каква е символиката и произходът на немския карнавал /Fasching/ и това беше основата, върху която се изгради пролетният празник в Дойче шуле. Всеки отбор се подготви предварително за викторината и отговаряше на четири въпроса с различна трудност, а след основните въпроси се състезава в четене на немски и български скоропоговорки и пролетни стихове. Първо място зае отборът на VII”Б” клас и получи много лакомства като награда.
В конкурса за маска и костюм се представиха много ученици от шести и седми клас. Идеите бяха много интересни и изпълнени с фантазия. На първо място за масово участие в конкурса се класира VII„В” клас с класен ръководител Ю. Иванова. Освен за първото място, поздравяваме VII„В” клас и за ентусиазма, с който помогнаха на своята класна ръководителка и организираха празника. Без тяхното активно участие карнавалът нямаше да бъде така забавен и атрактивен. Те работиха като добре организиран екип и резултатът беше отличен.
Победители във викторината - първо място за VII "А", второ място за VII"Б" и трето място за VII "Г".
Индивидуални награди за костюми:
Първо място – Лейди Гага и Дизайнер /Габриела и Кристина от VII„В”/
Второ място – Пепеляшка /Мартина VI „А”/ и кралица Изолда /Милана VII "А"/
Трето място – Жив мъртвец /Велислав VII "Г"/ и клоун с очила /Виктория VII "Г"/
Благодарим на всички организатори и участници, както и на публиката, която аплодира своите съученици и ги подкрепяше по време на състезанията.


Да си пожелаем весела ваканция и този хубав празник да стане традиция! Снимки...

 

 

 

На 24 март 2011 година първокласниците от занималнята, ръководена от госпожа Елена Вачкова, отпразнуваха рождените дни на всички родени през месеците януари, февруари и март. Тържеството се състоя в аулата на училището. Госпожа Вачкова и дисководещият се погрижиха за настроението на децата. Имаше игри с награди, торта, сладки и много веселба. Снимки...

 

 

 

По повод националния празник на Република България – 3 март, с учениците от VI клас се състоя викторина.Победител е Първи отбор, в състав:
Габриела Григорян
Михаела Младенова
Кристин Кьосева.
Снимки...

 

 

 

От 10 до 20.12.2010г. в училище се проведе Коледен базар. Инициативата се осъществи от ученическия съвет с ръководител г-жа Сиана Мандажиева и училищното настоятелство. На базара се продаваха коледни играчки, венци, картички и бижута изработени от наши ученици.. Най-активни в кампанията бяха 10-те класове. На 21.12 се отвори кутията със събраните средства – 400лв. Парите се даряват за децата от дом „Майка и дете” гр. Русе. Събитието се отрази от кабелна телевизия „Делта”. Снимки...

 

 

 

 

„ Гирлянда от коледни перли” в Дойче Шуле
(празнична кореспонденция)

Днес, 22.12.2010г., в отеснялата  и празнично украсена актова зала на СОУПНЕ „ Фр. Шилер” – гр Русе традиционно разтвори врати рекламно – развлекателната къща „Гирлянда от коледни перли”(разбирайте организаторите от ІХ – б клас), за даде възможност за изява на творческите способности на ученици и учители.
Авторският  едноименен сценарий на двуезичната празнична програма – дело на  учениците и на класния(М. Георгиева), бе изграден от постъпили творби от три конкурсни  рубрики :  1. за творческа литературна  творба–поезия в стих и проза и за музикално и танцово изпълнение на тема „Коледна импресия”; 2. за най – хубава  коледна картичка и 3. ...за най-въздействащ коледен сладкиш, представен от майсторите си с рекламен текст. В центъра на развлекателната програма, както всяка година по това време, беше раздиплена гирлянда от великолепни коледни песни, вдъхновено поднесена с любов към музиката и присъстващите от вокална група „Албена”  (с ръководител А. Анчева).
Най-трудна обаче се оказа работата на журито с председател   директора на Дойче Шуле Пламен Иванов  и членове – преподаватели по немски език, изобразително изкуство, физика и математика. И наистина конкурсните творби, които с коледно вдъхновение, но и с чувство за хумор  утвърждаваха вечните рождественски ценности и преходното  ученическо-учителско ежедневие, предизвикаха разгорещена дискусия сред комисията.  Защото талантливите творби бяха много, а наградите – все пак ограничени. Победител в конкурса за текст „Коледна импресия” стана Александър Пейков (VІІІ г) клас,  а за музикално изпълнение овациите на жури и публика събра чудесният дует от глас и китара на  Ана Попова(VІІІд) и Любослав Димитров(ІХб кл.). За най-добре представен коледен сладкиш наградата  грабна Габриела Ганчева(VІІІ г кл.), а за коледна картичка – Ина Рохас(Vб клас). Най-щастливи обаче се оказаха петокласниците на г-жа Венета Станкулова(V б кл.). Те получиха голямата награда на рекламно-развлекателната къща „Гирлянда от коледни перли” лично от водещите Симона Йонкова и Недко Чулев за най – творческо присъствие на сцената, заради цялостното им колективно творчество -  художествено оформена брошура от стихчета и импресии, посветени на Коледа.  И макар че сигурно е имало и малко разочаровани, големият победител в този празник беше коледният дух – на любов, на вдъхновение, на мечти и добротворчество....
В залата обаче присъстваха само изключителни късметлии – ученици(вкл. и бивши) и учители, които по това време на деня са свободни от редовни учебни часове. Защото в Дойче Шуле празникът си е празник, а учебният процес –  ненарушимо свещено пространство. Снимки...

ІХб клас, М. Георгиева

 

 

 

 

Спектакъл на учениците от СОУПНЕ

На 21.12.2010 година учениците от  IV„Д” клас на Средно общообразователно СОУПНЕ „Фридрих Шилер” – град Русе с класен ръководител Антоанела Черкезова и с изключителното съдействие на госпожа Цецка Маркова, преподавател по музика, представиха коледен спектакъл пред децата от Целодневна детска градина „Пролет”.
Спектакълът предизвика огромен интерес у децата, които бяха впечатлени както от легендата за раждането на Исус Христос, така и от прекрасното изпълнение на какичките и батковците. Особена радост у тях предизвикаха коледните картички, които четвъртокласниците с удоволствие изработиха за тях и им подариха в края на представлението.Снимки...

 

 

 

На 21 декември 2010 година учениците от III "В" клас, заедно с класния си ръководител госпожа Елена Иванова, посетиха храма "Свети Архангел Михаил", намиращ се в квартал "Здравец". Там отец Светослав посвети учениците в тайнството на християнската вяра, чрез дискусия на тема Рождество Христово. Възпитаниците на Дойче шуле показаха отлични познания, за което бяха похвалени от отец Светослав и поканени отново да посетят храма за Великден. Снимки...

 

 

 

На 17 декември 2010 година група първокласници от занималнята, ръководена от госпожа Елена Вачкова, отпразнуваха рождените дни на всички родени през месеците септември, октомври, ноември и декември. Празникът се състоя в аулата на училището. Госпожа Вачкова и двама дисководещи се погрижиха за настроението на децата. Имаше игри с награди, торта, сладки и много веселба. Снимки...

 

 

 

На 10 декември 2010г. учителите Николай Чакъров и Веселка Симеонова проведоха с учениците от 8д клас интердисциплинарен урок по история и цивилизация и английски език, озаглавен "Средновековният град". Урокът бе отразен в русенския вестник "Утро" от 14 декември 2010г.

 

 

ОБЯВА

            Скъпи ученици и преподаватели,
В навечерието на Коледа за Вас разтваря врати рекламно-развлекателна къща „Гирлянда от коледни перли” 2.

 • Изявете своите творчески способности в областта на литературното, изобразителното и танцово изкуство!
 • Участниците в конкурсите ще бъдат включени  в развлекателната полилингвистична програма „Гирлянда от коледни перли”на 23(22).12.2010г.

         Рекламно-развлекателната къща обявява следните   конкурси:
І. Изпълнение на собствен или чужд текст(на български, немски и английски езици), песен, инструментално музикално изпълнение или танц,  подчинени на глобалната тема: „Коледна импресия”.

ІІ. Изработване или рисунка на коледна картичка(при наличие на сняг и на снежен човек), заедно с текст пожелание за Коледа и Нова година.

ІІІ.  Реклама на изработен от Вас коледен сладкиш и  символно ястие  от трапезата на Бъдни вечер.
Желанието си за участие (с посочено изпълнение, трите имена, класа) може да заявявате пред Глория Цвяткова(gloria_ts@abv.bg) и Жанет Жейнова(организатори на къщата) от ІХ Б клас, а също и пред Марияна Георгиева,(mariana_teacher@abv.bg) преподавател по БЕЛ и кл. ръководител на   ІХ Б клас до 10.ХІІ.2010г.

 

 

 

На 30 ноември и на 1 декември 2010 година в училище се проведе анти-СПИН кампания. Тя беше организирана и проведена с учениците от осми, девети и десети клас, с активното участие на Ученическия съвет под ръководството на госпожа Катя Паскалева, учител по Биология и здраво образование и госпожа Сияна Мандажиева - ръководител на Ученическия съвет.

 

 

 

На 29 ноември 2010 година в училищната Медиотека, под ръководството на госпожа Катя Паскалева, учител по Биология и здравно образование, и госпожа Мануела Бончева, психолог от Превантивно-информационен център - Русе, се проведоха учебни часове с учениците от седми клас под формата на образователни игри на тема "Бъди отговорен! Предпазвай себе си! Полово предавани инфекции." Снимки...

 

 

 

 

СЕДМИЦА НА ШИЛЕР

СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПИСАНЕ

По случай 251-годишнината от рождението на Шилер доброволецът по програма Андреас призова учениците към състезание по писане. Ученици от всички класове се отзоваха на призива „Избери цитат от Шилер и бъди креативен”.
Броят на изпратените творби надмина всякакви очаквания. Многобройни съчинения във всякаква форма инспирирани от цитати на Шилер - от стихотворения и кратки истории до есета.
Най- добрите бяха наградени с грамота.

Ето и най- добрите/ по класове/:

Сибин  Самиров Сабриев - 12клас

Радосвета Симеонска - 10г клас
Елица николаева - 10в клас
Габриела Петрова - 10в клас

Недко - 9в клас

Диана - 8д клас
Мартин - 8в клас
Яна - 8в клас

Сърдечни поздравления на победителите и благодарности на многобройните участници!

 

 

 

 

По случай Седмицата на Шилер, посветена на 251-годишнината от рождението на Фридрих Шилер, учениците от седмите класове чрез презентация  се запознаха с живота и творчеството на поета и с драмата” Вилхелм Тел”. Те четоха на немски език адаптирана за деца версия. Чрез картинен речник и интересни упражнения научиха непознатите думи и се забавляваха, a накрая изработиха комикси и драматизираха части от пиесата.

 

 

 

На 10. 11. се навършиха 251 години от рождението на великия немски писател, драматург, поет и философ Фридрих Шилер, който е един от най- бележитите немски творци на всички времена. Много негови драми принадлежат към постоянния репертоар на световните театрални сцени, а баладите му са едни от най- обичаните немски стихотворения.
По повод на събитието в СОУПНЕ от 02.11. до 11.11. се проведе седмица на гения на немската и световната литература. Учениците, с помощта на преподавателите си и доброволците от Германия по програма Kulturweit Мюриел Вагнер и Андреас Асман, подготвиха и взеха участие в поредица от мероприятия, посветени на патрона на училището.
В състезанието по креативно писане по цитати от творби на Шилер, най-добрите есета бяха отличени с грамоти. В медиотеката беше организирана изложба от книги, картини, дипляни, рисунки и други материали, свързани с бележития немски творец.
Нов прочит на Шилеровата творба „Граждани” представи проект на учениците от единадесети клас, а чрез ролеви игри, учениците от седми се запознаха с драмата „Вилхелм Тел”. Те драматизираха части от произведението и рисуваха комикси по него.
Във викторина учениците от осми клас провериха познанията си  за живота и торчеството на поета. Интересните въпроси бяха предизвикателство за четирите отбора. Тяхната амбиция и емоция се предаде и на публиката, която подкрепяше бурно своите съученици.
Така разнообразните събития през тази седмица доближиха учениците от СОУПНЕ” Фридрих Шилер” до будния дух на своя патрон.

 

 

 

 

Liveedu

 

 

При участието ни във видеоконкурс "Първи учебен ден", организиран от Мрежата на учителтите новатори, измежду повече от 200 видеоклипа от училища от цялата страна, бяхме класирани в десетте места за поощрителни награди.

 

 

 

 

 

 

 

снимка

 

 

Ученикът от СОУПНЕ „Фридрих Шилер” Венелин Боянов от 12а клас се класира на 3-то място на проведения в понеделник, 01.11.2010г. в Пленарна зала конкурс-рецитал, посветен на Деня на народните будители и организиран от Ротари клуб - Русе и Ротари клуб - Гюргево.

 

 

 

 

 

 

 

 

Гласовете на Българското възраждане прозвучаха в Дойче шуле    (Денят на народните будители в СОУПНЕ „ Фридрих Шилер”).

ucheniciПървият ден на месец ноември българският  народ посвещава на своите най-достойни чеда –  народните будители.
  В света няма друг народ, който да почита по толкова тържествен начин паметта на ония, които векове наред са посявали семената на знанието,запалвали са огъня на вярата,вдъхвали са чувство на гордост от принадлежността към хуманна духовна традиция. И дали защото българската историческа съдба е толкова превратна, изпълнена със златни,но и с мрачни векове, народът ни на този ден отдава дължимото на онези знайни и незнайни  мъже от Паисий до днес, които със своята жертвеност в битката срещу мрака,невежеството и забравата ,възкресяват от пепелта на робството онази « държава на духа на светите братя Кирил и Методии»,за която говори академик Д.С. Лихачов.
Трагичната историческа вихрушка на Балканите през 14 век е отнесла първите кълнове на европейския Ренесанс. Ето защо ние нямаме  своя Данте, но имаме Паисий, нямаме своя Леонардо Да Винчи, но имаме своя Захари Зограф, нямаме Микеланджело,но имаме майстор уста Кольо Фичето; нямаме Еразъм Ротердамски,но имаме своите знаменити вестникари-Богоров и Раковски,Каравелов и Ботев. Отминали са ни европейското Просвещение и Романтизъм,  и вместо Волтер и Русо имаме д-р Петър Берон и д-р Иван Селемински.Нямаме своя Жан-Жак Русо,но имаме поп Стойко Владиславов( Совроний Врачански), Сава Доброплодни, Неофит Рилски и Неофит Бозвели.Вместо Братя Грим имаме Братя Миладинови. Нямаме Бетовен,но имаме бунтовните песни на Чинтулов.
Тези скромни и велики мъже с изумителни за нашите представи  жертвеност и действеност се изправят срещу чуждото духовно и политическо робство и чрез ключовите думи –вяра,език, земя, род и свобода, присъединяват безпаметния си народ към възторзите и печалите на европейското минало и настояще.
По традиция българинът се обръща към своите будители(коренът на думата означава просветен, знаещ)в моменти, когато объркания му дух се нуждае от просветление и подкрепа. Затова неслучайно празникът възниква в началото на миналия век. А се превръща в официален през 1922г.,когато изтерзана от войните и преживяла краха на своите национални идеали, България търси нов път сред отчаянието и покрусата.
Днес , денят на будителите е отново в празничния календар на българина в границите и извън границите на България. Той е празник на паметта, но и на тези , които със своя труд и талант са будители на съвременна България и на  националното самосъзнание сред българските общности в света – писателите,учените, музикантите и журналистите, учителите…
На този ден учениците от 9-тите класове, посветиха празничната си програма «Гласовете на Българското възраждане». На фона на едноименна електронна презентация  медиотеката на училището се изпълни с мощните гласове на българските възрожденци от Пайсий до Вазов, извикали за нов исторически живот своята общност.Звучаха техните стихове и вдъхновяващи песни, в изпълнение на вокалната група на училището(ръководител Албена Анчева).
На празника присъстваха директорът на училището Пламен Иванов, пом.диракторът Олга Георгиева, преподаватели, ученици от различини класове.

Марияна Георгиева, преподавател по БЕЛ

 

 

 

На 02.11.2010 г.стартира училищното радио „ДОЙЧЕ ШУЛЕ”. Още ...

 

 

 

Андреас и Мюриел са новите доброволци в Дойче шуле по доброволческата програма на Външното министрество на Германия и Комисията на ЮНЕСКО в Германия.

Ето какво казват Андреас и Мюриел за себе си...

 

 

 

 

УРОК ПО ИСТОРИЯ НА АНГЛИЙСКИ В ДОЙЧЕ ШУЛЕ ВЛЕЗЕ В СПИСАНИЕ

News

 

На 17 и 18 септември 2010 г. преподавателите Николай Чакъров и Веселка Симеонова представиха пред XII Национална конференция на Сдружението на преподавателите по история в България интердисциплинарен урок по история на английски език в VII клас, озаглавен "Древният Изток". Учителите са наградени със специални грамоти за представяне на "оригинален педагогически опит".

 

 

 

 

 

 

 

УЧЕНИЦИ ОТ ДОЙЧЕ ШУЛЕ ОБСЪДИХА НОВИЯ ПРОСВЕТЕН ЗАКОН В ПАРЛАМЕНТА

С участието си в заседанието на Комисията по образование в Народното събрание 25 възпитаници на Дойче шуле имаха шанса да са сред първите, присъствали на обсъждането на новия закон за образованието. Това стана по време на посещението на учениците в парламента, осъществено по проект на фондация "Конрад Аденауер". Гимназистите успяха да се запознаят с историята на сградата на НС, да наблюдават пленарно заседание и да се срещнат в работната им среда с русенските депутати Пламен Нунев и Светлана Ангелова. Като подарък учениците получиха десет книжки с Конституцията на страната. Снимки...

 

 

СЕМИНАР

      На 9. и 10. септември 2010г. в СОУПНЕ ”Фридрих Шилер”, гр. Русе се проведе регионален семинар, включващ темите: ”Какво разбираме под добър урок?”, „Новият рамков план за обучението по немски език като чужд език” и „Урокът по литература”.
Участници в семинара бяха преподаватели по немски език от езиковите гимназии в градовете Ловеч, Велико Търново, Монтана и Русе. Организатор и ръководител на събитието бе госпожа д-р Барбара Лотермозер, консултант по въросите на обучението по немски език към Център за немска езикова диплома за Североизточна България, който се намира в Дойче шуле- Русе.
Темите на семинара са действително новаторски и отговарят на нуждите на учителите за поддържане и повишаване на тяхното ниво на преподаване и квалификация. Обучението включваше теоретична и практическа част. Госпожа д-р Лотермозер представи на участниците последните изследвания на професора по училищна педагогика Хилберт Майер от университета в Олденбург- Германия за най- новите принципи и индикатори за постигане на успех в наистина добър урок.
Тя презентира нови и атрактивни методи за работа с литературен текст в часовете по немски език и как литературата да стане привлекателна за учениците. Бяха направени разработки по книгата на немския юношески писател Андреас Шлютер „ Ниво 4- Градът на децата”. Работата включваше използване на методи за повишаване мотивацията на учениците чрез добро структуриране на урока, добър подбор на задачите, съобразени с интересите на учащите се.
Семинарът завърши със споделяне опита на участниците, тяхното мнение и обсъждане на представените нови методики. Интересната програма и ползотворната работа пораждат очаквания за нови събития, организирани от Центъра за немска езикова диплома.

 

 

 

2009/2010 учебна година

 

 

26.06.2010г. – един край и едно начало в Дойче Шуле....

 Snimka«- Да бъдеш на 15 е чудесно! Всичко ти предстои  - голямото  познание,  истинските приятелства, осмислените прозрения, голямата любов….пътуването, завръщането....
-  Да бъдеш на 15 е ужасно…Всичко е неясно, не си наясно със себе си, с чувствата си, с интересите си… с приятелите си….със семейството си…с другия…И това училище…, в което е събран адът…на изпитите, напрежението, страховете….»
Така започна нашето сбогуване - завръщане с Дойче Шуле – нашето училище..., което за 8 години се превърна в наш дом, дом, в който има всичко, а най-хубавото все още предстои...
Много е трудно да повярваш, че в това училище си изминал толкова дълъг път и че още по –дълъг ти предстои.Поне на повечето от нас, тези които са избрали неговите посоки - на българската национална идентичност и европейската култура, на познанието, празника, истинските приятелства, търсенето, откривателствата....на мъката и радостта от общуването със словото – на родния си език и на чуждите езици....
Така в присъствието на учителите ни и родителите ни, ние, осмокласниците, си дадохме сметка за това, какво сме постигнали и колко много още предстои.От екрана в медиотеката преминаваха кадри от живота ни, от празниците ни, от радостите и болките ни – нашите и на нашите учители.
После преминахме ние пред тържествената, украсена с цветя маса и поехме своето свидетелство от ръцете на пом.директора по учебната дейност, госпожа Стоянка Тодорова.Всичко си беше на мястото – всеки е там, където с труда си и таланта си е получил место в поредицата – първо отличниците, после всичики останали по успех. Доста поучително за всеки...И подписът пред треперещите ръце на класната и букетите...
Едно свидетелство – заявка пред обществото и самите себе си, че сме поставили основите на интелегентни,мислещи, чувстващи и знаещи личности.... Че сме разперили криле за  утрешния си полет – към мечтите, към доброто, към човешката си мисия в този сложен свят...

Александра Попова,
Димитър Атанасов,
Иглика Димитрова
Марияна Георгиева(кл.ръководител),
Недко Чулев –автори на сценария и
електронната презентация за празника

 

 

 

В края на седмицата група ученици от СОУПНЕ "Фридрих Шилер" град Русе организираха традиционната си среща с децата от дом "Надежда". Малчуганите получиха подаръци и лакомства, но най-голяма радост им достави общуването с какичките и батковците, повечето от които вече познавха. Приятно изненада за тях бе контактът с доброволците от Германия Заския Мозлер и Александър Буркхард, които също им бяха подготвили игри и забавления. Малките деца преживяха много приятни мигове с учениците от Дойче шуле и с нетърпение очакват поредната си среща с тях.

 

 

 

На 18.06.2010 г. в Пленарна зала пред многолюдна публика десетокласници от Дойче шуле с ръководител г-жа Искра Иванова представиха комедията на Добри Войников „Криворазбраната цивилизация”. Около 50 минути всички – и участници, и зрители се забавляваха от сърце. Учениците  са убедени, че нестандартният подход към произвединията, изучавани в часовете по литература, винаги дава по-добър резултат и  затова  се превъплътиха в героите от „Криворазбраната цивилизация”.  
На 24.06.2010 г.  отново в Пленарна зала на Общината актьорите изиграха съкратен вариант на „Криворазбраната цивилизация” на Ученическия фестивал за извънкласните дейности, който се провежда под патронажа на кмета – инж. Божидар Йотов. Снимка... още една.

 

 

 

На 15 юни 2010 година в аулата на Дойче Шуле ученици от от пети клас с ръководители - Евгения Касабова, Заския Мозлер и Александър Буркхард изнесоха представление по приказката на братя Грим "Бременските градски музиканти" на немски език. Участниците се изяввяваха на сцената с огромен ентусиазъм, чудесни костюми и грим.

Подготовката за този спектакъл бе дълга. Учениците работиха упорито и тозитруд даде чудесни резултати.

Господин Иванов, директор на училището, поздрави малките артисти за чудесното представление и им пожела успех в бъдещите им творчески изяви.

 

 

 

Среден успех от държавни зрелостни изпити - майска сесия 2010 г.
СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - Русе

Български език и литература
Немски език
Математика
Английски език
Химия и опазване на околната среда
История и цивилизация
Биология и здравно образование
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Мн. добър
5,24
Мн. добър
4,96
Мн. добър
4,67
Мн. добър
5,16
Отличен
5,67
Мн.добър
4,50
Мн. добър
5,32

 

 

На 14 юни 2010 година в двора на училището ученици от среден и горен курс закриха учебната 2009/2010 година с концерт. С песни на различни езици се изявиха деца от три вокални групи с ръководители Албена Анчева и Цецка Маркова. На концерта гостуваха певици от студио "Вили Икономов" и танцьори от балет "Мираж".

 

 

На 10.06.2010 г. в салона на читалище "Зора" гр. Русе, ученици от XI клас на СОУПНЕ "Фридрих Шилер" представиха съвременната пиеса "WunderBar". Спектакълът бе резултат от съвместната работа на Заския Мозлер - доброволец в училището за учебната 2009/2010 г. и учениците от XI клас. Работата по създаването и реализирането на пиесата бе започната от месец октомври 2009 г. и продължи до 10 юни 2010 г. В нея водеща роля имаше Заския Мозлер, като нейни помощници бяха Александър Буркхард - също доброволец в училището и учениците участници. Месеците на усилен труд дадоха резултат - чудесното представление на "Wunder Bar". Публиката бе очарована от спектакъла и участниците в него получиха заслужени аплодисменти. Снимки...

 

 

На 31 май 2010 година учениците от IIВ клас имаха тържество по случай края на учебната година. Програмата включваше песни и сценки изцяло на немски език. Снимки от тържеството...

 

 

 

ДОЙЧЕ ШУЛЕ ГРАДИ ЕКОМОСТ С ГЕРМАНИЯ

Ученици от Дойче шуле посрещнаха и настаниха за седмица в домовете си връстници от немския град Гьопинген, с които работят по общия проект "Екологията гради мостове - млади европейци в диалог".

Домакините и гостите изследваха околната среда, туризма и селското стопанство в природен парк "Русенски Лом" и добиха непосредствени впечатления от България и начина на живот тук.

Проектът ще продължи и следващите две години, през които и млади русенци ще посетят Германия.

автор Ася Пенчева, в. Утро

 

 

На 30 март 2010 година в двора на училището се проведе Великденско състезание, в което участваха учениците от трети и четвърти клас. Снимки...

 

 

 

Продължават изявите на учениците от II А клас и техните родители по изпълнение на изготвената от класния ръководител Рубина Маринова "Програма за превенция на агресивното поведение".

Учениците подготвиха празнична програма за Баба Марта, която представиха по училищния радиоцентър и в детската градина, изработиха мартеници и на 1 март ги подариха на децата от СДГ "Зора".

Навръх християнския празник Благовещение бе поредната организирана проява на екологично възпитание и гражданско поведение. В двора на училището, учениците от II А клас и техните родители, засадиха кипарис. Нарекоха го "Дърво на толерантността и добротата".

 

 

 

Снимки от Коледното тържество на учениците от II и III клас, състояло се през месец декември 2009 година.

 

 

 

ГИРЛЯНДА ОТ КОЛЕДНИ ПЕРЛИ

        Под това заглавие премина традиционното коледно тържество на учениците на Албена Анчева – учител по музика и  Марияна Георгиева – учител по български език и литература в Дойче шуле – гр.Русе. Организирана под формата на шоу, програмата предложи истинско мултиезиково забавление – един весел и сериозен диалог за  приказното настроение, мечтите и чудесата, които очакваме и сътворяваме в Коледната нощ.
Песните и стиховете - перли в коледната гирлянда, напомниха на  присъстващите за важните неща в живота – топлотата на дома, обичта между хората, надеждите за  бъдещето. А най-атрактивната част от програмата – рекламно конкурсно ревю на коледни сладкиши, изпълни залата с аромат на празник и послания за щастие и доброта, които участниците  поднесоха на гостите и съучениците си. От името на журито г-жа Стоянка Тодорова, пом.директор на училището, сподели   възхищението си от идеите на учениците, въплътени във форма и текст, и обяви най-добрите постижения в нелекия жанр на рекламната презентация.
Наградите връчи директорът на училището Пламен Иванов.Топлите  му думи за благодарност и признателност към ученици и учители естествено се вписаха в коледната атмосфера на празника и донесоха  удовлетворение на всички, които с текст, музика и танц изплетоха  коледната гирляндата. Снимки...

 

 

КОЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ

На 15 декември учениците от VII "Г" клас проведоха състезание за най-хубаво Коледно стихотворение на немски език. Мероприятието беше организирано от г-жа Стефка Атанасова. Учениците трябваше да намерят стихотворенията в интернет, да изберат най-хубавото и да го рецитират изразително. Журито се състоеше от доброволците Заския Мозлер и Александър Буркхарт. Всички ученици се представиха чудесно. Бяха определени две първи, две втори и три трети места. Наградите за тях бяха материални и красиви грамоти.

 

 

НИЕ СМЕ АРТИСТИ

Ние, учениците от VI "А" клас работихме в часовете по немски език по проект "В чудния свят на приказкитие". За тази цел направихме драматизация по приказката "Снежанка" на братя Грим. Театралното представление се състоя на 4 декември 2009 г. в училищната медиотека. Гости на представлението бяха съучениците ни от втората група по немски език от класа, г- жа Няголова, г-жа Даневска, доброволците Заския и Александър и г-жа Атанасова, която ни помогна. Костюмите ни бяха хубави и се представихме много артистично. Представлението много се хареса от гостите и получихме много поздрвления и отлична оценка от учителката ни по немски език - г-жа Атанасова. След представлението се почерпихме за успеха си. Снимки...

 

 

МАРТИНСТАГ в Дойче шуле

За да отбележат празника на Св. Мартин - една обичана от немските деца традиция, на 1 декември 2009 г. се събраха в Дойче шуле учениците от втори и трети клас заедно със своите родители и учители. За да се подготвят за празничния ден, в който се провежда шествие с фенери, седмици преди това децата изработваха фенери и разучаваха песента „Аз вървя с моя фенер”, която се пее по време на шествието. В подготовката на празника основна роля имаше Заския Мозлер, доброволка от Германия, изпратена от немската секция на ЮНЕСКО и Министерството на културата на Федерална република Германия. Тя разказа на децата легендата за Св. Мартин и им помогна в направата на фенерите и изучаването на песента. Настроението на децата беше особено приповдигнато и те очакваха с нетърпение да покажат на своите родители саморъчно направените от тях фенери. Стара легенда разказва за Св. Мартин, който бил известен със своите добри дела, но най- известното е това за разделеното на две палто: през 4. век като млад войник Мартин яздел в една студена зимна нощ към Амиен, Франция. Пред градските врати един мръзнещ просяк го помолил за храна. И понеже Мартин нямал в себе си нито хляб, нито пари, той разрязал палтото си на две със своя меч и дал едната половина на студуващия просяк, а другата запазил за себе си. Заради своето добродушие и дълбока вяра Мартин е ръкоположен през 371г.сл.Хр. за епископ на Тур. Понеже бил много скромен, той се скрил сред плътно стоящите един до друг празнуващи. Целият град го търсил цяла вечер с фенери и факли. Затова и днес Св. Мартин се почита чрез шествие с фенери.

 

 

Ученици от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, гр. Русе, участваха от 3 до 10 ноември 2009г. в международен проект на тема „Екологията гради мостове – млади европейци в диалог”. Училището е избрано като едно от 40-те училища от Германия, България, Румъния, Унгария и Хърватска. Проектът се реализира от Германската федерална екологична организация (DBU) и Института IZOP.
Групата се състои от 16 ученика от XI Лайстунгсклас с ръководители Есим Ниязи Яхя (преподавател по немски език) и Сияна Веселинова Мандажиева (преподавател по философия). По време на престоя си учениците бяха настанени в семействата на своите партньори от гимназия Фрайхоф, гр. Гьопинген, Баден Вюртемберг. Участвайки в съвместния проект, учениците имаха възможност да опознаят страната и ежедневния живот на хората там.
Във връзка с темата за опазване на околната среда, те посетиха фирма „Dr. Laure Plazmatechnologie GmbH”, където придобиха задълбочени знания в сферата на най-новите плазмени технологии. Участниците имаха възможност, работейки по групи, да видят практическото приложение на едни от най-модерните технологии като:

 • Плазменият метод в автомобилостроенето
 • Покрития в солеротермията
 • Високоефективен плазмен метод за производство на силиций за соларни клетки.

В края на съвместната си работа те имат за задача да напишат статии, които да бъдат публикувани във вестник „Труд”. По този начин учениците изпълняват ролята на посланици не само на екологичните принципи, а и на европейската идея. Снимки...

 

 

 

ДОЙЧЕ ШУЛЕ - СНИМАЧНА ПЛОЩАДКА

Филмов екип придружава Доброволците от Германия в СОУПНЕ „Фр. Шилер”

От месец септември в Дойче шуле по програмата KULTURWEIT на Външно министерство на Федерална република Германия и Комисията на ЮНЕСКО в Германия работят двама немски доброволци, Заския Мозлер и Александър Буркхарт. В Програмата участват само млади хора /в момента във всички страни на света са изпратени още 191 доброволци/ и тяхната задача е да работят в областта на културата и образованието - помощ в часовете по  немски, работа по проекти с ученици и учители и преди всичко културен обмен с учениците. Срокът на престой е една година и издръжката им е изцяло от немска страна.
Понеже Програмата стартира тази година за първи път, през изминалата седмица в Русе пристигна снимачен екип от Германия. Доброволците от Дойче шуле са специално избрани измежду всички немски доброволци в България. В продължение на три дни екипът проследи ежедневието на Александър не само в училище /как с единайсти клас обсъжда особеностите на младежкия жаргон в Германия и България/, но и извън него, например по време на пазаруване.
Освен това, Александър и Заския разказаха в интервю за своите мотиви да станат доброволци и за първите си впечатления от престоя си у нас.
Друга задача на филмовия екип беше да направят профил на нашия град и да заснимат свободното време на доброволците и как те прекарват вечерите си, имат ли вече приятели, какво правят в почивните дни.

Филмът, който ще бъде готов през февруари, е замислен като реклама на програмата KULTIRWEIT  и затова екипът заминава за Уганда, Чили и Индонезия, за да посети немските доброволци в тези страни. Той  ще се разпространява на DVD  и ще бъде показан и в Дойче шуле.

 

 

 

Октомври 2009 г. - От Германия се завърна група от 28 ученици от Дойче шуле, която бе на посещение в гр. Оберкирх – Германия по покана на финансовия министър на провинция Баден-Вюртемберг, г-н Вили  Щехеле, който беше в Русе през месец юни 2009 година и посети СОУПНЕ „Фридрих Шилер”. Посещението бе във връзка с културния и образователно- политическия обмен между двете страни. „Моето изключително желание е да се стимулира размяната на млади хора, понеже младото поколение има решаваща роля за бъдещето и взаимното израстване на Обединена Европа”, сподели министър Щехеле. Заедно с театралния Уъркшоп с ученици от Реалното училище в Оберкирх в програмата беше предвидено и разглеждане на младежки политически теми. Във връзка с това младите хора от русенското училище бяха поканени от европейския комисар Андреас Шваб в Европейския парламент в Страсбург. Според програмата беше организирана и размяна на опит и мнения с Младежкия общински съвет. Младежите от Русе и Оберкирх се срещнаха в Заседателната зала н големия окръжен град. След кратко въведение за задачите, състава и начина на работа на младежкия съвет, се обсъждаха възможностите за участие на младежите във социалната политика на двете общности. Благодарение на добрите езикови знания на нашите ученици, бяха преодолени различията и се установи една интересна размяна на мнения между всички участници.
Българските гости напуснаха Оберкирх изпълнени с нови впечатления и нови приятелства. Снимки...

 

 

* На 5 октомври 2009 година беше открита Медиотеката на Дойче Шуле. Снимки...

 

 

 

2008/2009 учебна година

 

* На 5 юни 2009 година в Доходното здание беше проведен концерт на училището. Албум...

 

Среден успех от държавни зрелостни изпити - юнска сесия 2009 г.
СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - Русе

Български език и литература
Немски език
Английски език
Химия и опазване на околната среда
История и цивилизация
Биология и здравно образование
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Мн. добър
5,26
 
Мн. добър
5,05
 
Мн. добър
5,07
 
Отличен
5,72
Мн.добър
4,70
Мн. добър
5,17

 

 

Април 2009г.: Всички ученици от 12 Leistungsklasse са положили успешно изпита за Sprachdiplom!!!

 

 

 

На 22-ри Декември 2008 год. в Огледална зала под ръководството на г-жа Албена Анчева се състоя Коледен концерт с участието на учениците от VII и VIII клас. Снимки...

 

 

 

На 31 октомври 2008г. във физкултурния салон на училището се отбеляза празника на Вси светии.

Снимки от събититето тук.

 

 

 

2007/2008 учебна година

 

 

 

На 27 май 2008 г. в двора на училището се проведе открит урок-демонстрация с учениците от десети клас, организиран от Гражданска защита, за оказване на първа помощ .

 

 

 

Среден успех от държавни зрелостни изпити - юнска сесия 2008 г.
СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - Русе
Български език и литература
Немски език
Математика
География и икономика
Химия и опазване на околната среда
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Среден успех:
Мн. добър
5,43
Мн. добър
5,28
Отличен
5,78
Отличен
6,00
Отличен
5,70

 

 

Април 2008г. - всички ученици от 12 "Г" положиха успешно изпита за Sprachdiplom!!!

 


Copyrighted © by Deutsche Schule Ruse 2011

Назад към съдържание | Назад към главно меню